A Király-dűlő ízei és illatai palackba zárva

– bemutatjuk a HOLDVÖLGY Meditation 2016 dűlőszelektált furmintot

Mától elérhető a mádi Király-dűlő terméséből szelektált száraz furmintunk legújabb évjárata, a Meditation 2016. „Ez egy igazi terroirbor, amely a szőlőfajtával harmóniában mutatja be a termőterület karakterét” − mondja a borról Gincsai Tamás főborász.

A Meditationt kizárólag a Király-dűlőből származó furmintból készítjük. Ez a déli fekvésű termőterület a Mádi-medence egyik nagy múltú, történelmi dűlője, amelynek a neve örökösödési, adományozási okiratokban már 1413-ban szerepelt. Talaja nyomelemekben gazdag, magas agyagtartalmú, vas-oxidtól vörös színű, riolittufás talaj. Az innen szüretelt furmint szőlőből jellegzetesen ásványos, lendületes száraz borok készülnek.

A Király dűlő egyedi ásványossága, fekvése és mikroklímája a Meditation borokhoz különleges savszerkezetet biztosít. Ehhez egyedülálló harmóniában illeszkednek a furmint fajtajegyei, a végeredmény pedig egy nagy testű, stabil szerkezetű, legalább 10 éves érlelési potenciállal rendelkező; ugyanakkor ízekben-illatokban és gyümölcsösségben gazdag száraz furmint.

A másfél éves (hordós, majd palackos) érlelést követően most piacra kerülő 2016-os Meditation illatában körte, zöldalma, kamilla és mandulavirág dominál, a termőhely ásványi anyagait idéző krétás aromákkal kiegészítve. Ízében a zöldalma és a körte mellett némi ánizs, sőt kapor is felfedezhető, harmóniában a Király-dűlőre jellemző, karakteres ásványos-sós jegyekkel. Nagy testű, de mégis egyensúlyos, lecsengése a HOLDVÖLGY száraz boraira jellemzően kristálytiszta és intenzív.

A Király-dűlőből először 2013-ban készítettünk dűlőszelektált furmintot, akkor még újdonságként, Intuition No. 3 néven. Ez az első dűlőszelektált Király-furmint a 2016. évi Decanter Asian Wine Awards zsűrijétől a maximális 100-ból 91 pontot kapott. Ezt követően határoztuk el, hogy megújítjuk az addig birtokválogatott furmint borokból álló bormárkánkat, a Meditationt; amely ma már kizárólag a Király-dűlőből szelektált, a T85 szőlőklónból készülő száraz furmint borokat tartalmaz.

A megújult, dűlőszelektált Meditation furmint első évjáratát, a 2015-öst a szakma már forgalomba kerülése előtt az ország legkiemelkedőbb furmint tételei közé sorolta, és másodmagával, a HOLDVÖLGY-dűlőből származó, parcella- és klónszelektált Intuition No. 3 2015-ös tétellel együtt beválasztotta a 2017-es Furmintkiválóságok Könyvébe; továbbá felvette a leghosszabb várható élettartamú furmintok Best Potential toplistájára.

MEDITATION

Tokaji száraz furmint 2016 Király-dűlő

Ha furmint, akkor Király-dűlő: fajta- és dűlő tökéletes harmóniája, a Holdvölgy letisztult, elegáns stílusában. Illatában körte és zöldalma jelenik meg kamillával, mandulavirággal; és a termőhelyre jellemző, karakteres ásványossággal kiegészülve. Ízében a határozott zöldalma és lime mellett némi kapor és ánizs fűszerezi a gazdag és intenzív textúrát.

Feszes és lendületes savak, egyedi mineralitás, finomra csiszolt egyensúly – a bor minden elfogyasztott kortya maradandó élményt nyújt.

További részletek

Egy színpomás meglepetéssel készültünk Önnek: állítsa össze saját HOLD AND HOLLO TREND borcsomagját, tetszés szerinti arányban összeválogatva legalább 18 palack HOLD AND HOLLO DRY, SWEET vagy félszáraz gyöngyöző UPPP bort, és megajándékozzuk egy tetszetős és egyedi, limitált mennyiségben készült UPPP esernyővel!

További részletek
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.