A 2008-as év természetes krónikása: a HOLDVÖLGY Culture 2008 tokaji aszú - Holdvölgy
Holdvölgy Culture 2008 Tokaji aszú

A 2008-as év természetes krónikása: a HOLDVÖLGY Culture 2008 tokaji aszú

Tokaj történelmi nagysága, a nemzetközi bor világában való egyedülállósága az aszú borból ered.
Ezt az 500 esztendős hagyományt viszi tovább a Holdvölgy aktívan azzal, hogy oly módon ápoljuk a szőlőterületeinket, hogy minden évben képesek legyünk a legmagasabb minőségű, hatputtonyos tokaji aszút elkészíteni.

Az aszú bor egy adott év legtermészetesebb krónikása. Amikor a hordós és palackos érlelés hosszú éveinek türelmes várakozása után először megkóstolhatunk egy tokaji aszút, valósággal visszarepít minket az időben abba az esztendőbe, amikor a szőlő született.
A HOLDVÖLGY 2008-as évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja nyolc év után most érte el tökéletes bemutatkozó formáját, így piacra bocsátjuk.

Ebből az alkalomból érdemes belegondolni, mi is történt 2008-ban a nagyvilágban.

 • Január 14: A Messenger nevű űrszonda elérte a Merkurt.
 • Március 18: 449 utassal leszállt Londonban az első menetrend szerinti Airbus A380-as, a világ legnagyobb utasszállító gépe.
 • Május 20: Overdose, a magyar “csodamén” fölényes győzelmet aratott Baden-Badenben.
 • Május 26: A Phoenyx űrszonda landolt a Marson.
 • Július 1: Átadták a világ leghosszabb kábelhídját Kínában, hossza 32,5km.
 • Augusztus 8: Megkezdődött a Pekingi Olimpia, ahol Magyarország 3 arany, 5 ezüst és 2 bronzérmet szerzett. Ezen az olimpián Michael Phelps amerikai úszó 8 aranyérmmel történelmi rekordot állított be.
 • Szeptember 10: Genfben elindultak a kísérletek a Nagy Hadronütköztetővel az Univerzum keletkezésének megismerésére.
 • Szeptember 25: Az első kínai “űrséta”.
 • Október 9: J.M.G. Le Clézio francia író kapta az év irodalmi Nobel-díját.
 • November 4: Barack Obama nyerte az Amerikai elnökválasztást, így ő lett az USA történelmének első afro-amerikai elnöke.

A tudományos világ, a kultúra vagy gazdaság kiemelkedő eredményein túl egészen bizonyos, hogy a legfontosabb pillanatok valamennyiünk számára azok voltak, amelyeket saját magunk éltünk át, amelyek során egyedülálló élményekkel gazdagodtunk: egy gyermek, egy unoka születése, egy eljegyzés vagy esküvő − megannyi esemény, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Az élet nagy pillanatai és a hozzájuk kapcsolódó évfordulók foglalják keretbe az életünket…

Vajon létezik-e érzékletesebb lenyomata az elmúlt időknek, mint egy borcsoda abból az évből, amelyikben életünk egyik ilyen pillanatát megéltük…? Akár egy hírnök a múltból, az aszú palack 10, 25, 50, vagy akár 100 év múlva, eljövendő generációk számára is hűen, egyre érettebb és gazdagabb minőségben fogja tudni feleleveníteni a rég elmúlt, számunkra fontos esztendők és évjáratok illatait, reményeit, élményeit.

Ugyanígy, a 2008-as évjáratú Culture hatputtonyos aszú is egy kiváló évjárat tanúja lesz a következő évtizedek során. Lendülete, dinamikája, frissessége az emlékeket üde bársonyosságba ölelve őrzi meg évről évre.

Felelősséggel gondolunk bele, mit élünk majd át, vagy mit érez majd az az utódunk, aki egy pincében, bortrezorban évtizedek vagy akár egy évszázad múltán, 2108-ban leli meg és bontja ki ezt a nemes borkincset… Bár az emberi kultúra, tudomány és technika mai ésszel felfoghatatlan változásokon fog addigra keresztülmenni, egy dologban bizonyosak lehetünk: a tokaji aszú romlatlanul és értékállóan megmarad majd, mint a múlt egy kézzel fogható, megcsodálható, valóságosan létező, nemesen élő darabja.

A HOLDVÖLGY Culture 2008 hatputtonyos tokaji aszút mi nagy gondossággal megalkottuk – a 2008-as év élményeinek pedig Önök a letéteményesei.

