Az elegáns savak és az édesség harmóniája: megérkezett a HOLDVÖLGY Exaltation 2014 késői szüretelésű sárgamuskotály!

Az elegáns savak és az édesség harmóniája:

megérkezett a HOLDVÖLGY Exaltation 2014 késői szüretelésű sárgamuskotály!

Nevének jelentése: túlfűtöttség, emelkedettség, és erre nem is cáfol rá a HOLDVÖLGY Exaltation 2014 dűlőszelektált édes sárgamuskotály, amely egyszerre lendületes és elegáns, kristálytiszta és üde, intenzíven gyümölcsös és lehengerlően összetett. A HOLDVÖLGY késői szüretelésű édes sárgamuskotály borcsaládjának ötödik tagja mától elérhető webshopunkban.

2011 óta kizárólag a történelmileg minősített, első osztályú mádi Nyulászó-dűlő terméséből készítjük ezt a bort, megmutatva Tokaj egyetlen világfajtája és a számára ideális mádi termőhely összhangját. A HOLDVÖLGY Exaltation eddigi évjáratai közül három is (2008, 2012, 2015) elnyerte a világ legrangosabb muskotály-borversenyének, a Muscats du Monde-nak aranyérmét és Top10 helyezését, ezzel az eredménnyel a HOLDVÖLGY egyedülálló a magyar borászatok között.

A most bemutatkozó Exaltation egy nehéz évjárat ajándéka: mivel 2014-ben a szüret előtti két hétben több mint 100 mm csapadék hullott Mádon, így sokszoros energiabefektetésre és kimagasló szakmai hozzáértésre volt szükség ahhoz, hogy sikerüljön a HOLDVÖLGY szigorú minőségi követelményeinek megfelelő szőlőtermést szüretelni.

A végeredmény azonban magáért beszél: az Exaltation 2014-et a korábbi évjáratoknál már megszokott, szinte mértani pontosságú sav-alkohol-cukor arány, egyensúly és komplexitás jellemzi.

A bor csillogóan kristálytiszta, színe világosan aranyló akácméz-sárga. Illatában rózsa, licsi és fehérszirmú virágok (akác- és almavirág), továbbá őszibarackos jegyek dominálnak. A korty könnyed és lendületes, a magas cukortartalom szinte észrevétlen marad a frissítően dinamikus savaknak köszönhetően. Ízei is lehengerlően üdék és gyümölcsösek: a jellegzetes muskotályos ízjegyek mellett folytatódik az illat licsis és őszibarackos vonala, majd megjelennek az érett körtés, sőt finoman ánizsos másodlagos aromák, a korty lecsengését pedig szinte végtelenné teszi a számos mádi száraz és édes borból már jól ismert, elmaradhatatlan citrusosság.

A hat hónapos hordós érlelést követően 28 hónapig érleltük palackban ezt a borunkat, amelynek érlelési potenciálja – kimagasló egyensúlyának köszönhetően – több évtizedre tehető, így joggal tarthat számot a tokaji édes borok rajongói mellett a borgyűjtők figyelmére is.

EXALTATION 2014

Tokaji édes sárgamuskotály

A HOLDVÖLGY sárgamuskotálya ötödik évében mutatja meg a világfajta és mádi dűlőjének (Nyulászó) rendkívüli komplexitását és lehengerlő eleganciáját. Főként rózsa, licsi és fehérszirmú virágok (akác- és almavirág) foglalják keretbe a lágy őszibarackos, egzotikus illatot. Ízében folytatódik a licsis-barackos vonal kiegészülve frissítően dinamikus savcukor egyensúllyal. Lecsengésében finoman zamatos, érett körte lép harmóniába némi gyógynövénnyel (ánizs).

További részletek