Új furmintkiválóság a Király-dűlőből: HOLDVÖLGY Meditation 2015 - Holdvölgy

Új furmintkiválóság a Király-dűlőből: HOLDVÖLGY Meditation 2015

Megújul a HOLDVÖLGY furmint bormárkája, a Meditation, amely a továbbiakban kizárólag a történelmi első osztályú mádi Király-dűlő terméséből készül. „Megtaláltuk a fajta és a termőhely tökéletes összhangját” − mondja a most bemutatkozó első dűlőszelektált évjáratról, a 2015-ösről Gincsai Tamás főborász.

A borrajongók az elmúlt években a HOLDVÖLGY birtokfurmintjaként ismerték és kedvelték meg a Meditation borokat. A sorozat eddig különböző dűlőválogatott tételek házasításával készült, évről évre egységes stílusban mutatva meg Mád jellegzetes, krémes ásványosságátés lendületes savait a furmint izgalmas, citrusos-grapefruitos aromáival harmóniában.

A két éves (hordós, majd palackos) érlelést követően most piacra kerülő 2015-ös Meditation minden korábbi évjáratnál erőteljesebb, lendületesebb és komplexebb száraz tokaji furmint bor. Illata szinte olajos mineralitással és virágossággal nyit, majd banán, szilva és szegfűszeg teszi teljessé. Ízében a maracuja mellett a zöldalmáé és a furmint ellenállhatatlan citrusosságáé a főszerep. Nagy testű, de mégis egyensúlyos, lecsengése a HOLDVÖLGY száraz boraira jellemzően kristálytiszta, feszes és intenzív. Élettartama és érlelési potenciálja meghaladhatja a tíz évet is.

Az új Meditationt a szakma már forgalomba kerülése előtt az ország 86 legkiemelkedőbb furmintja közé sorolta, így a HOLDVÖLGY egy másik borával, a dűlő-, parcella- és klónszelektált Intuition No. 3 2015-tel együtt bekerült a 2017-es Furmintkiválóságok Könyvébe.

A HOLDVÖLGY Tokaj mind a hat szőlőfajtájával dolgozik, folyamatosan keresve azokat a dűlőket, ahol az egyes fajták a legértékesebb, leggazdagabb termést képesek adni.

„Hosszú évek megfigyelése, hogy a furmint T85-ös klónja a területeink közül a Király-dűlőben érzi magát a legjobban, innen tudjuk a legkoncentráltabb, legásványosabb alapanyagot leszüretelni. A Meditation borok gerincét korábban is ennek a dűlőnek a termése adta, 2015-től kezdődően azonban már kizárólag Király-furmintból készülnek” – mondja Gincsai Tamás a márkatermék megújulása kapcsán.

A déli fekvésű Király-dűlő a Mádi-medence egyik nagy múltú, történelmi dűlője, amelynek a neve örökösödési, adományozási okiratokban már 1413-ban szerepelt. Mind az 1772-es mind az 1866-os dűlőminősítések során első osztályú minősítést kapott. Talaja nyomelemekben gazdag, magas agyagtartalmú, vas-oxidtól vörös színű, riolittufás talaj. Az innen szüretelt furmint szőlőből jellegzetesen ásványos, lendületes száraz borok készülnek.

Szintén a Király-dűlőből származik a 2013-as évjáratú HOLDVÖLGY Intuition No. 3 dűlőválogatott furmintunk, amely a 2016. évi Decanter Asian Wine Awards zsűrijétől a maximális 100-ból nem kevesebb, mint 91 pontot kapott.

A Király-dűlő és a T85 furmint klón mellett a HOLDVÖLGY a többi termőhely és fajta esetében is tudatosan törekszik a bennük rejlő egyedi értékek felfedezésére.

„Hiszünk valamennyi tokaji szőlőfajta létjogosultságában” – mondja Demkó Pascal alapító-tulajdonos. „A fajták és dűlők változatossága egy csodálatos adomány, ami megnyitja a lehetőséget a legmagasabb minőségű és a lehető legaprólékosabban szelektált, piaci viszonylatban is komoly értéket képviselő borok készítésére. Ennek szellemében újítjuk most meg a Meditation borkollekciót is, amellyel a célunk egy még kiemelkedőbb, egyedibb és karakteresebb tokaji bormárka létrehozása, amely a XXI. században is képes igazolni a Király-dűlő történelmi első osztályú minősítését.”

PROGRAMAJÁNLÓ

Dűlőről dűlőre – furminttól furmintig: új kóstolósor a HOLDVÖLGY pincében

A Furmint Évéhez kapcsolódva mostantól két hónapon keresztül (július 17-től szeptember 17-ig) a HOLDVÖLGY legszebb furmint alapú házasításait és furmint fajtaborait tartalmazó, új kóstolósorral bővül a HOLDVÖLGY borkóstoló séta kínálata.

Látogasson el a Vince Awards 2016 és 2017 „Legjobb pincelátogatás”- díjával elismert HOLDVÖLGY pincerendszerbe, ahol térképpel a kézben, egy kalandos, föld alatti kincskereső túrán bukkanhat rá a hordók közé rejtett, kóstolásra előkészített palackokra. Bővebb információ és bejelentkezés: visit@holdvolgy.com, 06-70-391-4643

MEDITATION

Tokaji száraz furmint 2015
Király-dűlő

Meditation borunk 2015-ben a Király-dűlőről gondosan szelektált első osztályú furmintalapanyagnak köszönhetően, erőteljes és lendületes stílusban, az egyik legkomplexebb dűlő és szőlőfajta harmóniájában született meg. Szinte olajos mineralitással és virágossággal nyit az illat, banánnal, szilvával és szegfűszeggel gazdagítva azt. Ízében a maracuja uralkodik citrusos és zöldalmás kiegészítéssel. Nagy testű, de mégis egyensúlyos bor kristálytiszta és intenzív lecsengéssel.

További részletek