95 pontot kapott a Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől - Holdvölgy

95 pontot kapott a Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől

Újabb jelentős elismerésben részesült a mádi HOLDVÖLGY pincészet Culture hatputtonyos tokaji aszú borcsaládjának egyik tagja: ezúttal a 2009-es évjárat kapott 95 pontot Andreas Larssontól, a világ egyik legismertebb és legelismertebb borszakértőjétől, aki 2007-ben a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa lett.

A bor Larsson szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta.

A HOLDVÖLGY Culture 2009 értékeléséről néhány perces angol nyelvű videó is készült:

A világszerte nagy rajongótáborral rendelkező svéd borszakembernek saját elmondása szerint kedvenc édes boros borvidéke Tokaj, emellett rajong a jó zenékért, maga is játszik gitáron, képzett séfként imád főzni, és igazi álmodozónak tartja magát. A HOLDVÖLGY Culture 2009-et kóstolva a következőket mondta: „A Culture 2009 nagyformátumú bor, óriási komplexitással. Illata nagyon intenzív és összetett: jelen van benne az érett kajszi- és őszibarack, a kandírozott narancs, a fekete tea és az édes pirospaprika is. Ízei rendkívül koncentráltak, de hihetetlenül kiegyensúlyozottak: intenzív édességét nagyon élénk frissesség egészíti ki, a korty hosszan tartó, benne érett csonthéjas gyümölcsök, fűszeres, paprikás-vaníliás jegyek, és enyhe hordós-tanninos jelleg, amely rendkívül hosszú és kiegyensúlyozott utóízben csúcsosodik ki”.

„Andreas Larsson értékelése fontos pozitív visszajelzés nemcsak a HOLDVÖLGY, hanem az egész Tokaji Borvidék számára, amely mutatja a történelmileg minősített dűlők, a tokaji szőlőfajták és az aszú jelentőségét” – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa. A 95 pont értékét tovább növeli, hogy a világ egyik vezető borszakembere egy olyan évjárat HOLDVÖLGY aszúját tartja kimagasló minőségűnek, amelyet a borvidéken nem szokás a tipikus aszús évjáratok közé sorolni.

„A HOLDVÖLGY 2006 óta minden évjáratban készít hatputtonyos aszút, támaszkodva az 1737 óta klasszifikált, rendkívüli adottságokkal bíró mádi dűlőkre, ahonnan még a kedvezőtlen időjárású években is kiemelkedő minőségű szőlőgyümölcsöt tudunk szüretelni. Fontos tényező a szőlőfajták sokszínűsége is: a HOLDVÖLGY Tokaj mind a hat engedélyezett szőlőfajtájával dolgozik, és ezek között minden évben van, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, így lehetővé téve a teljes szortimentünk elkészítését a száraz boroktól a hatputtonyos aszúig” – mondja Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Andreas Larsson már ismeri a HOLDVÖLGY Culture aszúkat, hiszen korábban, a Pannon Bormustrán tagja volt a nemzetközi zsűrinek, amely két HOLDVÖLGY hatputtonyos aszút is Csúcsbornak minősített: 2012-ben a Culture 2006-ot; 2013-ban pedig a Culture 2007-et.

Mivel a HOLDVÖLGY a borvidéken általánosan elterjedt érlelési időnél hosszabb ideig, összesen 8 évig érleli az aszúkat hordóban és palackban, így – az idei szüretet is beleértve − 12 évjáratot átfogó aszúkollekcióból egyelőre a 2006-2009 évjáratok kaphatóak önállóan kereskedelmi forgalomban, illetve ezek találhatók meg a különböző hazai és külföldi fine dining éttermek borlapján.

Noha egyelőre nem minden Culture aszú évjárat kapható önállóan, az édes borkülönlegességek rajongói és a borgyűjtők számára jó hír, hogy korlátozott számban még elérhető a HOLDVÖLGY hatpalackos vertikális aszúkollekciója (2006-2011). Ennek borai közül a Pannon Bormustrán díjazott, két első tétel mellett még további három évjárat kapott 90 pont fölötti értékelést rangos nemzetközi borbírálóktól: Culture 2008 – Decanter World Wine Awards 2016 (93 pont); Culture 2009 – Andreas Larsson (95 pont); Culture 2011 – Decanter World Wine Awards 2015 (95 pont, Regionális Trófea-díj, aranyérem).

Az idei karácsony egyik kiemelt borkülönlegessége továbbá a HOLDVÖLGY ünnepi katalógusából rendelhető, 2013-as évjáratú Culture 6p aszú, amelyből – noha 2021-ig még palackban érlelődik a borászat mádi pincerendszerében−, most kivételesen 100 darab hárompalackos ajándékcsomag kapható abból az alkalomból, hogy ez a bor szintén 95 pontot és aranyérmet kapott 2017-ben a Decanter World Wine Awards londoni versenyén.

Aki HOLDVÖLGY Culture aszút vásárol, nemcsak az adott évjárat ízeit-illatait kapja meg palackba zárva, hanem a jövőből is ízelítőt kaphat, hiszen szó szerint olyan borkülönlegességek birtokába jut, amelyek előtt nagy jövő áll. Ahogyan a 2009-es aszút kóstolva Andreas Larsson zárógondolatként elmondta: „nagy élvezetet jelent megkóstolni ezt a nyolcévesen még fiatalnak tekinthető aszút, amely a következő 30-40 vagy akár 50 évben várhatón további lenyűgöző ízekkel, aromákkal fog gazdagodni”.