Tér, ami energiát ad, feltölt, megihlet: nemzetközi építészeti díjat nyert a HOLDVÖLGY birtokközpont épülete

Tér, ami energiát ad, feltölt, megihlet:

– nemzetközi építészeti díjat nyert a HOLDVÖLGY birtokközpont épülete

Bronzérmet kapott a világ egyik legrangosabb építészeti versenyén, az olasz A’Awards 2018-on a HOLDVÖLGY mádi központjának épületegyüttese, melyet a BORD Építész Stúdió tervezett. A 2013 tavaszán átadott épület létrejöttét sok éven át tartó tervezés és újratervezések előzték meg – közben pedig a borászat mellett megszületett a mára nemzetközileg elismert építésziroda is. Az A’Awards olaszországi díjátadó gálája alkalmából a BORD Stúdió alapító tulajdonosával, Bordás Péterrel beszélgettünk a HOLDVÖLGY és az építésziroda közös történetéről.

Elválaszthatatlan a stúdió és a HOLDVÖLGY, a mai napig úgy érzem, hogy Mádra „hazamegyek”. Sok ember tanult és nőtt fel ezen a projekten, közülük többen a mai napig velünk dolgoznak – mondja Bordás Péter, aki másfél évtizede, egy tervpályázat kapcsán találkozott Demkó Pascallal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosával. – Kiírtak egy építészeti tervpályázatot egy budai villaépület megtervezésére a BME doktori iskolájában, amelyre csináltam egy izgalmas tervet. Végül a pályázatot megnyertem, így ismerkedtünk meg Pascallal. Aztán 2005 nyarán elhívott egy hétre Mádra, ahol akkoriban már körvonalazódott egy leendő borászat, továbbá esetleg egy látogatóközpont és hotel alapításának a terve. Bejártam a környéket, megismerkedtem Hornyák Laci bácsival, a HOLDVÖLGY első szőlészével, kaptam impulzusokat, jól éreztem magam – idézi fel a kezdeteket Bordás Péter.

„Ahogyan a szőlőszemek értek a domboldalban, majd a bor a hordókban, úgy érlelődött egy új birtokközpont terve is. Mindkettőt a hegy táplálta, miközben a hagyományok és mai technológia formálták.”BORD Stúdió

Minden egy születésnapi ajándékkal kezdődött…

A HOLDVÖLGY története 1998-ban egy családi ajándékból indult: Demkó Pascal az édesanyjától kapott megbízást, hogy vásároljon édesapja számára – születésnapi meglepetésként – egy parcella szőlőt a Dorgó-tetőn annak emlékére, hogy egykor az apai nagyszülőknek volt itt, Mád határában, épp a Sárga Borház felett néhány sor szőlője. A nosztalgiából megvásárolt kis parcellát később újabbak követték; a tájba és a borokba beleszerető, eredetileg ügyvédként dolgozó Pascal pedig hamarosan egy borászat és bormárka terveit kezdte dédelgetni Mádon, a Tokaji Borvidék leggazdagabb termőhelyei között számon tartott történelmi dűlőkben.

2008-ra már a formálódó, folyamatosan bővülő HOLDVÖLGY birtokhoz tartozott a mai termőterület nagy része; az erősen felújítandó és átépítendő állapotú, ódon pincerendszer; továbbá a mai borászattal szomszédos telek, a rajta álló, rossz állapotú kisházzal, ami eredetileg lakóház volt. Ebben az évben volt a HOLDVÖLGY történetének harmadik szürete, egyelőre még saját borászati épület nélkül.

− Pascal felkérésére egy nagyobb borászat tervein kezdtünk el dolgozni, de addig is ideiglenesen helyet kellett biztosítanunk a készülő borok számára. Így első lépésben az egykori szomszédos telken álló, 1800-as évekből származó kőházat alakítottuk át üzemmé. Villámgyorsan, pár hónap alatt elkészült a bővítés és felújítás, melynek során a ma vincellérházként ismert egykori kisház elnyerte mai formáját.

Az épület karaktere megmaradt, de mai megfogalmazásban született újjá. Megőriztük és lecsupaszítottuk az ódon kőfalakat, az ősi alapokat pedig egyedi tervezésű, kortárs építészeti elemekkel egészítettük ki és formáltuk épületté. Így a házon tisztán látszódnak a különböző építési korszakok: ez az őszinteség az, amit igazán szeretek benne – mondja Péter.

