Hordóban a 2015-ös HOLDVÖLGY Culture 6 puttonyos Aszú

– újabb sikeres szüret a HOLDVÖLGY történetében

A Tokaji borvidéket világviszonylatban is úgy ismerik, mint a legnemesebb, legkülönlegesebb természetes édes- és kiváló száraz borok termőhelyét. A HOLDVÖLGY ennek bemutatására törekszik  minden évjáratban, minden borfajtánál, a lehető legjobban felkészülve az időjárás szeszélyei által jelentett nehézségekre. Egyedülálló módon, a HOLDVÖLGY 2006 óta minden évben sikerrel prezentált a legmagasabb, 6 puttonyos aszú kategóriában.

A HOLDVÖLGY rendkívül korán, augusztus 15-én kezdte meg a száraz tételekhez a Zéta fajta szőlő szüretét, majd folytatta a Kabar-, Furmint-, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajtákkal.

Az édes borok megalkotásához szükséges szőlők szürete október 26-án kezdődött és november 5-én fejeződött be.

Célunk, mint minden évben, az évjáratban elérhető legmagasabb értékű szőlőtermés szüretelése volt.

A 2015-ös év időjárási viszonyai eleinte kedveztek szőlőtőkéink optimális fejlődésének, annak ellenére, hogy az átlagosnál jóval kevesebb eső esett. A vízhiány állandósulásának látható jelei hamarosan a szőlő fejlődésében is megmutatkoztak, a növekedés lelassult, különösen a Hárslevelű fajtánál. Szerencsére birtokunk 30 éves átlagkorú szőlőtőkéi ellenálltak a nyári időszakra jellemző alacsony páratartalomnak, légköri aszálynak és a többszöri kánikulai hullámnak is.

Száraz boraink szőlőfürtjeit október 2-ig optimális érettségi állapotban szüreteltük, gondos érzékszervi- és analitikai próbák után.

2 héten keresztül, október 8-ig szemenként gyűjtöttük be az első kötésű aszúbogyókat a birtok teljes területéről, megelőzve az utána következő időszak rendkívül csapadékos időjárását. A Mádon esett 127mm eső hatására jelentős volt a szőlőfürtök rothadása, ami erősen megkérdőjelezi a további aszú bogyók képződését és az édes borokat adó fürtök cukorkoncentrációját.

Vincellérünk, Hornyák László 42 éves tapasztalatának is köszönhetően birtokunk az időjárás által jelentett nehézségeket kimagaslóan kezelte, így egy újabb sikeres szüretet jegyezhet. Az átadott szőlővel pedig a HOLDVÖLGY borásza, Gincsai Tamás is elégedett: november 5-ével minden száraz tétel kierjedt és ami a Tokaj-hegyalja hagyományőrzését illetően talán a legfontosabb, a 2015-ös aszúborunk is elkészült, október 28-án, Simon Júda napján már hordóban erjedt!

70 % cukor feletti koncentrációjú aszúszemeket szüreteltünk, ami ritkán adatik meg.  A jelentős rózsa aszú mennyisége mellett megfelelő volt a botrytiszes bogyók aránya is.

Mint minden évben, úgy most is az adott évjáratban elérhető legjobb bor előállítására törekszünk.

Címkék:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.