A HOLDVÖLGY évjárat meglepetése – Kapható a CULTURE 2010, az aszúvilág egy különleges egyénisége! - Holdvölgy

A HOLDVÖLGY évjárat meglepetése – Kapható a CULTURE 2010, az aszúvilág egy különleges egyénisége!

Tisztaság és időtállóság. Ez a két szó remekül jellemzi a CULTURE 2010-es évjáratát. Hiszen nem csak a borkészítés során zajló folyamatokról mondható el a magas minőség, a szakmai precizitás, hanem a végeredményről, az elkészült borokról is visszaköszön az az időtlen elegancia, ami az egész borászatot is jellemzi.

Éveken át ívelő megbízhatóság

Ezt az évjáratot sem nevezhetjük könnyűnek, az időjárás szempontjából szélsőséges eloszlású, rekord mennyiségű csapadék esett. A szüreti időszakban is a lehető legprecízebben kellett helyt állnunk, de minden kihívással megbirkózva, 2010. szeptember 23-án megkezdhettük birtokunk legnemesebb szőlőfürtjeinek válogatását.

A rendkívüli évre, annak kihívásaira így emlékszik a most már nyugdíjas éveit élvező Vincellérünk, Hornyák Laci bácsi, akinek meghatározó szerepe volt a Culture 2010 megalkotásában:

„2010. évben Mádon 1087 mm eső esett, amihez hasonlóra ma élő ember nem emlékszik. 1937-ben volt ehhez közeli érték: 980 mm. A szőlő gombabetegségek elleni védelme fokozott kihívást jelentett, amit megoldottunk. Ennek eredménye, hogy az októberi esőmentes napokon a védett fürtök szőlőbogyói botrytizálódtak, első osztályú aszúszemek képződtek, kiváló ízekkel.”

A 2010-es év, a nehézségek ellenére, kedvező fordulatot is tartogatott számunkra. Októberben ugyanis csak egyetlen csapadékos napunk volt, és talán ennek is köszönhető, hogy kiegyensúlyozatlan évjáratunk „megmenekülhetett”. A Botrytis cinerea látványos és koncentrált megjelenésére szőlészeti csapatunk következetes és rendkívül precíz munkája volt a válasz: hála nekik újra kivételes és minőségi gyümölcsalapot tudtunk biztosítani egy egyedi, vibrálóan lendületes aszúkarakterhez, a HOLDVÖLGY Culture 2010-hez.

„A Holdvölgy 2010-es évjáratú 6 puttonyos aszúja, a Culture 2010 egy kivételes ritkaság. A rendkívül nehéz évjárat során Vincellérünk szakszerű gondosságának köszönhető elsősorban e tétel piacra kerülése. Meg kell állapítanunk azt is, hogy a történelmi mádi dűlők ismét bizonyították hitelességüket: az első osztályú Becsek és Király dűlőkről származó furmint szüretek a viszontagságos évjáratok során is olyan alapot nyújtanak, amelyre bátran támaszkodhatunk. Ezek kombinációjának is köszönhető, hogy 2006 óta minden évben sikerült a Holdvölgy zászlóshajóját megalkotni.” – mondta Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa.

Az évszázad egyik legnehezebb évjáratára való tekintettel, a Culture 2010 különlegessége abban is áll, hogy limitált, korlátozott mennyiségben, ugyanakkor a HOLDVÖLGY-től megszokott, magas minőségben válik elérhetővé a borgyűjtők és érdeklődők körében. A 2010-es év ízei, lenyomatai fedezhetőek fel egy-egy féltve őrzött palack belsejében.

Tokaj – Mád ékköve, a nagy pillanatok kísérője

A 2010-es év a különböző nehézségek mellett rengeteg örömteli eseményt, emlékezetes pillanatot is tartogatott mindannyiunk, így az Önök számára is. Gyermekáldást, álmok valóra válását, vagy akár két ember szerelmi kötelékének megerősítését, olyan életre szóló pillanatokat, melyek életünk meghatározó részét képezik. Szólhatnak egy gyönyörű fejezet folytatásáról; új, értékes élmények szerzéséről vagy a jövő biztos alapjainak lerakásáról és az ehhez fűzött remények beváltásáról. Ezekre az emlékekre tekinthetünk vissza egy-egy 2010-es évjáratú tokaji aszú kíséretében. Ahogy a jó aszú bor is idővel csak egyre jobb lesz, úgy a mi emlékeink is még szebbek, még értékesebbek lesznek, amelyek felidézése jó érzéssel tölt el bennünket szeretteink társaságában.

Mi történt 2010-ben a nagyvilágban?

A HOLDVÖLGY Culture 2010 hatputtonyos tokaji aszúnk 36 hónapos fahordós és 48 hónapos palackérlelését követően elérte tökéletes formáját és készen áll arra, hogy piacra kerüljön. Ennek kapcsán érdemes említést tennünk néhány jelentős eseményről is, melyek emlékezetessé tették a 2010-es évet szerte a Világban.

