PÁR SZÓBAN AZ ASZÚKÉSZÍTÉSRŐL - Holdvölgy

PÁR SZÓBAN AZ ASZÚKÉSZÍTÉSRŐL

A borvidék hírnevét adó bort, a Tokaji Aszút elkészíteni kiváltságos és felelősségteljes feladat. A HOLDVÖLGY is szívügyének tartja a több száz éves hagyományokon alapuló borkészítés továbbörökítését a fiatalabb generációnak. Ezért is jelenti a szüret csúcspontját az aszú szemek begyűjtése és kiválogatása. Az őszi időjárás nagyban befolyásolja az aszúszemek mennyiségét évről-évre. A szeptember eleji 30-40mm eső és az utána következő száraz, meleg periódus kimondottan kedvez az aszúsodási folyamatoknak. Az eső hatására felrepednek a szőlőszemek, szabad utat adva a botrytis cinerea gombának. A szürkepenész a repedéseknél felszaporodva megváltoztatja a szőlő eredeti ízvilágát és elősegíti a víz elpárologtatását, melynek hatására elindul az aszúsodás. Ha ezek a tényezők adottak, mint például 2007-ben és 2008-ban is, akkor kiváló aszús évjáratról beszélünk.

Az aszúszemek nem egyszerre érik el tökéletes állapotukat. Ennek hatására több egymás utáni aszúsodási hullámban, 3 vagy 4 alkalommal is lehetőségünk nyílik, hogy mindig csak az érésileg tökéletes aszúszemeket kézzel, szemenként szedve begyűjtsük parcelláinkról.

Az aszúszemek szüretelése után kezdődhet az aszú készítése. Az aszúszemek egy alapborban kerülnek kiáztatásra. A HOLDVÖLGY esetében az alapbor minden évben gondosan kiválogatott furmintból készül. A 24-48 órás áztatás után az aszúszemek kipréselése következik. Az erjedési fázis lezártával még 3 évig érik az aszú zempléni tölgyfahordókban, a több kilométeres Pincerendszerünkben. A palackozást további 3 év palackos érlelés követi, mire eléri azt az érettséget, hogy forgalomba kerülhessen.

A HOLDVÖLGY 25 hektáros szőlőterülete 7 különböző dűlő 20 parcellájából áll. Ez a területi széttagolódás és mind a 6 engedélyezett szőlőfajta termesztése biztosítja számunkra minden évben az aszúkészítés lehetőségét. Az egész éves gondos szőlőtermesztésnek köszönhetően évi 10-20 hl 6 puttonyos aszút tudunk készíteni minden évjáratból.