Az egyedi stílusú, mégis praktikus és szerethető kisház az építész szakma tetszését is elnyerte: jó kritikákat kapott, számos szaklap méltatta a HOLDVÖLGY-birtokközpont első − régit és újat markánsan ötvöző − épületét. A ház éveken át üzemi területként funkcionált, helyet adva szőlőprésnek, érlelőtartályoknak, irodának; ma pedig raktár, iroda, valamint egy elegáns hangulatú tárgyaló- és kóstolóhelyiség működik benne.

Mindenek felett: harmónia az épített- és a természeti környezettel

2006-tól minden évben megszülettek a HOLDVÖLGY borainak újabb és újabb évjáratai. Miközben a borkészítés az ideiglenes borászati épületként működő kisházban zajlott, a Bordás Péter és csapata Demkó Pascallal szorosan együttműködve rendkívül intenzíven dolgozott a végleges borászati épület tervezésén.

A BORD STÚDIÓ FILOZÓFIÁJA

„Nem elsősorban épületeket tervezünk, hanem olyan különleges helyeket teremtünk, melyek megnyugtatnak és egyben erőt, energiát sugároznak, gondolatokat ébresztenek. Az egészséges emberi léptéket figyelembe véve harmonikus, arányos tereket, tömegeket alkotunk, melyeket egyedi módon, ritmikus rendben szervezünk egységbe. Ennek köszönhetően munkáinkat izgalmas térkapcsolatok, egyedi hangulatú helyek, dinamikus megjelenés jellemzi. A természet projektjeinkben gyakran kap meghatározó szerepet. A külső és belső terek egységet alkotnak, a táj az épület részévé válik. Időtálló, elegáns, ugyanakkor friss, modern, egyedi designt hozunk létre.”

Ezt az épületet az élet alakította, organikusan. Pascal nem fogalmazott meg elvárásokat, csak annyit mondott, hogy olyan épületnek kell lennie, amit 50 év múlva senki nem akar majd elbontani, hanem inkább felújítani. Fontos szempont volt, hogy az épület megtestesítse az átgondoltságot, a minőséget és a borok színvonalát. Innen jött az az ötlet is, hogy a borkészítés high-tech eszközeit múzeumi jellegű, letisztult belső térben helyezzük el, ahol láthatóvá válik, hogy önmagában már az érték, ahogyan készül a bor. A tervezés nagyon sokáig, éveken keresztül tartott, mivel folyamatosan változott a program. Újabb és újabb koncepciók készültek, eleinte szállodával és látogatóközponttal, majd anélkül – mondja Bordás Péter. − Mindeközben pedig az építési hatóságoknak volt egy nagyon erős elvárása az archaikus építészet irányába, aminek az első tervek így vagy úgy, ímmel-ámmal próbáltak megfelelni. Azonban a Tervtanács elvárásai alapján megtervezett föld fölötti részek, a szálloda és a látogatóközpont végül nem épültek meg. A végső program egy mai modern üzemi épület megtervezéséről szólt.

A HOLDVÖLGY mai birtokközpontjának területe eredetileg a település széle, szőlővel beültetett külterület volt, melyet a falu növekedése során körbevett és zárványként foglalt magába. Jelenleg a telek közvetlen környezetében a tájra jellemző karakterű lakóházak, pincelejáratok, szőlőültetvények és a temető helyezkedik el. A helyszínt még különlegesebbé teszi, hogy a felszín alatt több kilométer hosszú és több szintes, összefüggő pincelabirintus található.

A legnagyobb kihívás az volt – meséli Bordás Péter −, hogy egy modern borászatot, vagyis egy üzemi léptéket kellett egy község közepébe, világörökségi környezetbe elhelyezni, ahol a látvány meghatározó elemei régi kisházak és ősi pincegádorok. Pont ezért döntöttünk úgy, hogy a modern üzemet a telken található ősi kő támfalak geometriájához simulva, a felszín alatt helyezzük el.

„Az épület tömege ékként épül be a domboldalba: a HOLDVÖLGY-központ parkjában, a zöld lankán, a nagy fák és a szép, régi pincegádorok között a föld felett szinte semmi nem látszik az épületből. A modern borászat finoman, mozaikszerűen épül be környezetébe, átmeneti zónát képezve a szőlő és a pince világa között. A belső térsorok kialakítása a koncepcióval harmóniában egyszerű és áttekinthető. A különböző funkciók lineáris sorban követik egymást, ahol az egyes szakaszokat „fénykapuk” tagolják. A modern borászati technológia ipari elemei, mint kortárs alkotások jelennek meg a múzeumi hangulatú terekben.”BORD Stúdió

A tervek végre testet öltenek…

A sokéves tervezés után maga az építkezés végül – a Market Zrt, mint kivitelező közreműködésével − hat hónap alatt befejeződött, miközben zajlott a HOLDVÖLGY történelmi pincerendszerének heroikus küzdelmekkel járó, 23 hónapig tartó felújítása is. A 2011 márciusától 2013 februárjáig zajló, rendkívül összetett munkálatokat szintén Bordás Péter és csapata irányította.