Rendkívüli megtiszteltetés lesz számunkra, ha életük fontos állomásait vagy évfordulóit − most vagy az elkövetkezendő évtizedekben – e nemes tokaji aszú borunkkal teszik emlékezetessé, s így szimbolikusan a HOLDVÖLGY is osztozhat Önökkel ezekben a felejthetetlen, nagy pillanatokban.

A 2008-as évjárat

Tokaj-hegyalján a 2007-es, 2008-as valamint a 2013-as esztendőt úgynevezett „kiemelkedő aszús évjáratként” tartják számon a borászok, szőlészek. Ez azt jelenti, hogy az időjárási viszonyok szerencsés alakulása folytán kellő minőségű és mennyiségű aszúszem keletkezett a fürtökön, így a hordókba, később palackokba is átlagon felüli mennyiségű, továbbá kiváló minőségű tokaji aszú kerülhetett a borvidéken.

A HOLDVÖLGY legfőbb alapelve, amelynek minden szőlészeti munkát alárendelünk az év során, hogy minden évjáratban az elérhető legkiválóbb minőségű termést szüreteljük. Ennek köszönhetően tudjuk konstans módon, minden esztendőben sikeresen elkészíteni az aszúk koronázatlan királyát, a legnesemesebb, hatputtonyos tokaji aszút, amelyet Culture márkanéven hozunk forgalomba.

Az évről évre megalkotott, kimagasló minőségű, hatputtonyos aszúink között is külön említést érdemel azonban a 2008-as Culture. Gincsai Tamás főborász szerint ennek a bornak éppen ez a „nagy aszús évjárat” adja meg a különlegességét.

A Holdvölgy történetében a legtöbb aszút ebben az évjáratban szedtük, a birtok akkori 25 hektárjáról: összesen 7.761 kilogrammot, amelyből 5.393 kilogramm volt a furmint alapú zéta aszú szőlőszem. A mennyiségen túl a termésminőség is remek volt, mivel a száraz nyári hónapokat követő szeptember eleji esőzés beindította az aszúsodási folyamatot a még nem teljesen érett fürtökön is, ami savban gazdag, citrusos aromákat eredményezett, ideális botritisz fedettséggel. Ezt követően a szeptember végétől egészen november közepéig tartó száraz, meleg időjárás következtében a már aszúsodó szemek kiválóan koncentrálódtak.

“A végeredmény pedig egy csodálatos, nagyformátumú hatputtonyos tokaji aszúbor 176,9gr cukor- és 8,8gr savtartalommal valamint mindezek mellett – a legnagyobb aszú borok egyensúlyához elengedhetetlenül szükséges – 11,5 alkoholfokkal. Mindezek együttesen biztosítják a Culture 2008 6 puttonyos aszú borunknak nem csak a magas élvezeti fokát, hanem a több évtizedes, akár egy évszázados értékállóságát is.” – mondja Gincsai Tamás.

A HOLDVÖLGY Culture 2008 hatputtonyos aszú bor meghatározó pillanatai:

 • 2008. március-április 23. – Rügyfakadás
 • 2008. június 5. – Virágzás
 • 2008. július 5. – Fürtzáródás
 • 2008. október.30. – Az alapbor szürete (Király és Becsek dűlő, kizárólag furmint)
 • 2008. szeptember 15. – Az aszúszemek szüretének kezdete, zéta fajtával
 • 2008. november 19. – Az aszúszemek szüretének utolsó napja
 • 2008. november.20. – Az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
 • 2008. december.18. – A bor kierjedésének vége
 • 36 hónapos tölgyfahordó érlelés
 • 2012. augusztus 15-17. – Palackozás (mindösszesen 10.920 palack)
 • 4 év palackérlelés a Holdvölgy pincerendszerében
 • 2016. június 14.- A 2008 Culture a Decanter World Wine Awards londoni világversenyen kimagasló, 93 pontos értékelést kapott.
 • 2016. szeptember 8–11. – Első bemutatkozás a Budapest Borfesztiválon
 • 2016. október 23. – A Culture 2008 palackok elhelyezése az újonnan átadott HOLDVÖLGY Millennium bortrezorban, a programban részt vevők első évi bor alapkészletének részeként

Kóstolási jegyzet:

A karakteres savtartalom fantasztikus alapot ad a Culture 2008 esetében egy komplex botrityszes bor születéséhez. A bor illatában vanilíával és sok gyümölccsel indít, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz.

További cikkek a témában:

Culture

Tokaji 6 puttonyos aszú 2008

Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatában, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. Nagy ígéret, egy kimondottan „aszús” évjáratból.

További részletek