Verőfényes napsütés és jó hangulat - Holdvölgy

Verőfényes napsütés és jó hangulat

– beszámoló a mádi Vince-napi Borünnepről

Ha csordul Vince, tele lesz a pince! – tartja a mondás. Ez alapján idén is kiváló termésre számíthatunk, hiszen nagyon sokan összegyűltünk, hogy a néphagyomány előírásait pontosan követve meglocsoljuk a szőlőtőkéket, valamint magunk is megkóstoljuk a korábbi évjáratok legszebb borait a IV. Vince-napi Borünnepen Mádon.

Nagy öröm volt az idén is vendégül látni borbarátainkat, akik most minden eddiginél többen, több mint 90-en vettek részt a rendezvényen, amelyet négy éve a HOLDVÖLGY indított útjára Mádon.

A szőlészek és borászok védőszentje igazán kitett magáért, ami az időjárást illeti, hiszen gyönyörű, verőfényes napsütéssel fogadott minket, amikor január 20-án, szombaton reggel a Szent Tamás-tető alatt, a Nyulászó dűlőben álló úgy nevezett Nőtelen-háznál összegyűltünk. Innen sétáltunk fel egy kedvcsináló és melegítő reggeli pálinkakóstoló után a borünnep házigazdáinak – a Demeter, a HOLDVÖLGY, a Szepsy, és a Zsirai pincészetek munkatársainak − a vezetésével a Szent Tamás-dűlőbe.

A vendégeket itt id. Szepsy István fogadta, aki ünnepi köszöntő beszédében felelevenítette és ismertette a Vince-napi néphagyományokat. Ezek után, ahogy eddig minden esztendőben, úgy most is Szűcs Zoltán katolikus plébános és Tarr László református lelkész kért áldást a Tokaji Borvidék szőlősgazdáira, szőlőtőkéire és a 2018. évi termésre.

A szőlőtőkék megszentelése illetve megáldása után következett a szokásos, játékos kincskeresés: a négy vendéglátó borászat összesen 12 palack borát rejtettük el a szőlőtőkék között, minden palackon egy-egy Vince-napi mondóka feliratával. A borokat a szerencsés megtalálók bonthatták ki, és ők öntözhették meg velük a tőkéket, majd a maradékot közösen el is fogyasztottuk.

A kincskeresés után a hidegre való tekintettel mindenki lelkesen fogadta a Jójárt Gergő által immár hagyományosan minden Vince-napon elkészített kiváló forralt bort. Szintén a hagyományok szellemében idén is vágtunk Vince-vesszőket: a lemetszett szőlővesszőket az érdeklődők hazavihették, hogy majd otthon vázába téve kihajtassák, és a rügyek mennyiségét, alakját megfigyelve következtetni tudjanak az idei esztendő termésére.

Végezetül közösen visszasétáltunk Mádra, ahol vendégeink négy csoportra osztva vettek részt a Vince-nap további programjában: a négy vendéglátó pincészetnél a főborászok vezetésével megismerhették az adott pincék filozófiáját, borstílusát, mindenütt három-három bort megkóstolva. Ez után a eseménydús nap után minden okunk megvan arra, hogy bizakodjunk benne: a 2018-as esztendő igazán kiváló és bő termést hozó évjárat lesz!