A végeredmény: az 1,8 km hosszú, három szintes pincerendszerben 800 méter vált járhatóvá és látogathatóvá annak köszönhetően, hogy a korábbi, omladozó falú és alacsony boltozatú pincejáratokat 50 centiméterrel lemélyítették, a falakat megerősítették; az egészet pedig összekötötték az új, 1200 négyzetméteres, ultramodern belső terekkel és technológiával felszerelt borászati épülettel.

Az építészeti tervezés végső fázisában megszülettek a borok stílusának és a HOLDVÖLGY-nek mint márkának a design- és kommunikációs alapelvei is. Demkó Pascal alapító-tulajdonos minderre így emlékezik: „Számomra alapvető volt, hogy a márkánk eszmevilága, vagyis a modern, letisztult vonalvezetés, az átláthatóság, áttekinthetőség és igényesség visszhangra találjon a birtokközpont stílusában is, hiszen ez az épületegyüttes a márkánk egyik legfontosabb eleme és egyben ikonikus zászlóshajója. Kifejezett örömforrás volt, hogy a BORD Stúdióval dolgozhattam, és további megtisztelő visszaigazolás, hogy az egyik legnívósabb nemzetközi szakmai fórum felismerte, és bronzéremmel dijazta a Péter és csapata által megalkotott építészeti koncepciót.”

Az épülettel, a borokkal és a HOLDVÖLGY márkájával együtt a BORD Építész Stúdió egyedi stílusa is kikristályosodott: − Amikor mi elkezdtünk Pascalnak dolgozni, akkor még nem tudtuk, hogy milyen irányba megyünk, mint építészek – mondja Bordás Péter.

Aztán, amikorra lekerültek az épületről az archaikus dolgok, amik nem mi vagyunk, addigra már meg tudtuk fogalmazni, hogy milyen a mi irodánk. Ahogyan a HOLDVÖLGY már a nevében sem épületet hordoz, hanem a természetet, ugyanúgy a BORD Stúdió is azt vallja, hogy nem pusztán épületeket, hanem „helyeket” tervezünk. A HOLDVÖLGY birtokközpontja is sokkal inkább land art, mint valódi ipari épület. Ahonnan semmi a ház, az az épület valódi homlokzata, mert nem az épület a lényeg, hanem a táj, amit látsz, és a történelmi örökség a több száz éves régi pincegádorokkal. Amikor nem házat tervezünk, hanem kertet; amikor a növények az érdekesek és az illeszkedés – az vagyunk mi, az a BORD Stúdió – foglalja össze Péter, majd hozzáteszi: − Mindegyik épületünknek van egy története. Mindenhol megpróbáljuk, még a város közepén is, hozzákötni a természethez az épületet, így annak nincs vége a falainál, hanem mindig folytatódik a környezetben. Minden építésznek kötöttségek kellenek ahhoz, hogy valami jót tudjon csinálni. Ha adsz neki egy fehér papírt, hogy csináljon, amit akar, az nem fog menni.

Nekünk a természet és a növényekkel való együttélés az a folyamatos kötöttség, ami inspirál. Épületek helyett olyan különleges helyeket teremtünk, amelyek megnyugtatnak és egyben erőt, energiát sugároznak és megihletnek, gondolatokat ébresztenek. Ilyen a HOLDVÖLGY mádi épülete is, és nagy öröm, hogy az elképzeléseink és a munkánk időtállóságát és értékét most az A’Awards bírálóbizottsága is elismerte.

Egy színpomás meglepetéssel készültünk Önnek: állítsa össze saját HOLD AND HOLLO TREND borcsomagját, tetszés szerinti arányban összeválogatva legalább 18 palack HOLD AND HOLLO DRY, SWEET vagy félszáraz gyöngyöző UPPP bort, és megajándékozzuk egy tetszetős és egyedi, limitált mennyiségben készült UPPP esernyővel!

További részletek