HOLDVÖLGY édes szamorodni-siker - Holdvölgy

HOLDVÖLGY édes szamorodni-siker

– aranyérmet és Top 10 minősítést kapott az Eloquence 2007 Franciaországban

Aranyérmet és Top 10 minősítést kapott a HOLDVÖLGY 2007-es évjáratú Eloquence édes szamorodni bora a tölgyfahordóban érlelt borok nemzetközi megmérettetésén, a Wine and Barrel versenyen Franciaországban. A bormustrát idén ötödik alkalommal rendezték meg a rangos nemzetközi fajtabor-versenyek (pl. Muscats du Monde, Chardonnay du Monde) szervezőjeként ismert Alliances du Monde szakmai szövetség égisze alatt.

A díjnyertes Eloquence 2007 rendkívül elegáns, arányos, krémes textúrájú bor, vibráló savakkal. Trópusi és aszalt gyümölcsös, kajszis, narancsos, édes fűszeres ízvilágát a mádi talaj által nyújtott ásványosság új dimenzióba helyezi. Négyputtonyos aszúnak megfelelő beltartalmi értékeivel nagy lehetőségeket tartogat önállóan, aperitifként fogyasztva és a kreatív gasztronómiában is, különböző bor-ételpárosításokban. A bor a kiváló adottságú, történelmileg minősített Holdvölgy, Király és Nyulászó-dűlőkről szüretelt furmint és hárslevelű szőlőből készült.

Elodie Contenot, a Bordeaux-i La Cité du Vin bormúzeum és élményközpont sommelier-je egy tavalyi kóstolóest alkalmával így jellemezte a HOLDVÖLGY Eloquence 2007-et: ”Ami a HOLDVÖLGY szamorodnijával kapcsolatban egészen meglepő volt a számomra, az a hihetetlen egyensúly a cukor és a savtartalom között. (…) A borról az egzotikus gyümölcsök jutnak eszembe. Az Eloquence-t bor-ételpárosítás nélkül, önmagában is nagyon ajánlom, szerintem úgy is tökéletes.”

Az Eloquence 2007 aranyérme a második, amelyet idén a HOLDVÖLGY szamorodni borai kaptak külföldön, hiszen márciusban már az Intuition No. 1 2008 dűlőszelektált, kizárólag zétából készült édes szamorodni is aranyérmet nyert a CINVE Nemzetközi Bor- és Párlatversenyen Spanyolországban.

A 2008-as évjáratú, kizárólag zétából készült Intuition No. 1 valódi borkülönlegesség, amelyhez minden fürt szőlőt névadó dűlőnkben, a Holdvölgyben szüreteltünk. Cukortartalma megközelíti a hatputtonyos aszúkét, ám kivételes savtartalmának köszönhetően mégis vibráló és lendületes élményt nyújt. Illatában a narancs, narancshéj, szegfűszeg, fahéj és más déli fűszerek jelennek meg koncentráltan. Ízében folytatódik a narancsos vonal, kiegészülve más citrusokkal, mézzel, passiógyümölccsel és krémességgel. Hosszú lecsengés, széles spektrumú, gyümölcsös és nemes fűszeres ízvilág jellemzi.

Alapanyaga, a zéta Tokaj egyik legfiatalabb szőlőfajtája, amelyet 1951-ben kereszteztek a kiválóan aszúsodó furmint és a korai érésű bouvier szőlőfajtából, ennek köszönhetően egyaránt kitűnik korai érésével és remek aszúsodási képességével. 1990-ben került be a borvidéken hivatalosan engedélyezett, telepíthető szőlőfajták közé.

A szamorodni bor – az aszú mellett – Tokaj egyik legfontosabb hagyományos édes borfajtája. Története több száz évre nyúlik vissza, neve a lengyel samorodny („önmagát elkészítő”) szókapcsolatból ered, amely azokra az időkre utal, amikor a lengyel nemesek kedvenc borvidékükről, Tokajból még erjedésben levő magyar borokat importáltak, amelyek út közben, a hordóban szállítva erjedtek kész borrá.

A szamorodni megnevezést Magyarországon a botritiszes és ép szőlőszemeket is tartalmazó, késői szüretelésű fürtökből készülő borokra használjuk. Ennek a borkészítési módnak a hagyományait a HOLDVÖLGY az Eloquence és az Intuition No.1. újgenerációs édes szamorodni borokkal viszi tovább.

ELOQUENCE

Tokaji édes szamorodni 2007

Tovább

INTUITION No.1.

Tokaji édes zéta szamorodni 2008 Holdvölgy-dűlő

Tovább