BEMUTATKOZIK AZ EXPRESSION 2016: TÖKÉLETES FAJTA-DŰLŐ HARMÓNIA TALÁLKOZÁSA, A BECSEK-DŰLŐ SZÁRAZ HÁRSLEVELŰJE! - Holdvölgy

BEMUTATKOZIK AZ EXPRESSION 2016: TÖKÉLETES FAJTA-DŰLŐ HARMÓNIA TALÁLKOZÁSA, A BECSEK-DŰLŐ SZÁRAZ HÁRSLEVELŰJE!

A hárslevelű a furmint után Hegyalja második legfontosabb szőlőfajtája, amely a telepítések körülbelül 30%-át teszi ki.

A HOLDVÖLGY-nél ez az arány alacsonyabb, a hárslevelű a Birtok szőlőterületeinek 22%-át képviseli.

Gondos szőlészeti és precíz borászati munka mellett száraz formájában kristálytiszta, rendkívül kedves, könnyen érthető és behízelgő bort tud adni, innen származik fantázianeve, az Expression is.

A megbízható, történelmi első osztályú Becsek-dűlő

Termőterülete a HOLDVÖLGY-nél 2008 óta folyamatosan a történelmi első osztályú mádi Becsek-dűlő.

Minden évben teszteljük más dűlők hárslevelű termését, azonban évről évre ugyanarra a következtetésre jutunk: a fajta legszebb jegyeit Birtokunkon belül, házasítás nélkül is, a Becsek engedi a leginkább kibontakoztatni.

Nem történt ez másképp 2016-ban sem, bár az évjárat száraz bor tekintetében rendkívül bonyolult volt. Az ecetesedésre hajlamosság kapcsán 2014 után a második legnehezebb év volt, számos borászat nem is készített száraz hárslevelűt.

Az év tele volt kihívásokkal: a zavartalan téli időszakot követő esőhiányos és tartósan meleg tavaszi hónapokat a szakaszosan, nagy vízmennyiségű esővel érkező nyár váltotta fel. A szüret augusztus 30-án a Holdvölgy 1-es parcellájában indult. A csapadékos idő viszont még októberben is folytatódott. A folyamatos, alapos szőlészeti munkának köszönhetően azonban sikerült legyőzni a nehézségeket és 2016-ban is bizonyítani, hogy a Becsek-dűlő a száraz hárslevelű borunk tökéletes terroir-ja!

A palackba zárt fajta etalon

Az érlelés fahordóban történt, 5 hónapon keresztül. A gondos hordószelekciót követően várta a tétel a palackozást, amelyre ropogós – friss gyümölcsös állapotában, 2017 júliusában került sor.

Virágos- gyümölcsös aromái mellett az intenzív lecsengésű kortyot vanília és nemes hordófűszerek teszik még krémesebbé. Az illat könnyeden, akácvirág, hársméz, vilmoskörte és őszibarack kíséretével nyit, mely lendületes frissességével azonnal magával ragadja kóstolóját.

Külön érdekesség, hogy rendkívüli minősége és karaktere miatt ebben az évjáratban a Becsek hársevelű tételünk felét feláldoztuk Vision 2016 száraz birtokborunk oltárán, annak házasítása során. Az „áldozat” megérte, hiszen 2016-os évjáratú Vision tételünk a 2018-as londoni Decanter Világversenyen – az Expression-nel alkotóelemei között – aranyérmet nyert!

Dűlőszelektált hárslevelű tételünk konzekvens minőségét támasztja alá, hogy a két Michelin-csillagos londoni Hélène Darroze étterem 2012 óta folyamatosan borlapján tartja az Expression-t.

Korábbi évjáratai közül született Csúcsbor a 2012-es Pannon Bormustrán, illetve 2015-ös évjárata decemberben tagja lett a Magyar Borszakírók Köre által kiválasztott Super 12 szelekciójának.

 

Kivételes tétel minden évben, 2016-os évjárata csupán 1.176 palackban kerül a borkedvelők elé.

Kóstolási jegyzet:

Lendületes és kivételes HOLDVÖLGY-harmónia a Becsek-dűlő és a hárslevelű mély és emlékezetes találkozásában. Éteri tisztaságú illatában akácvirág, hársméz és vilmoskörte adja a fő vonalvezetést, orgonával és őszibarackkal kiegészülve. Ízében kekszes, zöldalmás felütés mellett nemes hordófűszerek és vanília krémesíti a kortyot. A finomra hangolt és egyensúlyos szerkezet szinte teljesen kitölti a szájat. Intenzív lecsengésében, egy végtelenül bizsergető emlékképben, egy feledhetetlen, életvidám mosoly elevenedik meg.

Expression

TOKAJI SZÁRAZ HÁRSLEVELŰ 2016 BECSEK DŰLŐ

VÁSÁRLÁS