Kivételességgel átitatott elegáns furmint - bemutatkozik az Intuition No3. tokaji parcella, és klónszelektált tételünk legújabb, 2017-es évjárata! - Holdvölgy

Kivételességgel átitatott elegáns furmint – bemutatkozik az Intuition No3. tokaji parcella, és klónszelektált tételünk legújabb, 2017-es évjárata!

Intuition kollekciónk újra demonstrálhatja egyediségét a 2017-es évjáratú No3. száraz tokaji T8/7575 furmint klón- és parcellaszelektált tételünkkel – egyenesen névadó dűlőnk 13-as parcellájából, gondosan válogatott egészséges, tökéletes érettségű szőlőszemekből.

“Tudatosan kísérletezem…”

“Azokért a különleges pillanatokért dolgozom, mint amilyen ez is: amikor egy adott fajta, az egyik legkiegyensúlyozottabb évben, egy történelmi parcellán ad lehetőséget megismételhetetlen borok elkészítéséhez.” – mondja Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza.

Az Intuition-kollekció

A Tokaji-borvidék hat engedélyezett szőlőfajtájával foglalkozik saját parcelláin borászatunk. A tudatos és kiegyensúlyozott termesztési folyamatok során olykor megismételhetetlen lehetőség adódik egy adott szőlőfajta- és dűlő kivételesen harmonikus borának elkészítésére. A hat szám hat szőlőfajtára utal. Először zétánk (No1.) mutatta meg a benne rejlő különleges borstílust, amelyet aztán sárgamuskotályunk (No2.) követett. 2013-ban ihlette meg először a borászt a furmint a Király-dűlőben, mely a No3. nevett kapta (e név alatt a mostani a harmadik furmint szelekció, ami forgalomba kerül). 2018-ban a kabar szőlőfajta is megmutatta a benne rejlő egyedi ízvilágot, az ebből a fajtából készült borkülönlegesség viseli a No4. nevet.

És hogy mikor lesz lehetőség bemutatni egy, a kollekciót emelő hárslevelűt (No5.), vagy egy kövérszőlőt (No6.)? Arra talán a főborász elhivatottsága lehet a válasz.

Egyedülálló, tiszta és ragyogó alapanyag, ami teljessé teszi a képet

A HOLDVÖLGY Intuition sorozatunk olyan borokat sorakoztat fel, amelyek évjáratai kifejezetten különlegesek, előre nehezen tervezhető módon alakulhattak meg. Fennállásunk óta ez csupán a hetedik bor, amely bebocsátást enged az Intuition kategóriába. 

A 2017-es év habár faggyal vette kezdetét, a tavaszi-nyári időszak már kedvezőbben alakult, így a szüret is elindulhatott augusztusban. Az ősz beköszöntével a harsány esőzések ellenére pedig értékes gyümölcs minőséggel zárhattuk ezt az évjáratot.

Furmint alapanyagunk minden évben gondos, koncentrált odafigyelés mellett lett kiválogatva, majd prés alá helyezve, hogy acéltartályos erjesztésük után bekerülhessenek a szőlőszemek a nekik kiválasztott hordókba. A mindössze 5 hónapos érlelésnek hála, a másod- és harmadtöltésű tölgyfahordók édes fűszerezést kölcsönöztek ennek a kiváló alapanyagnak. A precizitás természetesen az aktuális évjárat esetében sem szenvedett hiányt, így egy igazán előremutató, különleges furmint születhetett.

Kifinomult, határokat átlépő szelekció

A kollekciónk eddigi egyik legelegánsabb és leginkább megfoghatatlan bora jött létre 2017-ben.

Az illat első jegyei ösztönösen indulnak, a zöldalma és a passiógyümölcs hasító léptei a körte és az egres kiegészültével haladnak tovább, a jelen pillanat ritmusára lüktető permanens mozgással, harmóniát idézve az édes hordófűszerekkel, amíg egy ásványosan komplex eleganciába nem torkollnak – végtelen, elnyújtott út.

 

Ihletett pillanatokhoz ajánljuk Holdvölgy-dűlőnk szelekcióiból összeállított borcsomagunkat, melyben a forgalomban már nem kapható kabart, zéta szamorodnit, illetve levelünk “alapanyagát”, furmintunkat is megkóstolhatja!

Ha a HOLDVÖLGY nagy száraz boraival koccintana, – köztük az Intuition No3. 2017-tel, – úgy egy kivételes válogatással teheti még varázslatosabbá az Önnek fontos perceket.