Az élet nagy pillanataihoz: HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú - Holdvölgy

Az élet nagy pillanataihoz: HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú

Minden palack tokaji aszú csodálatos történetekkel van megtöltve. Az egyik történet Tokaj elmúlt ötszáz évéről, borvidéki elődeink felhalmozott tudásáról és gondos munkájáról, a hagyományos fajták és történelmi dűlők egyediségéről szól.

A másik elénk varázsolja egy évjárat minden szépségét − a tavaszi rügyek harsogó zöldjétől az aprócska szőlővirágok átható illatáig, a napérlelte szőlőszemek szín- és ízváltozásától a munkával töltött mádi hajnalok hűvös párájáig, továbbá a sikeres szüret végén érzett, semmihez sem hasonlítható, felszabadult örömig…

Az Ön története miről szól?

2009-ben, amikor a ma bemutatkozó HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúnk készült, merre járt, kik tettek önre mély benyomást, milyen családi örömök, boldogító sikerek érték? Lehet, hogy ebben az esztendőben született meg gyermeke vagy unokája, netalán ekkor volt az eljegyzése vagy esküvője? Esetleg lediplomázott, megkapta álmai állását, vagy saját céget alapított?

Egy dolog bizonyos: az ilyen nagy pillanatok, és a hozzájuk kapcsolódó évfordulók foglalják keretbe az életünket…

Mindannyian szeretnénk néha visszaforgatni az időt, és megidézni azt az esztendőt, amikor életünk egyik ilyen pillanatát megéltük… E képzeletbeli időutazáson tökéletes útikalauzunk lehet egy palack hatputtonyos tokaji aszú – akár egy hírnök a múltból. Fontos évfordulók alkalmával kibontva és megízlelve ezt a borkincset biztosak lehetünk benne, hogy évek, évtizedek, vagy az utánunk következő generációk számára majd 100 év múlva is tökéletesen, sőt egyre érettebben és gazdagabban fogja tudni feleleveníteni a rég elmúlt, számunkra fontos esztendők és évjáratok illatait, reményeit, élményeit.

Mi történt 2009-ben a nagyvilágban?

Most, amikor a HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú nyolc év (hordós, majd palackos) érlelés után elérte tökéletes bemutatkozó formáját, és piacra bocsátjuk, érdemes arra is visszatekinteni, milyen emlékezetes események történtek 2009-ben világszerte.

 • Március 7: a floridai Cape Canaveralból a NASA útnak indította a Kepler űrtávcsövet, amelynek feladata, hogy a Földhöz hasonló bolygók után kutasson a Tejútrendszerben
 • Április 21: az UNESCO elindította a Digitális Világkönyvtárat
 • Május 21: Ugyan Anita volt az első magyar nő, aki − egy nemzetközi expedíció tagjaként − feljutott a Mount Everestre
 • Július 22: Ázsia egyes részein és a Csendes-óceánon volt megfigyelhető a XXI. század leghosszabb (6 perc 38,8 másodperces) teljes napfogyatkozása
 • Július 25: ötvenegy éves korában elhunyt Michael Jackson, tizenháromszoros Grammy-díjas, amerikai poplegenda
 • Október 1: Etiópiában bejelentik, hogy megtalálták „Ardinak”, a legrégebbi emberszabású főemlősnek a 4,4 millió éves csontvázát
 • November 5: e napon volt a berlini fal leomlásának 20. évfordulója
 • December 10: Herta Müller német írónő kapta életművéért az Irodalmi Nobel-díjat

Culture 2009: a történelmi dűlők és fajták lenyomata

A kultúra, tudomány és technika világában 2009 mozgalmas esztendő volt. Szőlészeti, borászati szempontból sem volt ez másként: az évjárat számos szakmai kihívás elé állította a Tokaji Borvidék szakembereit, akik 2009-et nem sorolják a kifejezetten „aszús” évjáratok közé.

A HOLDVÖLGY-nek azonban legfőbb célja, amelynek minden szőlészeti és borászati munkát alárendelünk, hogy – nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekedve − minden évjáratban az elérhető legkiválóbb termést szüreteljük, és elkészítsük Tokaj legnemesebb borát, a hatputtonyos aszút, amely a borvidék világhírének és a nemzetközi borvilágban való egyedülállóságának alappillére.

Ebben megbízhatóan támaszkodhatunk egyrészt az 1737 óta történelmileg minősített, rendkívüli adottságokkal bíró mádi dűlőkre, ahonnan még a viszontagságos években is kiemelkedő minőségű szőlőgyümölcsöt tudunk szüretelni. Másrészt fontosnak tartjuk a fajták sokszínűségét. A HOLDVÖLGY Tokaj hat engedélyezett szőlőfajtájának mindegyikével dolgozik, és ezek között minden évben találhatunk olyat, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, lehetővé téve, hogy az adott évjárat legjobban teljesítő fajtáinak házasításával érjük el a HOLDVÖLGY bormárkáihoz szükséges minőséget és a megszokott stílust.

