3. Vince-napi Borünnep Mádon: idén is mindent megtettünk a jó termésért és a jó hangulatért!

A szőlészek és a borászok védőszentjének, Vincének a tiszteletére idén már harmadik alkalommal gyűltek össze Mádon a tokaji borok és élmények rajongói január 21-én szombaton a HOLDVÖLGY által útjára indított Vince-napi Borünnepen. Az emlékezetes és jó hangulatú programnak az idén is része volt a szőlőáldás, a Vince-vessző vágás, a játékos szabadtéri kincskeresés, majd látogatás és borkóstolás az eseményben részt vevő négy mádi pincészetnél (HOLDVÖLGY, Szent Tamás, Demetervin és Zsirai Pincészet).

A néphagyomány szerint Vince-napon a szőlősgazdák az időjárási viszonyokból következtethetnek az előttünk álló szüreti esztendő termésére. „Ha fénylik Vince, tele lesz a pince” – tartja a mondás, és ha hihetünk ennek, akkor a szombati rendkívül hideg, de szikrázóan napos idő alapján remek évjárat elé nézhetünk 2017-ben!

Az ország minden tájáról – a környező megyéktől Budapesten át egészen Sopronig − mintegy hatvan vendég érkezett az idei mádi Vince-napra. Gyönyörű téli táj, vastag hóval borított hegyoldalak látványa és ragyogó napsütés fogadott minket, amikor reggel a Szent Tamás-dűlő alján, az úgy nevezett Nőtelen-háznál összegyűltünk. Innen sétáltunk fel egy kedvcsináló és melegítő reggeli pálinkakóstoló után a rendezvény házigazdáinak – a rendezvényen részt vevő négy neves mádi borászat munkatársainak − a vezetésével a Szent Tamás-tetőre.

A gyönyörű panorámával büszkélkedő dombtetőn Hornyák László („Laci Bácsi”), a HOLDVÖLGY vincellére köszöntötte az egybegyűlteket.

Kedves szőlőt és bort szerető Barátaink !

Barátsággal köszöntelek Benneteket a Szent Tamás, Demetervin, Zsirai és Holdvölgy pincészetek nevében! Tisztelettel köszöntöm Szűcs Zoltán Atyát és Nagytiszteletű Tarr László Testvéreinket !

A Tokaji Borvidék egykori mezővárosának határában a Szent Tamás dűlő-hegy magaslatán köszöntjük egymást, forralt borral ahogy illik. Rátekinthetünk történelmi borvidékünk csodás déli térségének hegyoldalaira, hazánk legfiatalabb vulkáni hegyére, Tokajra. Emlékezni és hagyományt ápolni jöttünk, hogy felvértezve nemes gondolatokkal jelent és jövőt építsünk töretlenül ezen az Isten adta tájon.

A pogány korban szőlő és bor védelmét különböző isteneknek tulajdonították. Keresztyén történelmünk kezdete óta védőszentek közbenjárását, védelmét kérik a különböző mesterségek művelői. A szentek a legfontosabb dologban azonosak, igazak és hűek voltak. Egyistenhitükért akár életüket is feláldozták, történelmünk példaképei ők.
Ilyen volt Zaragózai Szent Vince, aki Krisztus után 304-ben, keresztény hitéért szenvedett vértanúhalált. Hitt Jézus tanításában és megtartotta azt élete árán is. Porait Valenciában , ereklyéit Wroclawban őrzik. Latin eredetű neve Vincentinus, vin-cent aminek jelentése százszoros bor. Ennek okán Európa szerte a hegyi szőlők védőszentjének választották. Ezen túl világszerte a borkereskedelem és pincészet védőszentjének is tartják mind e mai napig.

