Egy hét múlva Nagy Tokaji Borárverés! - Holdvölgy

Egy hét múlva Nagy Tokaji Borárverés!

– Bemutatjuk a világ legnagyobb borárveréseit

2018. április 20-22 között immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Nagy Tokaji Borárverést a tokaji zsinagógában. Ebből az alkalomból olvasóinkat elkalauzoljuk a borárverések világába, Tokajtól a Napa Valley-ig és Hong Kongig.

Bor mint befektetési eszköz: kiemelkedő hozamok és biztonság

Miért fontosak a borárverések? Az egyik szempont, hogy a bor nem csupán fogyasztási vagy élvezeti cikk, hanem komoly pénzügyi értéket is képviselhet. Dübörög az úgy nevezett „fine wine” piac: a világ legkifinomultabb, legkiválóbb minőségű borainak az átlagára 20%-ot emelkedett 2016 és 2017 között. Egyre többen tekintenek a borra befektetési lehetőségként, hiszen a bor – hasonlóan a bélyegekhez, pénzérmékhez és más gyűjthető értéktárgyakhoz – független a tőzsdék részvényindexeitől, így kiváló befektetési eszközt jelenthet mindazoknak, akik be akarják biztosítani magukat egy esetleges tőzsdei összeomlás vagy gazdasági válság esetére.

A bor iránt azok a befektetők is érdeklődnek, akik szeretnének maguknak minél változatosabb portfóliót összeállítani. A kereskedésre ma már minden igényt kielégítő online platformok is rendelkezésre állnak, így aki értékes borra vadászik, az jobban teszi, ha a pókhálós, ódon pincék helyett inkább a világhálón néz szét borkincsek után kutatva. A világ vezető online borindexe, a LivEx legfrissebb, 2018. áprilisi jelentése szerint a piac 64%-át Bordeux uralja, majd Burgundia következik 14%-kal, illetve Olaszország különböző borvidékei, összesen 8%-kal. A fennmaradó 14%-on osztozik a világ összes többi borvidéke.

Érdekesség, hogy a legkeresettebb borvidékek és a legdrágább borok árverési sikerei szempontjából milyen kiemelkedő szerepe van a „terroir”-nak, vagyis a több száz éve klasszifikált, történelmi dűlőknek. Ez Tokaj szempontjából jó hír, hiszen a mi borvidékünk dűlőit több mint 100 évvel Bordeaux előtt már klasszifikálták elődeink, és az általuk tett megfigyelések a dűlők által képviselt minőségről a mai napig megállják a helyüket, illetve tükröződnek a napjainkban készülő borok minőségében. Erre alapozva Tokaj is nagyobb eséllyel keltheti fel megbízhatóan kiemelkedő minőség iránt érzékeny borgyűjtők és borbefektetők figyelmét.

Az online bortőzsdék és kereskedőházak mellett a világ legjelentősebb aukciósházainak az árverései is kiemelten fontos szerepet töltenek be a befektetési célú borvásárlások terén.

A piacot a „Nagy Trió” vezeti, vagyis a Sotheby’s, a Christie’s és az Acker Merrall & Condit aukciósházak. Az ő árveréseiken nem ritka az sem, hogy egy-egy tétel dollármilliókért cserél gazdát. A LivEx virtuális bortőzsdéjéhez hasonlóan a legfontosabb nemzetközi aukciókon is Bordeaux, illetve Burgudnia vezeti a mezőnyt.

2014 októberében Hong Kongban például a Sotheby’s árverésén nem kevesebb mint 1,6 millió dollárért kelt el a burgundiai Romanée-Conti borászat úgynevezett Grand Cru szuperválogatása, vagyis 114 palack az 1992-től 2010-ig terjedő évjáratok legkiválóbb boraiból. Hogy mindezt más perspektívából is megvilágítsuk: ez az ár palackonként 14.121 dollárnak felel meg, vagyis ha a licit − magát megnevezni nem kívánó−, szerencsés ázsiai nyertese el akarná fogyasztani a megvásárolt borokat, összesen 912 pohárba tölthetne magának a Romanée-Conti csodálatos rubinvörös színű, híresen ibolya- és cseresznye illatú burgundi vörösboraiból, 1.700 dollár / deciliter értékben.

Bor: a humanitárius segítségnyújtás eszköze is lehet!

