10 érdekesség a furmintról és a hárslevelűről - Holdvölgy

10 érdekesség a furmintról és a hárslevelűről

  1. A furmint és a hárslevelű Tokaj legelterjedtebb szőlőfajtái, és a borvidék legnemesebb borának, az aszúnak fő alkotóelemei.
  2. A hárslevelű neve a hársfáéhoz hasonló alakú levelének köszönhető, a szőlőfajta emellett azonnal felismerhető jellegzetes, akár fél méteresre is megnövő fürtjeiről és viszonylag kisméretű bogyóiról.
  3. A furmint szőlőfajta ismertetőjegyei a vastag, alig tagolt levelek és az erős növésű tőkék, amelyek általában függőleges irányban növesztik a vesszőket. A furmintfürtök laza szerkezetűek és többnyire közepes méretűek, de ritkán előfordul közöttük egy-másfél kilós is.
  4. A hárslevelű borok ízei és illatai is emlékeztetnek a hársmézre. Emellett jellemző rájuk a virágos, bodzás illat, gyümölcsösséggel, friss savaikkal, testességgel kiegészülve.
  5. A furmintból készült borok savtartalma általában magas, de gondos szőlészeti munka mellett e borok rendkívül elegánsak, illatuk határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges, gyakran körtére, birsre és szegfűszegre emlékeztet.
  6. A furmint és a hárslevelű egyaránt jó sav- és cukorgyűjtő, továbbá kiemelten hajlamosak a botritiszre, vagyis a nemes-rothadásra.
  7. Mindkét szőlőfajta szépen harmonizál a vulkanikus termőtalaj ásványos jellegével, és mindkettő jól érlelhető hordóban vagy acéltartályban is.
  8. A furmint és a hárslevelű is későn érő fajta, amelyeket szeptembertől novemberig szüretelnek, ekkor teljesedik ki jellegzetes ízviláguk, illetve ekkor fejeződik be az aszúsodás és a cukortartalom koncentrálódása.
  9. A furmint sokszínűségét mutatja, hogy száraz fajtaborként is képes kiemelkedő teljesítményre, megmutatva az adott évjáratban, valamint a mádi termőhelyben rejlő komplexitást.
  10. A hárslevelű is rendkívül sokoldalú: a furminthoz hasonlóan nemcsak aszúalapanyagként, hanem száraz fajtaborként is kimagasló tud lenni, egyesítve magában a termőtalaj ásványosságát a fajta komplex, gyümölcsös jegyeivel.

MEDITATION

Tokaji száraz birtok furmint 2012

Tovább

EXPRESSION

Tokaji száraz hárslevelű 2012 Becsek dűlő

Tovább