Őszidéző, aranyérmes borkülönlegesség – bemutatjuk a CULTURE tokaji aszúnk 2011-es évjáratát! - Holdvölgy

Őszidéző, aranyérmes borkülönlegesség – bemutatjuk a CULTURE tokaji aszúnk 2011-es évjáratát!

Friss és orientális; a Culture 2011-es évjárata önmagában testesíti meg a nyári izgalmas fülledtség és a mély őszi hangulat különleges, ugyanakkor már jól ismert fúzióját. A gondosan válogatott aszúszemek, egy történelmi mádi dűlő és a precíz borászati munka eredménye egy időtlen, értékálló, édes borkülönlegesség.

A Decanter World Wine Awards 2015 aranyérmese, a Regionális Trófea nyertese

A HOLDVÖLGY 2011-es évjáratú Culture hatputtonyos tokaji aszúja aranyérmet kapott a világ legnagyobb borversenyeként ismert londoni Decanter World Wine Awards 2015 bormustrán, amelyen a világ legnevesebb borszakértőiből álló, 219 fős nemzetközi zsűri választotta ki több mint 15.000 bor közül a legjobbakat.

A HOLDVÖLGY Culture 2011 a maximálisan elérhető 100-ból 95 pontot kapott. 

A HOLDVÖLGY 2006 óta ritkaságszámba menően minden évben elkészíti Culture márkanevű hatputtonyos tokaji aszúit.

A történelmi dűlők reprezentációja

A 2011-es év nem indult túl gördülékenyen, az első hónapok kifejezetten csapadékhiányosan alakultak. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére elegáns toleranciával, aszálytünet nélkül sikerült átvészelnie ültetvényeinknek ezt az időszakot – amíg el nem jött a nyár. Ugyanis július beköszöntével átléptünk egy teljesen szélsőséges hónapba, amelyen az augusztustól októberig tartó száraz, hőhullámokkal tarkított napok sem segítettek a szüret szempontjából. 

Jól szervezett, szelektív szüreteléssel az előzetes elképzeléseink alapján begyűjthettük a szőlőtermést, sőt, minden eddiginél karakteresebb, lendületesebb szőlőalapanyagot válogathattunk legfényesebb borkincsünkhöz.

Ez a mediterrán évjárat, pontosan a kihívásokkal teli pillanatok miatt, a Culture borunk egyik legkiemelendőbb tétele lett, amely minden borkedvelő gyűjteményébe kötelező!

A meghatározó pillanatok tanúja, értékálló kísérője

2011 örömteli pillanatai, emlékei ugyanúgy, ahogy nekünk, Önöknek is maradandóak, különlegesek, és mindannyiunknak mást jelentenek. Ahogy az évek egymásutánjával mélyülünk, fejlődünk, úgy alakul velünk az aszúbor is, amely biztos tanúja a fontos pillanatainknak – legyen szó egy-egy álom beteljesedéséről, önmegvalósításról, a saját valónk legjobb összetevőinek továbbörökítéséről. PreCulture névre keresztelt Aszú Előjegyzési Programunkat pontosan ezekért a meghatározó alkalmakért hoztuk létre, hogy tanúja legyen nekünk, párunknak vagy gyermekünknek az éves visszaemlékezések alkalmával.

A HOLDVÖLGY Culture 2011 tokaji aszú  évtizedeken, akár egy évszázadon keresztül is tartja az értékét – tökéletes befektetési tétel, évről-évre nő a vételára, így a fontos pillanatok eszmei értéke sem halványodik általa.

Mi történt 2011-ben a nagyvilágban?

A hetedik egymást követő évben sikerült első osztályú aszú szemeket gyűjteni birtokunk legkiemelkedőbb borához, a HOLDVÖLGY Culture sorozat 2011-es évjáratához. Hatputtonyos tokaji aszúnk 24 hónapos fahordós érlelését követően elérte tökéletes formáját és készen áll arra, hogy piacra kerüljön.

Ennek kapcsán érdemes említést tennünk néhány jelentős eseményről is, melyek emlékezetessé tették a 2011-es évet szerte a világban.

 • március 16: Michelin-csillagot szerzett a budapesti Onyx étterem.
 • április 29: Összeházasodott Vilmos herceg és Katalin hercegné.
 • június 30: Átadták az 1318 kilométer hosszú Peking–Sanghaj nagysebességű vasútvonalat a forgalomnak, amely így a leghosszabb nagysebességű vasútvonal a világon.
 • július 21: Az STS–135 repülés keretén belül az Atlantis űrrepülőgép sikeresen földet ért a Kennedy Űrközpont területén, ezzel véget ért a Space Shuttle, az Amerikai Egyesült Államok ember szállítására is alkalmas űrprogramja.
 • október 5: Elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója (és egyben a Vision borunk gondolatiságának inspirálója).
 • október 31: Az ENSZ Népesedési Alapjának becslései szerint a világ népessége elérte a 7 milliárd főt.
 • december 14: Barack Obama amerikai elnök befejezettnek nyilvánította az Egyesült Államok iraki háborúját.

A HOLDVÖLGY Culture 2011 hatputtonyos aszúbor meghatározó pillanatai:

 • 2011. április 15: rügyfakadás
 • 2011. május 27 – június 7: virágzás
 • 2011. október 15: az alapbor szürete (100% furmint – Becsek, Holdvölgy)
 • 2011. szeptember 5az aszúszemek szüretének kezdete (zéta, kabar)
 • 2011. december 13: az aszúszemek szüretének utolsó napja
 • Az aszúszemek áztatása 24 órán keresztül
 • 2012. január 13: a bor kierjedésének vége
 • 24 hónapos tölgyfahordós érlelés
 • 2014. augusztus: palackozás (összesen 4300 palack)
 • 60 hónapos palackérlelés a HOLDVÖLGY történelmi pincerendszerében
 • 2019. szeptember 18 – 22: első bemutatkozás a Szegedi BorTér-en, a 10-es standnál!
 • 2019. szeptember 16: forgalomba helyezés

Kóstolási jegyzet:

Aranysárga, tiszta szín. 

Az első pillanatban őszibarack befőtt illata árad a pohárból, melyet egy igazi gyümölcskavalkád követ: vilmoskörte, ananász, sárgadinnye, sárgabarack, szamóca és mindez keleti fűszerekkel bőven megfejelve. Friss, fiatalos és annak ellenére, hogy szinte csak gyümölcsökből építkezik, már most nagyon összetett ízélményt ad: rengeteg trópusi gyümölcs, mangó, ananász, vilmoskörte, sárgabarack. A hordó finom fűszerességet kölcsönöz neki, izgalmas csavart adva a gyümölcskosárhoz, ehhez a lehengerlő aszúhoz!

Örömmel ajánljuk Önnek borpalettánk különleges tételét, a HOLDVÖLGY Culture 2011-et, hogy akár sok-sok évtizeden át méltó kísérője legyen életének fontos állomásain!

Culture

Tokaji 6 puttonyos aszú 2011

VÁSÁRLÁS