Nagyon fontosak a jótékony célú borárverések is. Ezek közül az egyik legismertebb és legnagyobb a Napa Valley Vintners Auction, amelyet 1981 óta minden év júniusában, St. Helenában rendeznek meg a Napa Valley borvidék termelői. Fő céljuk − a saját borvidékük jóhírének az öregbítése mellett − a jótékonykodás: egyik kiemelkedő sikerüket 2000-ben érték el, amikor egyetlen palack 1992-es Cabernet Sauvignon a Screaming Eagle borászattól 500.000 dollárért kelt el az árverésen, s ez a rekord összeg azóta sem dőlt meg. A Napa Valley Vintners árverésén 2016-ban nem kevesebb mint 18.7 millió dollár bevétel keletkezett, amelyet az utolsó centig jótékony célra fordítottak, leginkább egészségügyi célokat támogatva.

Érdekesség, hogy 2016 júliusában a HOLDVÖLGY Culture 2006-2011 vertikális aszúkollekció is részt vett egy jótékony célú árverésen Monacóban, ahol 4000 euróért kelt el, amely összeggel az Artcurial Aukciósház a Mission Enfance nevű, gyermekeket segélyező civil szervezetet támogatta.

Nagy Tokaji Borárverés: nemzetközi kiugrási lehetőség a borvidék számára

Jövő péntektől vasárnapig immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Nagy Tokaji Borárverést a tokaji zsinagógában. A Tokaji Borvidék egyik legkiemelkedőbb eseményén idén minden eddiginél több tétel szerepel, a HOLDVÖLGY borai közül 180 palack Intuition No.1. 2013 édes zéta szamorodnira licitálhatnak majd a résztvevők.

Az eseményt a Tokaji Borlovagrend szervezi, az árverési tételeket ezúttal is Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, valamint Ronn Wiegand Master of Wine, Master Sommelier válogatta össze. Az árverésen idén 24 termelő összesen 31 borára lehet licitálni, amelyek összesített becsértéke 70 millió forint. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.

A Nagy Tokaji Borárverés nemcsak a hazai borszakma és borrajongók számára fontos, hanem immáron nemzetközi eseményként is jegyzik, amelyen a magyar érdeklődők mellett külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok is licitálnak. Érdekesség, hogy idén a rangos Londoni Pall Mall 67 klub tagjai is becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak, a szervezők pedig a jövőben szeretnék az USA-ban is megvalósítani az élő kapcsolatot.

Mészáros Gabriella szerint a Nagy Tokaji Borárverés kitűnő lehetőség Hegyalja változatosságának a megmutatására: „Óriási dolog, hogy megismerhetjük a kereskedelmi forgalomba nem kerülő, vagy legalábbis egyelőre még nem elérhető borokat. Nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb éppen az árverésnek köszönhetően derülne ki, hogy Tokaj talaja összetettebb, mint Burgundia elsőrendű dűlői. Ahhoz azonban, hogy ez kiderüljön, és bizonyítható legyen, nagyon sok parányi mikrotétel szükséges, amely a talajadottságoknak megfelelően képes tükrözni mindazt, amire a borvidék képes!”

A HOLDVÖLGY idén már nem először vesz részt a Nagy Tokaji Borárverésen: 2017-ben a dűlő-, parcella- és klónszelektált Intuition No.3 T8/7575 furmintunk került kalapács alá. A tételt a WineLovers ütötte le a Borkollégium részére, így borunk oktatási célra bekerülhetett a neves boriskola borkészletébe.

2018-ban pedig az Intuition No.1 2013 édes zéta szamorodni borunkkal indulunk az árverésen. Ez a borkülönlegesség a HOLDVÖLGY 12 éves történetében csak négy évjáratban készült el. Az előző évjárata a 2008-as volt, amelyet idén a Külügyminisztérium Borválogatásának Grand Superior kategóriájába is beválogatott a Mészáros Gabriella által vezetett nemzetközi zsűri.

Borajánló:

CULTURE

Tokaji 6 puttonyos aszú 2008
 

Tovább

INTUITION No1.

Tokaji édes zéta szamorodni 2008

Tovább
Holdvölgy vertikális aszú kollekció

ASZÚ VERTIKÁLIS KOLLEKCIÓ

Culture 6 puttonyos tokaji aszú 2006-2011

Tovább