A Magyar Bor Akadémia tagja lett Gincsai Tamás főborászunk

Egy napnyi szüretelés Mádon, és egy marék aszú szőlőszem – tizenöt éve, érettségi előtt álló diákként ennyi is elég volt Gincsai Tamásnak ahhoz, hogy egy életre elköteleződjön a mádi dűlők és a tokaji borok mellett. Keze munkáját ma már hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmei dicsérik, legújabban pedig az a megtiszteltetés érte, hogy a Magyar Bor Akadémia közgyűlése a rangos szakmai testület rendes tagjává választotta.

„Tizenötéves korom óta érdekelt a szőlészet és a borászat” – meséli a kezdetekről. „Mivel a szülővárosom, Nyíregyháza közel van Tokajhoz, ezért a szüleimmel egészen kis koromtól sokat jártunk át a borvidékre. Eleinte csak kirándultunk, később pedig már ismerkedtünk az itteni borokkal, és sokat beszélgettünk a borok készítőivel is. Nagyon megtetszett az ezen a vidéken szőlővel foglalkozó emberek értékrendje és mentalitása, amivel könnyen tudtam azonosulni.”

Tamás 2002 őszén járt először Mádon, ahová egy ismerőse hívta el egy napra szüretelni. „Az a nap életem egyik meghatározó élménye volt, akkor döntöttem el végleg, hogy borász szeretnék lenni. Emlékszem, többek között aszúszemeket is szedtünk, amikből vittem haza egy marékkal mutatóba. Anyukám kérdezte, mi ez a penészes szőlő – de én mondtam neki, hogy ezek nem akármilyen szőlőszemek, hanem Tokaj kincsei”.

Biológia-kémia tagozaton szerzett érettségivel a zsebében Tamás a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium után a fővárosban folytatta a tanulmányait, és 2007-ben diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán élelmiszertechnológus mérnökként bor- és üdítő technológia szakirányon.

Diplomamunkáját a tokaji aszú élettani hatásairól írta. „Az egészséget mindig is fontosnak tartottam, ezért különösen érdekelt a borok, és ezen belül a tokaji aszú élettani hatása. Alaposan beleástam magam ebbe a témába, és rádöbbentem, hogy az aszú rendelkezik a legtöbb jótékony hatással a borok közül. Aszúkóstolókon szoktam is a vendégeknek mondani, hogy ami a poharukban van, az a legjobb természetes B-vitamin és szelénforrás, tele számos más fontos nyomelemmel, sőt: jelentős mennyiségben tartalmaz szerotonint, vagy más néven boldogsághormont is.”

Frissdiplomásként első munkahelye a Budai Borszalon szaküzlet volt: „ott tanultam bele a borértékesítésbe és a borkóstoló rendezvények szervezésébe” – mondja, és ennek a mai napig hasznát veszi, hiszen rendszeresen kalauzol vendégeket a mádi pincerendszerünkben tartott borkóstolókon, és évente több tucat boros eseményen képviseli a HOLDVÖLGY-et kisebb borvacsoráktól a legnagyobb borfesztiválokig.

Két év után Tamás útja Budapestről újra a Tokaji Borvidékre, Bodrogkeresztúrra vezetett. „A vágyam, hogy végre borkészítéssel foglalkozhassak, először 2009-ben teljesült, amikor a Dereszla pincészet pincemunkása, később másodborásza lettem.” Bai Edit irányítása alatt ő ellenőrizte a napi munkákat, és ő készítette elő a különböző derítési- és házasítási próbákat.

„Az egyetem után ez az időszak nagyon jó gyakorlati iskola volt. Itt tanultam meg igazán kóstolni, felismerni és megkülönböztetni a legapróbb nüanszokat, és döntést hozni a leendő bor stílusáról, ami a házasítás lényege. Elsajátítottam a száraz fehérborok és a tokaji édes borkülönlegességek készítését is. A tokaji fajtákkal, termőhelyekkel való folyamatos kísérletezés, a tökéletes végeredmény keresése ma, a HOLDVÖLGY-nél is a napi munkám legfontosabb része”− mondja.

Szakmai kíváncsiságból 2011 júniusától a Villányi Borvidéken folytatta a borászkodást. Két évig Kisharsányban, a Vylyan Pincészetnél dolgozott másodborászként, ahol Ipacs Szabó István mellett elsajátíthatta a rozé- és a vörösbor-készítés technológiáját. „Úgy gondolom, a fehérborok után a vörösborok is kellettek ahhoz, hogy ma, a HOLDVÖLGY főborászaként minden fajtára, termőhelyre és technológiára nyitottan, a borvidéki kereteken belül a lehető leginnovatívabban tudjak bort készíteni.”

