Az első osztályú Nyulászó-dűlő és a sárgamuskotály harmadszor is a világ legjobbjai között - Holdvölgy

Az első osztályú Nyulászó-dűlő és a sárgamuskotály harmadszor is a világ legjobbjai között

Aranyérmet kapott, és bekerült a világ legjobb muskotály borainak idei Top 10-es rangsorába az Exaltation 2015 (Nyulászó) dűlőválogatott édes tokaji sárgamuskotályunk a Muscats du Monde 2017 nemzetközi borversenyen. A HOLDVÖLGY az egyetlen magyar borászat, amely már három alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a világ legrangosabb muskotály versenyének tartott Muscats du Monde-on.

Mindhárom díjnyertes borunk a történelmileg első osztályú minősítésű, mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt (Intuition No. 2 2008 – Muscats du Monde 2010; Exaltation 2012 és 2015 – Muscats du Monde 2015 és 2017).

„A HOLDVÖLGY több mint egy évtizedes tapasztalata szerint Tokaj egyetlen világfajtája, a sárgamuskotály a Nyulászó-dűlőben utánozhatatlan csodákra képes” – mondja Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító-tulajdonosa. „Nem véletlen, hiszen a Nyulászó már a XVIII−XIX. századi dűlőklasszifikációk során első osztályú besorolást kapott, és most, a XXI. században is évről évre kimagaslóan értékes szőlőtermést ad. A Muscats du Monde nemzetközi zsűrijétől kapott díjak megerősítik, hogy jó úton járunk, amikor borainkkal − így a Nyulászó sárgamuskotállyal is − a szőlőfajták és a számukra ideális termőhelyek közötti harmóniát keressük”.

A Franciaországban idén 17. alkalommal megrendezett Muscats du Monde világverseny 55 fős nemzetközi zsűrije 25 ország 214 száraz, édes és gyöngyöző muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 38 arany- és 33 ezüstéremmel díjazott.

Az idén díjnyertes, 2015-ös évjáratú Exaltation kereskedelmi forgalomban még nem kapható, mivel több évtizedes érlelési potenciálja miatt csak a minimum három éves érlelés után fogjuk piacra bocsátani. Szőlész-borász csapatunk 2011 óta minden évjáratban, kimagasló minőségben, azonos stílusban el tudta készíteni az Exaltation borokat, amelyekből jelenleg a 2013-as évjárat érhető el, webshopunk mellett számos borkereskedésben, illetve hazai és külföldi Michelin-csillagos éttermek kínálatában is.

Borajánló:

EXALTATION

Tokaji édes sárgamuskotály 2013
Nyúlászó dűlő

A Nyulászó dűlő 2013-ban is bizonyította, hogy egyik első számú termőhelye a sárgamuskotály fajtának a borvidéken. Az utóbbi évek egyik kimagasló aszús évjáratában ezen borunkhoz késői szüretelésű, illetve komplett szamorodni fürtöket szüreteltünk, amelyekből az aszú szemeket nem válogattuk ki. A tökéletes szüreti időpont megválasztásának köszönhetően kivételes sav-cukor egyensúllyal rendelkezik.

Illatában rózsa, bodzavirág és érett licsi jegyek jelennek meg nagyon intenzíven szegfűszeggel és naranccsal kiegészülve. Ízében a licsi marad a domináns jegy, ami mellett őszibarack és ananász érezhető. Kivételes harmónia, túlfűtöttséggel és letisztultsággal fűszerezve.

További részletek