HOLDVÖLGY évjáratváltás: hamarosan érkezik a Culture 2009

Évjáratváltás a HOLDVÖLGY-nél:

– hamarosan érkezik a Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú

A legmagasabb minőségű hatputtonyos tokaji aszú sok évtizedig − akár száz évig vagy még tovább − megőrzi a minőségét, sőt: az idő múlásával egyre érettebb és kifinomultabb lesz, valódi borkinccsé fejlődik. Eközben folyamatosan nő az eszmei értéke, hiszen amellett, hogy minden évjárat aszúja egyszeri és megismételhetetlen ízeket, illatokat hordoz, egy adott évjáratban csak bizonyos mennyiségű aszú készül, így véges a létező és elérhető palackmennyiség. Ahogyan az idő múlásával csökken az adott évjáratból még rendelkezésre álló aszú mennyisége, a még elérhető palackok piaci ára is nő. Így aki borgyűjtőként vagy borrajongóként érdeklődik a garantáltan értékálló, sőt értéknövelő – így akár befektetési eszközként is kitűnő − magas minőségű borok iránt, annak érdemes hatputtonyos tokaji aszút vásárolnia.

Ezt a csodálatos, nemes bort azoknak is ajánljuk, akik szeretnék méltó módon emlékezetessé tenni életük egy-egy fontos pillanatát. Ha Önnek 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban, vagy 2009-ben volt az eljegyzése, esküvője, esetleg gyermeke, unokája született, örömmel ajánljuk figyelmébe az ezekből az évjáratokból származó HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúinkat.

Mi lehetne különlegesebb módja a visszaemlékezésnek, mint egy fontos alkalommal (a gyermekünk 18. vagy 20. születésnapján, vagy egy házassági évfordulón) kibontani egy tokaji aszút, és szeretteinkkel együtt megkóstolni annak az évnek az egyedi ízeit, aromáit, palackba zárt esszenciáját, ezáltal újra átélve életünknek korábbi, meghatározó élményeit? Ha már most gondolunk a jövőre, egy-egy palack aszú megvásárlásával méltó módon felkészülhetünk a következő évek, évtizedek legszebb ünnepeire.

A történelmi első osztályú mádi dűlők évről évre bizonyítanak

A HOLDVÖLGY legfőbb szakmai alapelve, amelynek minden szőlészeti munkát alárendelünk, hogy minden évjáratban az elérhető legkiválóbb minőségű termést szüreteljük. Mivel a tokaji aszú a Tokaji Borvidék történelmi hírnevének, és napjainkban is töretlen nemzetközi elismertségének a záloga, ezért kiemelt figyelemmel és gondossággal törekszünk arra, hogy ezt a borkülönlegességet évjáratról évjáratra, mindig azonos stílusban és a legmagasabb minőségben el tudjuk készíteni.

Ahhoz, hogy a HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúink évről évre megszülethessenek, elengedhetetlen, hogy mind az aszúszemeket, mind pedig az aszú alapbort olyan termőhelyekről hozzuk le, amelyek megbízhatóan, még a legnehezebb évjáratokban is képesek – gondos munka mellett – kimagasló borokra. Ezek pedig nem mások, mint a történelmileg klasszifikált első osztályú mádi dűlők, amelyekről már a XVIII. század eleji, első dűlőminősítések óta, csaknem 300 éve folyamatos tudással rendelkezünk, ennyi idő óta ismeretes, hogy ezekről a dűlőkről kiemelkedően jó szőlő alapanyag szüretelhető.

A HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos aszúk alapanyaga meghatározó módon minden évben a történelmileg klasszifikált Király, Becsek és Holdvölgy-dűlőkből származik. Ennek, és a szőlő kimagasló gondossággal és a legkorszerűbb szakmai tudással történő ápolásának köszönhetően tudjuk 2006 óta minden esztendőben sikeresen elkészíteni az aszúk koronázatlan királyát, a hatputtonyos tokaji aszút, amelyet Culture néven hozunk forgalomba.