Tamás immáron öt esztendeje erősíti a HOLDVÖLGY csapatát. Tokaj mind a hat szőlőfajtájával dolgozik, évről évre elkészítve a borászatunk stílusának megfelelő komoly száraz borokat éppen úgy, mint a félszáraz gyöngyözőbort, több különleges dűlő- és klónszelektált édes és száraz bort, valamint minden tokaji évjárat ékkövét: a legnemesebb, hatputtonyos aszút.

„2013 áprilisában kerültem Mádra a HOLDVÖLGY-höz, mint főborász. Az elődöm Berecz Stephanie volt, tőle vettem át a stafétabotot.” Amikor Tamás a pincészethez érkezett, a már meglévő borok házasítása és palackozása volt az első feladata. Így a 2009, 2010 és 2011 évjáratok édes borait, valamint a 2012-es évjárat összes tételét már ő palackozta.

„Az első önálló évjáratom a 2013-as volt. Ebben az évben készítettem el először a saját fejlesztésű száraz birtokválogatásunkat, a Vision-t; furmint, hárslevelű és kabar fajták egyedi arányú házasításával. Az összes borom közül erre a tételre vagyok a legbüszkébb.” – mondja a HOLDVÖLGY népszerű birtokbora kapcsán, amelynek a sikere azóta is töretlen.

Tamás újító szellemiségét és kiváló stílusérzékét dicséri, hogy a Vision az elmúlt években elnyerte a hongkongi Decanter Asian Wine Awards aranyérmét, a San Franciscó-i világverseny dupla aranyérmét, emellett az amerikai Wine And Spirits magazintól 90 pontot, a texas-i TexSom International Wine Awards világversenyen pedig különdíjat kapott.

„Borászként az értékrendemben a kompromisszumok nélküli csúcsminőség elérése és megtartása van az első helyen. Ez tökéletesen megegyezik a pincészetünk filozófiájával” − mondja. Ennek a szakmai igényességnek is köszönhető, hogy mára a világ különböző nagyvárosaiban több, mint húsz Michelin-csillagos étterem poharazza a borainkat, amelyek közül mind több kap évről évre magas pontszámot és aranyérmet rangos hazai és külföldi bormustrákon.

Az utóbbi évek díjai közül azok, amelyekkel részben vagy egészben már Gincsai Tamás munkája is elismerésre került: a 2012-es és 2015-ös évjáratú Exaltation sárgamuskotály aranyérme és Top10 minősítése a Muscats du Monde világversenyen; a 2011-es Signature édes birtokválogatás és a 2011-es évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszú aranyérme a Decanter londoni világversenyén, ahol az aszú megkapta a verseny regionális trófeáját is édes bor kategóriában; valamint a 2013-as hatputtonyos Culture aszú aranyérme a londoni Decanter világversenyen.

Ezeknek a díjaknak is köszönhető, hogy a borászokat, szőlészeket − valamint a borkultúrát elkötelezetten támogató művészeket és közéleti személyiségeket − tömörítő, több mint 25 éves szakmai szervezet, a Magyar Bor Akadémia tavaly év végi közgyűlése úgy határozott, Gincsai Tamást felveszi rendes tagjainak sorába.

„Az, hogy több kollégámmal együtt mostantól én is a tagja lehetek a Magyar Bor Akadémiának, hatalmas megtiszteltetés nekem, és nagy öröm a HOLDVÖLGY egész csapatának. Borászként a legfontosabb célom az, hogy a magasra tett szakmai mércét a következő évjáratokban is ugyanezen a szinten tudjam tartani. Az MBA új tagjaként pedig nagy lelkesedéssel várom a közös munkát a többi kollégával. Ez egy óriási lehetőség, és a magam részéről mindent meg fogok tenni azért, hogy ezen a szakmai fórumon is szívvel-lélekkel, hitelesen és hatékonyan képviselhessem Tokajt, és aktívan hozzájárulhassak a borvidékünk további sikereihez”.

A Magyar Bor Akadémia szabályzata szerint a testület rendes tagjai a magyar szőlészet és borászat tudományos és gazdasági életének – ideértve a kereskedelmet és a vendéglátást is – legkiválóbb képviselői, továbbá a társadalmi, politikai, tudományos és művészeti élet kiválóságai lehetnek. Az MBA közgyűlésének döntése értelmében Gincsai Tamás mellett 2018-tól a Magyar Bor Akadémia új tagja lett: dr. Brazsil Dávid, Domián Emese, Konyári Borbála, Miklós Csaba, Nyúlné dr. Pühra Beáta, Rátóti Zoltán, Szlovák Gabriella és Vesztergombi Csaba.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.