 • január 4. – Átadják a világ máig legmagasabb épületét, a Burj Khalifa- tornyot Dubajban (828 méter).
 • január 27. – Bemutatják az első iPad-et.
 • március 7. – 82 év után első alkalommal nyer Oscar-díjat női rendező, a legjobb rendező kategóriában (Kathryn Bigelow – A bombák földjén).
 • május 15. – A 16 éves ausztrál Jessica Watson a legfiatalabb vitorlázó, aki egyedül hajózza körbe a Földet.
 • június 18. – Lovász László magyar akadémikus kapja a Kiotó-díjat, a legmagasabb matematikai tudományos elismerést.
 • július 8. – A napenergiával hajtott svájci ’Solar Impulse’ az első repülőgép, amely egy teljes 24 órás utat teljesít.
 • október 6. – Elindul az Instagram.
 • november 21. – A nyugat-lengyelországi Świebodzinban felavatják a világ legmagasabb Krisztus-szobrát. A 33 méteres alkotás 3 méterrel magasabb, mint a híres Rio de Janeiró-i Jézus-szobor.

„Az igazi szakmai kihívás az, amikor egy nagyon nehéz évjáratból kell kihozni a maximumot és 2010-ben ez a bor a bizonyíték rá, hogy nincs lehetetlen. A HOLDVÖLGY történetének 5. évjárata, (az egymást követő 12 évjárat közül) a 2010-es CULTURE, az aszúsor egyik legnagyobb egyénisége áll a legközelebb hozzám. Ami azért is különleges, mert az évszázad egyik legnehezebb évjáratának szülöttje.” – tette hozzá Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Lenyűgöző eleganciájával, tiszta, világos, mégis mélyebb aranysárgába hajló színével mutatkozik be a HOLDVÖLGY eddig rejtegetett kincse, a Culture 2010. Trópusi gyümölcsös illatjegyei mellett sok keleti fűszer, zöld tea, finom virágosság, kis vanília és menta jellemzi. Főborászunk személyes kedvence, ez a friss testű aszú, feltárva izgalmas, hűvös karakterét, sav- és cukortartalmának egyensúlyával garantáltan egyedülálló ízélményt nyújt kóstolójának. A korty végén szinte eltűnik az édességérzet, melyet a frissítő lime-os és citrusos jegyek tesznek még izgalmasabbá. Az aszúélményt narancs és kajszibarack friss lekvárja és aszalványai teszik teljessé, az aromaprofilt édesebb citrusos és finom fűszeres keret egészíti ki.

Büszkén ajánljuk hát borpalettánk ragyogó ékkövét, a HOLDVÖLGY Culture 2010-et, hogy méltó kísérője legyen az Ön életében történt nagy pillanatoknak is.

Megtiszteltetés számunkra, ha életének fontos állomásait a boraink társaságában idézi fel!

A HOLDVÖLGY Culture 2010 hatputtonyos aszú bor meghatározó pillanatai:

 • 2010. április 10.: rügyfakadás
 • 2010. június 10 – 22.: virágzás
 • 2010. július 25.: fürtzáródás
 • 2010. október 22 – 27.: az alapbor szürete (Király- és Becsek-dűlő)
 • 2010. október 4.: az aszúszemek szüretének kezdete (Zéta, Kövérszőlő, Furmint, Hárslevelű, illetve Kabar aszúszemek szürete)
 • 2010. november 4.: az aszúszemek szüretének utolsó napja
 • 2010. november 17.: az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
 • 2010. december 20.: a bor kierjedésének vége
 • 36 hónapos tölgyfahordós érlelés
 • 2014. augusztus: palackozás (összesen 2876 palack)
 • 48 hónapos palackérlelés a HOLDVÖLGY történelmi pincerendszerében
 • 2018. szeptember 12 – 16.: első bemutatkozás a Szegedi BorTér-en, a 10-es standnál!
 • 2018. szeptember 15.: forgalomba helyezés

Kóstolási jegyzet:

Tiszta, világos, mégis mélyebb aranysárgába hajló szín.

Trópusi gyümölcsös illatjegyekkel, sok keleti fűszerrel, zöld teával, finom virágossággal, kis vaníliával és mentával.
Közepes test mellett a sav remekül ellensúlyozza a cukortartalmat: a korty végén szinte eltűnik az édességérzet, melyet frissítő lime-os és citrusos jegyek tesznek még izgalmasabbá.

Az aszúélményt narancs és kajszibarack friss lekvárja és aszalványai teszik teljessé, az aromaprofilt édesebb citrusos és finom fűszeres keret egészíti ki.

Filigrán, elegáns és precíz: egy igazi egyéniség.

Culture

Tokaji 6 puttonyos aszú 2010

VÁSÁRLÁS