Két különleges bor, egy kimagasló évjárat: Bemutatkozik az Exaltation és az Expression 2013-ból - Holdvölgy

Két különleges bor, egy kimagasló évjárat: Bemutatkozik az Exaltation és az Expression 2013-ból

Mától kapható két különleges, dűlőszelektált borunk a kimagaslóan jó évjáratnak számító 2013-as esztendőből: örömmel mutatjuk be a HOLDVÖLGY Exaltation édes tokaji sárgamuskotályt (Nyulászó-dűlő) és a HOLDVÖLGY Expression tokaji száraz hárslevelűt (Becsek-dűlő).

EXALTATION TOKAJI SÁRGAMUSKOTÁLY 2013 NYULÁSZÓ

Ez a tokaji édes, késői szüretelésű sárgamuskotály borunk ellenálhatatlan bájával hitelesen bizonyítja: a Nyulászó-dűlő az egész Tokaji Borvidék egyik legkiemelkedőbb termőhelye, amennyiben megtaláljuk a hozzá legjobban idomuló tokaji szőlőfajtát és az ebből megalkotandó tokaji borkülönlegességet.

A hat évjáratot felölelő iránykeresést követően ezt a bort 2011 óta minden évben mértani pontosságú, rendkívüli egyensúlyú sav-alkohol-cukor arány és túláradó gyümölcsösség jellemzi. A 2012-es évjárat a 2015-ös Muscats du Monde világversenyen aranyérmet ért el, és 7. helyezést kapott a világ legjobb sárgamuskotály borainak Top10-es ranglistáján.

2013-at a Tokaji Borvidéken kimagasló aszús évjáratként tartják számon. Ebben az esztendőben az Exaltation borunkhoz késői szüretelésű, illetve komplett szamorodni fürtöket szüreteltünk, amelyekből az aszú szemeket nem válogattuk ki. A bor egy évig hordós, majd további három évig palackos érlelést kapott. A végeredmény egy egyedi és komplex tokaji édes bor, illatában rózsa, bodzavirág és érett licsi jegyekkel, nagyon intenzív szegfűszeggel és naranccsal kiegészülve. Ízében a licsi a domináns jegy, ami mellett őszibarack és ananász érezhető. Letisztult harmónia jellemzi, a nevéhez méltó túlfűtöttséggel fűszerezve.

EXPRESSION TOKAJI HÁRSLEVELŰ 2013 BECSEK

A HOLDVÖLGY legkomolyabb száraz borai közé tartoznak az Expression borsorozat tagjai, amelyeket 2008 óta kizárólag a Becsek-dűlő parcelláiból szelektálunk. Jellegzetességük, hogy egyesítik magukban a talaj intenzív ásványosságát a szőlőfajta különleges és azonnal kifejezésre jutó aromavilágával.

Expression hárslevelűt csak kivételes évjáratokban készítünk, 40 éves szőlőtőkék minőségi és érett terméséből, egy éves hordós, majd további három éves palackos érleléssel. 2008 után 2009-ben, 2012-ben és 2013-ban mutathattuk be ezt a különlegességet, melynek érlelési potenciálja még további 7-10 évre tehető. Ez a HOLDVÖLGY tétel egy történelmi első osztályú mádi dűlő, egy expresszív tokaji szőlőfajta és a szakembereink munkájának harmóniájából adódó egyedülálló termék.

A 2013-as, kivételesnek mondható évjáratban már mustként is érezhető volt a leendő bor kimagasló minősége. A hosszú hordós, majd palackos érleléssel elkészült bor illatában gyógynövényes, körtés jegyek a meghatározóak, amelyeket hársméz és fehér szirmú virágok egészítenek ki. Ízében folytatódik a körtés vonal, piros grapefruittal és egressel gazdagítva. Szépen csiszolt savai és gazdag beltartalma hosszú érlelhetőséget biztosítanak a bornak.

EXALTATION

Tokaji édes sárgamuskotály 2013 Nyúlászó dűlő

Tovább

EXPRESSION

Tokaji száraz hárslevelű 2013 Becsek dűlő

Tovább