Decanter World Wine Awards 2018: - Holdvölgy

Decanter World Wine Awards 2018:

– aranyérmet nyert a HOLDVÖLGY Vision 2016

Aranyérmet kapott a HOLDVÖLGY Vision 2016 tokaji száraz fehér válogatásborunk a Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen. Ezt a bort főborászunk – egyedülálló módon – borrajongók közreműködésével készítette.

A HOLDVÖLGY Vision első évjárata 2013-ban készült, és 2015-ben szintén aranyérmet kapott a Decanter Asia Wine Awards 2015 versenyen, Hongkongban. Az idei, londoni bormustrán a Vision 2016 a száraz fehérborok mezőnyében a világ minden tájáról 3590 borral – többek között a legkiválóbb francia, dél-afrikai, olasz, kaliforniai és ausztrál borokkal – versenyzett; majd a maximálisan kapható 100-ból 95 ponttal, egyedüli száraz fehér válogatásborként került be az összesen 4 aranyérmes magyar bor közé.

Gincsai Tamás főborász, borakadémikus a Vision 2016 Decanter-aranyérmét eddigi legnagyobb szakmai sikerének tartja. „Hatalmas megtiszteltetés és jelentős megerősítés, hogy a Vision 2016 egy rendkívül nehéz évjáratból származó válogatásborként tudott a világ élvonalába kerülni egy olyan mezőnyben, ahol a versenytársai a legszebb fajta- és dűlőszelektált száraz fehérborok voltak a világ minden borvidékéről” − mondja Gincsai Tamás.

A Vision 2016 további különlegessége, hogy ez az első olyan bor Magyarországon, amely közösségi borházasítással készült, vagyis a házasítási próbák közül a HOLDVÖLGY Millennium Program résztvevőinek a szavazatait is figyelembe véve választotta ki a végleges verziót Gincsai Tamás főborász, ez a bor került végül a palackokba, majd a Decanter World Wines 2018 borverseny zsűrije elé.

A Vision bormárka stílusa 2013-as megalkotása óta változatlan: a borok ízeit, illatait némileg módosíthatják az évjárati tényezők, de minden évjáratra jellemző az elegancia és tisztaság, valamint a szinte végtelen utóíz. A 2016-os Vision 40%-ban furmint, 40%-ban hárslevelű, és 20%-ban kabar szőlőből készült; előbbiek adják ropogós gyümölcsösségét, utóbbi pedig karakteres, fűszeres aromáit, melyeket a mádi termőtalajra jellemző ásványosság foglal keretbe.

Vision 2016: három dűlő és három fajta sikere egy nehéz évjáratból

A Vision 2016 aranyérmének jelentőségét tovább növeli, hogy a bor egy rendkívül nehéz évjáratban készült. Mint ismeretes, 2016 nyarán Tokaj-hegyalján a kezdeti aszályt özönvízszerű esőzések követték, július második felében az előző ötven év átlag csapadékmennyiségének a kétszerese esett, így a szüret közeledtével borvidék-szerte megnőtt ez ecetesedés és a szőlő különböző megbetegedéseinek a veszélye. A Vision ebben a kedvezőtlen időjárású évjáratban − az egész éves gondos növényvédelem mellett − annak is köszönheti kiváló minőségét, hogy válogatásbor: három szőlőfajtából, és három dűlő (a Holdvölgy, a Becsek és a Nyulászó) terméséből készült; így a különböző érési időpontú szőlőknek, illetve a különböző fekvésű termőhelyeknek köszönhetően sikerült kiküszöbölni az időjárással összefüggő kockázatokat.

A HOLDVÖLGY Tokaj mind a hat engedélyezett szőlőfajtájval dolgozik, hiszen ezek között minden évben van, amelyik jobban tolerálja az aszályt vagy éppen a komolyabb esőzéseket, így folyamatosan lehetővé téve a borászat teljes szortimentjének elkészítését a száraz boroktól a hatputtonyos tokaji aszúig.

„A Vision újabb sikere az egész Tokaji Borvidék sikere, hiszen visszaigazolja, hogy a világhírű aszú és az egyre népszerűbb száraz furmint fajtaborok mellett szükség van a kiváló minőségű tokaji válogatásokra is, és az ezek alapját adó valamennyi tokaji szőlőfajtára. A piac szempontjából fontos, hogy a válogatásborokat még a nehéz évjáratokban is megbízhatóan el tudjuk készíteni” – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa.

BORAJÁNLÓ:

VISION

Tokaji száraz birtokválogatás 2015

A bort kiváló beltartalmi értékű, válogatott alapanyagokból, a “nagy” 2013-as évjárathoz hasonlóan 65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar összetétellel készítettük el. Illatát játékos őszibarack és körte uralja, melyet virágos jegyek egészítenek ki. Ízében a piros grapefruité a főszerep, üde, ropogós zöldalmával és érett mangóval kiegészülve. Kedves ásványossága és tökéletes sav-cukor egyensúlya végtelenné, harmonikussá és ezáltal emlékezetessé teszi a bor citrusos lecsengését.

További részletek