Borbefektetők célkeresztjébe kerülhet a tokaji aszú? - Holdvölgy
Tokaji aszú befektetés

Borbefektetők célkeresztjébe kerülhet a tokaji aszú?

Évszázadokra előre tervezhet az, aki tokaji aszúba fektet – ennyi ideig is megőrizheti ugyanis a minőségét a hungarikumként jegyzett ital, szemben más fehér- vagy vörösborokkal, amelyeknek az eltarthatósága legfeljebb néhány évig vagy évtizedig terjed. A Holdvölgy most a magyar piacon ritkaságnak számító, hat évjáratból álló (2006-2011) vertikális tokaji aszú kollekciót hoz forgalomba, a borrajongók mellett számítva a gyűjtők és befektetők érdeklődésére is.

A Holdvölgy különleges, hat évjáratot tartalmazó vertikális aszúválogatásának három tétele is részesült rangos hazai és külföldi elismerésekben. A Culture néven forgalmazott Holdvölgy tokaji aszúk közül a 2006-os és 2007-es évjárat csúcsbor minősítést kapott a legnagyobb presztízsű magyarországi borversenyen, a Pannon Bormustrán, a 2011-es év aszúbora pedig aranyéremmel, valamint édes bor kategóriában Regionális Trófeával tért haza az idei Decanter World Wine Awards-ról, amely a világ legrangosabb bor-seregszemléje.

„A befektetési céllal vásárolható borok közül kiemelkedik a tokaji aszú, amely több éves érleléssel készül, majd minősége az idő múlásával csak egyre kifinomultabb, érettebb és gazdagabb lehet. Szakszerű tárolással akár egy száz éves aszú is kiváló minőségű csúcsbor maradhat.” ̶ mondja Demkó Pascal, a mádi Holdvölgy alapító-tulajdonosa. Érdekesség, hogy a legrégebbi, máig bontatlan tokaji aszút 1680 körül palackozták, és a szász királyi pincészet őrizte meg Drezdában. Egy másik, ebből az időszakból származó aszút 2006-ban bontottak ki Londonban egy történelmi tokaji borokból rendezett kóstolón és a beszámolók szerint tökéletes volt a minősége.

TOKAJI ASZÚ VERTIKÁLIS VÁLOGATÁS

2006-2011

6 palack tokaji aszú a 2006-2011 közötti 6 egymást követő évjáratból.

A 2006-os és 2007-es évjárat csúcsbor minősítést kapott a legnagyobb presztízsű magyarországi borversenyen, a Pannon Bormustrán, a 2011-es év aszúbora pedig aranyéremmel, valamint édes bor kategóriában Regionális Trófeával tért haza az idei Decanter World Wine Awards-ról, a világ legrangosabb bor-seregszemléjéről.

 

További részletek

A bor manapság már nem csupán élvezeti cikk, hanem komolyan vett befektetési eszköz is. Világszerte egyre többen tartanak borgyűjteményt, ám ezeknek a készleteknek csak kis része jelenik meg a bortőzsdéken, mivel ott csak a keresett tételekkel foglalkoznak. A világ legjelentősebb befektetési célú borkereskedő cége és bor-adatbázisa, a Liv-Ex folyamatosan nyomon követi a világ 100 legkeresettebb borának ár-érték változását. A Liv-Ex Power 100 legfrissebb elemzéséből kiderül: a világ bortőzsdéit túlnyomó részt a bordeaux-i régió borai uralják. Szakértők szerint az itt készült testes vörösborok körülbelül ötven évig, az édes fehérborok harminc évig őrzik meg a minőségüket.

A komoly borgyűjtők és befektetők a világ egyik legkiválóbb édes fehérborának tartják a szintén Bordeaux-ból származó Château d’Yquem-et, amely jelentősen hosszabb életű, nem ritka, hogy ötven évnél jóval régebbi évjáratok is a legértékesebb csúcsborok közé tartoznak. A Château d’Yquem a Liv-Ex rangsorában is évről évre a legelőkelőbb helyeken szerepel. E bor népszerűsége utat nyithat a tokaji aszú szélesebb nemzetközi elismerése felé is, hiszen a magyar aszúhoz hasonlóan a Château D’Yquem is olyan szőlőszemekből készül, amelyek a botrytis cinerera nemespenész hatására nemesen aszúsodnak, elveszítik víztartalmukat, miközben cukortartalmuk koncentrálódik.

A bordeaux-i borok iránti kereslet az elemzés szerint 2010-ben tetőzött, amikor az összes befektetési céllal megvásárolt bor 95%-a származott Bordeaux-ból, 4%-a más francia borrégiókból, 1%-a Olaszországból, és csupán 0,5 %-a a világ más részeiből.* Ez a trend 2014-re megváltozott, aminek a Liv-Ex elemzés szerint az az oka, hogy számos bordeaux-i borászat több éven keresztül gyengébb minőségű, ám jelentősen túlárazott tételeket kínált, miközben a Rhône-menti, kaliforniai, olasz és ausztrál borászatok korábban soha nem látott, csúcsminőségű borokat tudtak készíteni.

Ennek következtében ̶ noha még mindig 79%-ban Bordeaux uralja a befektetési célú borpiacot ̶ a legkeresettebb régiók között jelentősen nőtt a többi francia régiók szerepe (13%) csakúgy, mint az Olaszország (5,7%) és a világ más borrégiói iránti kereslet (2,2%). Ebben a környezetben a tokaji aszú is jóval nagyobb eséllyel pályázhat arra, hogy felkeltse a hazai és külföldi befektetők figyelmét.

A Holdvölgy 2016-tól bortrezor szolgáltatást is indít azoknak, akik nagyobb tételben vásárolnak és boraikat hosszú évekig vagy akár évtizedekig kívánják szakszerű körülmények között tárolni, majd akár egy-egy jeles alkalommal családi körben felbontani, akár jelentősen megnövekedett áron értékesíteni.

A Holdvölgy vertikális aszúválogatás limitált példányszámban (500 karton) kerül forgalomba, melyek mindegyike számozott díszdobozban érkezik meg a megrendelőhöz. A kollekció ára 100,000.- Ft.

NYERJEN KÉTSZEMÉLYES PINCELÁTOGATÁST BORKÓSTOLÓVAL!

Egyedülálló élményben lehet része: közel 2 km hosszú több száz éves járatok, 108 ág és 3 szint egyedülállóan feltárt komplexuma várja Önt Tokaj-Hegyalján, Mád legkiterjedtebb pincerendszerében.

A modern építészet és több száz évnyi történelem találkozása a Holdvölgy csúcsboraival.

A JELENTKEZŐK KÖZÖTT 2 DARAB KÉTSZEMÉLYES PINCELÁTOGATÁST SORSOLUNK KI BORKÓSTOLÓVAL EGYBEKÖTVE.

LEGYEN ÖN AZ EGYIK SZERENCSÉS NYERTES!

 

Nyerni szeretnék!