A Culture márkának eddig az első három évjárata (2006-2008) elérhető a piacon. A HOLDVÖLGY tradíciói szerint a Culture aszúk mindegyike legalább két évet tölt a legjobb minőségű zempléni tölgy hordóban, majd (a puttonyszámnak megfelelően) további hat évig palackos érlelést kap. Az így elkészülő hatputtonyos tokaji aszúk mindegyike önálló karakter: jellegzetes és összetéveszthetetlen módon hordozza az adott évjárat lenyomatát.

A HOLDVÖLGY Culture 2009-es évjárata szeptember közepétől lesz elérhető, azonban szeptember 7-10. között már kóstolható lesz a 26. Budapest Borfesztivál során a HOLDVÖLGY standjánál!

Örömmel ajánljuk minden borrajongó figyelmébe ezeket a nagyformátumú, igazi Bor-egyéniségeket!

Culture 2006

Tokaji 6 puttonyos aszú

A HOLDVÖLGY első kimagasló szüretének ékköve. Mély, aranyba hajló szín. Puha és krémes struktúra, mely illatban érintésnyi szarvasgombával és avarral nyit, majd jönnek a mazsolás, fügés, aszalt kajszis jegyek. Idővel azonban egyre frissebbnek mutatkozik az illat, narancslekvárral, őszibarackbefőttel, fűszerekkel, némi trópusi gyümölccsel gazdagodik. Telt, komplex és nagyon intenzív, már érezhetően kialakult aszú-karakterrel rendelkezik. Savai hihetetlenül lendületesek és fiatalosak, szinte lemossák a cukortartalmat és feszesre, hosszúra húzzák ki a kortyot. Narancslekvár, kajszibarack lekvár, édes citrusok, pici dohány és gazdag fűszeresség jellemzi ízét. A már kialakult aszú-karaktek és a vibráló savak játéka teszi igazán különlegessé és idővel mindez még szebb egységbe forrhat össze. A 2012-es Pannon Bormustrán Csúcsbor lett.

További részletek

Culture 2007

Tokaji 6 puttonyos aszú

A kajszibarack és a narancslekvár illatával fogad, kandírozott sárgadinnyével és trópusi gyümölcsökkel kényeztet. Hömpölygősebb, krémesebb érzetű bor, alacsonyabb savtartalma miatt az alkohol melegítő hatása is érvényesül, a 2007-es évre jellemző forróság itt érezteti leginkább hatását. Aromatikája nagyon gazdag, tele aszalt gyümölcsökkel (kajszibarackkal, sárgadinnyével, különféle trópusi gyümölcsökkel, mazsolával), és egzotikus fűszerességgel (szegfűbors, vanília, szegfűszeg), pici dohánnyal és mézzel körítve. Teljesen betölti a szájat, nem vibrál, hanem inkább kényeztet a lassú ritmusú korty, igazi „hájjal kenegetős” élményt adó aszú. A 2013-as Pannon Bormustrán Csúcsbor lett.

További részletek

Culture 2008

Tokaji 6 puttonyos aszú

Tokaj-hegyalján a 2008-as esztendőt úgynevezett „kiemelkedő aszús évjáratként” tartják számon a borászok, szőlészek. A Holdvölgy történetében a legtöbb aszút ebben az évjáratban szedtük, összesen 7.761 kilogrammot, amelyből 5.393 kilogramm volt a furmint alapú zéta aszú szőlőszem.

Ennek a csodálatos évnek az esszenciája ez a kimagasló tokaji aszú. Vanilíával és sok gyümölccsel indít illatban, majd megjelennek benne hűvösebb gyógynövényes jegyek, és gombás-kenyérhéjas tercier aromák is. Telt és sűrű, a szájban komoly koncentrációt mutat, ízében az aszalt gyümölcsök (elsősorban sárgabarack), vanílliakrém és édes fűszeresség dominálnak. A lecsengésben döntően az utóbbi jut szóhoz. A világ legrangosabb borversenyén, a 2016. évi Decanter World Wine Awards-on kimagasló értékelést, 93 pontot kapott a nemzetközi zsűritől.

További részletek