Január 22-én Vince legyőzi a téli sötétség hatalmát, előkészíti a közeledő tavasz útját. Ilyenkor a gazdák kisétáltak szőlőhegyeikre és megtekintették a téli álomban, még mély nyugalomban pihenő szőlőiket. A parcella 4 sarkán borral megöntötték tőkéiket és magukat is. Néhány vesszőt lemetszettek és hazavittek, vízbe tették és várták a rügyek fakadását. A zöldellő hajtásokból következtettek az évi várható termésre. Nevezik ezt a napot ezért termésjósló napnak is. E napnak időjárásából következtettek a várható szüret ígéretére, erre utalnak a Vince-napi mondókák.

Emlékezésünk és a mai napi pincejárásunk kiváló alkalom a barátságot erősítő koccintásra és az egyedi, mádi borok ízvilágának felfedezésére. Mint általában, a 2016. évben is megküzdöttünk a szőlőtőke gyümölcséért. Ígéretes borok születtek, és ami a legfontosabb, hogy történelmi borvidékünk névjegye, a királyi bor is hordókban erjed és rangjához méltó minőséget ígér. A világban Tokaj egyet jelent az aszúbor fogalmával, melynek töretlen évjárat-bemutatása a legnagyobb kihívást jelenti. Hálát adhatunk ezért.

A mai napon elmondható, hogy borvidékünkön a szőlővesszők és rügyek egészségesek, reménységgel tekinthetünk a 2017. esztendőre. Mádon e napon illik szólni Keresztelő Szent Jánosról is, akinek külön tisztelete alakult ki itt az évszázadok során. A karácsonyi templomi gyülekezet az ő áldását kérte a bemutatott borokra. A település címere ábrázolja őt, amint az angyal bort nyújt át neki kehelyben.

Vince napján Szent Jánosra is emlékezve kívántatik, hogy Isten oltalmát kérjük szőlőhegyeinkre, szőlőművelőkre, borászokra, Hegyalja népére. Úgy legyen. Köszönöm.

Az ünnepi köszöntő és a hagyomány felelevenítése után Szűcs Zoltán katolikus plébános és Tarr László református lelkész imádságban kért áldást a mádi szőlősgazdákra, a szőlőtőkékre és a 2017. évi termésre, beszédükben kiemelve, hogy a Bibliában a szőlő a leggyakrabban előforduló, rendkívül sokrétű jelentéssel felruházott, szimbolikus növény.

A szőlőtőkék megszentelése illetve megáldása után az eseményen részt vevő borbarátainkat különleges kincskeresésre invitáltuk: a négy vendéglátó borászat összesen 8 palack borát rejtettük el a hóban, minden palackon egy-egy Vince-napi mondóka feliratával. A borokat a szerencsés megtalálók ajándékba kapták, a mondásokat pedig felolvasták a többieknek, ezzel is elősegítve a hagyományos népi bölcsességek megismertetését és továbbörökítését.

A kincskereső játék után a nagy hidegre való tekintettel mindenki lelkesen fogadta a HOLDVÖLGY kereskedelmi vezetője, Jójárt Gergő által immár hagyományosan minden Vince-napon elkészített kiváló forralt bort. Szintén a hagyományok szellemében idén is vágtunk Vince-vesszőket: a lemetszett szőlővesszőket az érdeklődők hazavihették, hogy majd otthon vázába téve kihajtassák, és a rügyek mennyiségét, alakját megfigyelve következtetni tudjanak az idei esztendő termésére. Végezetül közösen visszasétáltunk Mádra, ahol vendégeink részt vettek a Vince-nap további programjaiban: a négy pincészetnél tartott csoportos borkóstolásokon.

Nagy öröm volt az idén is vendégül látni a Vince-napra Mádra érkező borbarátainkat. Bízunk benne, hogy hamarosan mindenkinél virgoncan és sok rüggyel kihajtanak majd a szőlővesszők! Az együtt töltött, vidám mádi hétvége alapján elmondhatjuk: aki ellátogatott a Vince-napi Borünnepre, személyesen is mindent megtett azért, hogy kedvenc borvidékén 2017-ben kiváló legyen a szüret és bő legyen a termés!

Címkék:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.