A fajták változatossága egyúttal azt is jelenti, hogy az érési és szüreti időpontok is más-más időszakra esnek, így egy korán aszúsodó fajta kiválthat más, későbbi szüretű fajtákat, ha azok a kedvezőtlen időjárás miatt esetleg nem tudnak az adott évjáratban megfelelő termést adni.

Zéta: nemcsak szamorodnihoz, aszúhoz is remek

Nem történt ez másképp 2009-ben sem, amikor a szezon második felében, éppen a szüreti időszak körül váratlan fordulatot vett az addig egy „nagy aszús év” ígéretét hordozó időjárás, és hirtelen annyi eső esett Mádon, hogy visszaemlékezések szerint a „szőlő szinte leolvadt” a tőkékről.

„A 2009-es aszú elkészítésében segítségünkre volt az évjáratban még az esőzéseket megelőzően remek termést hozó, korai érésű zéta fajta. Ez a jól aszúsodó, gyönyörű édes borokat adó szőlő már korábban, a borvidéken ritkaságnak számító Intuition No.1 2007 és 2008 tokaji édes zéta szamorodni borunk alapanyagaként is bizonyított” – mondja Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Több mint egy évtizede állnak rendelkezésünkre a HOLDVÖLGY termőterületének részletes évjáratelemzései, valamint a fajták és dűlők részletes analitikai adatai. Ennek, illetve a fajták, dűlők és szüreti időpontok tudatos és összehangolt megválasztásának köszönhetően a kihívásokkal teli 2009-es évjáratban is sikerült – bár változó mennyiségben – minden borunkhoz tökéletes minőségű szőlőt szüretelni, ide értve a borpalettánk csúcsát jelentő, 2006 óta minden évben elkészített − hatputtonyos tokaji aszút is.

Egy elegáns tokaji aszú az emlékezetes alkalmakra

A HOLDVÖLGY Culture 2009 egy csodálatos, kiváló arányokkal bíró, rendkívül elegáns aszú bor, 174,3gr cukor- és 8,7gr savtartalommal, valamint mindezek mellett a legnagyobb aszúk egyensúlyához elengedhetetlenül szükséges 11% alkoholfokkal.

Büszkén ajánljuk Önnek a HOLDVÖLGY borpaletta legújabb ékkövét, és rendkívüli megtiszteltetés lesz számunkra, ha élete fontos állomásait vagy évfordulóit − most vagy az elkövetkezendő évtizedekben – e nemes borunkkal teszi emlékezetessé, s így szimbolikusan a HOLDVÖLGY is osztozhat Önnel e felejthetetlen, nagy pillanatokban.

A HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos aszú bor meghatározó pillanatai:

 • 2009. április 15: rügyfakadás
 • 2009. május 20 – június 9: virágzás
 • 2009. július 7: fürtzáródás
 • 2009. szeptember 16-17: az alapbor szürete (Király- és Becsek-dűlő, kizárólag furmint)
 • 2009. szeptember 25: az aszúszemek szüretének kezdete (furmint, hárslevelű, zéta, illetve kis mennyiségű kabar aszúszemet szüreteltünk)
 • 2009. november 4: az aszúszemek szüretének utolsó napja
 • 2009. december 7: az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
 • 2010. január 27: a bor kierjedésének vége
 • 36 hónapos tölgyfahordós érlelés
 • 2013. június 14: palackozás (mindösszesen 5200 palack)
 • 51 hónapos palackérlelés a HOLDVÖLGY történelmi pincerendszerében
 • 2017. szeptember 7 – 11: első bemutatkozás a Budapest Borfesztiválon
 • 2017. szeptember 28: forgalomba helyezés

Kóstolási jegyzet:

Illatvilágában pici gombával, aszaltba hajló, lekváros állagú sárgabarackkal, sárgadinnyvel, ananásszal, vaníliával, finom fűszerességgel, csipetnyi dohány kivételes kombinációjával találkozhatunk. Légiesen könnyed, és emellett kiváló arányokkal rendelkezik. Inkább eleganciájával, mintsem erejével vagy komplexitásával hódít. Savai finoman, a bor szövetébe simulva dolgoznak, a korty gördülékeny, selymes, tisztán hagyja a szájat. Ízképét még a fiatalosabb, gyümölcsösebb jegyek uralják: sok trópusival, mangóval, ananásszal, sárgadinnyével, édes citrusokkal, kajszibarackkal. Szép egyensúlyt mutató, elegáns aszú.

Culture

Tokaji 6 puttonyos aszú 2009

Illatvilágában pici gombával, aszaltba hajló, lekváros állagú sárgabarackkal, sárgadinnyével, ananásszal, vaníliával, finom fűszerességgel, csipetnyi dohány kivételes kombinációjával találkozhatunk. Légiesen könnyed és emellett kiváló arányokkal rendelkezik. Inkább eleganciájával, mintsem erejével vagy komplexitásával hódít. Savai finomak, a bor szövetébe simulva dolgoznak, a korty gördülékeny, selymes, tisztán hagyja a szájat. Ízképét még fiatalosabb, gyümölcsösebb jegyek uralják: sok trópusival, mangóval, ananásszal, sárgadinnyével, édes citrusokkal, kajszibarackkal. Szép egyensúlyt mutató, elegáns aszú.

További részletek