Aranyérmes a Holdvölgy Signature 2011 édes fehér borkülönlegesség a Decanter londoni világversenyén - Holdvölgy
holdvölgy signature decanter dwwa 2016

Aranyérmes a Holdvölgy Signature 2011 édes fehér borkülönlegesség a Decanter londoni világversenyén

Aranyérmet nyert a Holdvölgy Signature nevű, 2011-es évjáratú, újgenerációs édes fehér válogatásborunk a világ legnagyobb borversenyeként ismert Decanter World Wine Awards 2016 bormustrán Londonban. Az öt napig tartó értékelés során a világ legnevesebb borszakértőiből álló, 244 fős nemzetközi zsűri választotta ki több mint 13.000 bor közül a legjobbakat.

A Holdvölgy Signature 2011 aranyérmének jelentőségét az adja, hogy saját kategóriájában, a magas cukortartalmú, édes fehérborok között a világ minden tájáról 236 borral – többek között a legkiválóbb francia, olasz, spanyol, amerikai és német borokkal – versengett, majd a maximálisan adható 100 pontból 95-öt kapott, így elnyerte a zsűri által a kategória legjobbjainak odaítélt, összesen 24 aranyérem egyikét. A Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyre idén a világ 48 országának 5.836 borászata nevezett, összesen 7.298 vörös-, 644 rozé és 5.182 fehérborral. A DWWA idén tizenharmadik alkalommal került megrendezésre Londonban.

A Holdvölgy alapító-tulajdonosa, Demko Pascal szerint az aranyérem fontos mérföldkő az újgenerációs tokaji édes borok történetében, amelyek itthon és külföldön egyaránt joggal vehetik fel a versenyt olyan tradicionális, nagy édes borokkal, mint a tokaji aszú: „A Signature gyakorlatilag tökéletes aszú-pótló lehet, hiszen a cukortartalma megfelel az ötputtonyos aszúénak. Készítésekor eddig sehol nem próbált összetételben házasítottunk különböző szamorodni és aszú tételeket. Ezzel sikerült teljesen új ízvilágot megalkotnunk, a szakmai zsűritől kapott aranyérem pedig fontos visszaigazolás arról, hogy az új utakat kereső, innovatív megközelítésünk nemzetközi szinten is sikeres lehet.” ─ mondta Demko Pascal, a Holdvölgy alapító-tulajdonosa.

A Signature tokaji édes válogatás borcsalád nem ismeretlen a hazai borkedvelők körében: 2007-es évjárata a 2012. évi Pannon Bormustrán csúcsbor minősítést kapott. Ezeket a gazdag, de az egyensúly által mégis könnyen iható édes borokat a Holdvölgy a „birtok lenyomataként” és a „főborász folyékony aláírásaként” aposztrofálja, innen ered a nevük (Signature = aláírás).

A Signature borok készítése során a borász szabadon válogat a borászatban található, nemes édes borok közül, és azokat egyéni elgondolásai alapján, egyedi összetételben házasítja, az egyetlen megkötés, hogy a borok stílusa, minősége évről évre ugyanolyan legyen.

A Decanter-aranyérmes Signature 2011 Gincsai Tamásnak, a Holdvölgy főborászának első édes házasítása, amelyet a Holdvölgy számára készített. A bor kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható. Előde, a 2007-es évjáratú Signature megrendelhető a Holdvölgy webshopjából.

SIGNATURE

Tokaji édes birtokválogatás 2007 50CL

Tovább

SIGNATURE

Tokaji édes birtokválogatás 2007 37,5CL

Tovább