Holdvölgy pincészet Vince nap, Tokaj, Mád, bor

Vince napi köszöntő

Vince-napi köszöntő, ahogy a mádi Szent Tamás Dűlőben január 23-án, -14 fokban de tűző napon és borbaráti lendülettel elhangzott:

Tisztelt Hölgyek és Urak! Kedves szőlőt és bort szerető Barátaink !

Immár második alkalommal gyűltünk össze az 1160 ha-os Mádi szőlőhatár központi magaslatán, a Szent Tamás dűlő tetején. Innen csodálatos panoráma tárul elénk a hegyeken túl az Alföld horizontja határáig… Rátekinthetünk az 5500 ha-os borvidékünk déli térségére, hazánk legfiatalabb vulkáni hegyére, Tokajra. Nos, ez alkalommal sem csak a táj szépségéért zarándokoltunk fel a szőlőhegyre, hanem azért is, hogy Szent Vincére emlékezzünk, felelevenítsük a hozzá kötődő szőlészeti és borászati hagyományokat.

Vince a római birodalom Hispániai részén Zaragozában volt Szent Valér püspök diákja, majd később pedig segítő diákónusa. Keresztény hitéért börtönbe vetették, megkínozták. 304-ben elszenvedte a vértanúságot de lelkében mégis győzedelmeskedett. Oly korban élt, amikor Jézus fizikális, földi jelenléte még nagyon közeli múlt volt. Vince teljes mértékben hitt Jézus tanaiban ”Én vagyok az igazi szőlőtő és az én Atyám a szőlőműves” és ezt akár élete árán is próbálta megvédeni! Testét Valenciában, ereklyéit Sziléziában, Boroszlóban /Wroclavban/ őrzik. Neve latin eredetű Vincentius, jelentése győzedelmes. Kódexekben sem találunk utalást arra, hogy a szőlőhöz, borhoz bármilyen köze lett volna. Ettől függetlenül a szőlészek, borászok Európa szerte védőszentjüknek választották.

Okát valószínűleg a vin-cent francia eredetű szó – azaz százszoros bor – jelentése magyarázza. A szőlőmunka fáradtságos, gyötrelmes, kitartást igényelt, mint amilyen Szent Vince élete volt. Ismerjük a mondást, hogy amikor a bort ajkunkhoz emeljük, hogy emlékezzünk meg arra, mennyi veríték van egy pohárnyi magyar borban.

HOLDVÖLGY BOROK OTTHONRÓL

WEBSHOP

Webshopunk tökéletes lelőhelye lehet az egyedi édes borokért rajongóknak és
az igazán különleges, frissiben fogyasztható vagy a hosszú évekig eltartható
száraz borok kedvelőinek egyaránt.

 

Vásárlás

Január 22.-én Vince legyőzi a téli sötétség hatalmát, előkészíti a közeledő tavasz útját. Ilyenkor a vincellérek kisétálnak a szőlőhegyekre és megtekintik a téli álomban még mély nyugalomban pihenő szőlőket. A parcella 4 sarkát borral megöntözik, majd a tőkéket és nem utolsó sorban magukat is!

Megvizsgálják a vesszőket, néhányat lemetszenek és hazavisznek. A szobában vízbe teszik és várják a rügyek kifakadását. A zöldellő hajtásokból következtethetünk az évi várható terméskilátásra. Nevezik ezt a napot a szőlővessző pálfordulójának vagy termésjósló napnak is.

Pálfordulónak azért is nevezhetjük, mivel a szőlővesző belső biológiai változása okán kezdetét veszi a kényszernyugalmi állapot. Ez azt jelenti, hogy ha a külső átlaghőmérséklet tartósan 10°C fok fölé emelkedik, akár ki is tudna fakadni. Ez történik a lemetszett Vince vesszővel is a szobában.

Az időjárás meghatározó volt ezen a napon, a várható szüret ígéretére. Hiszen a természetben, a földdel kapcsolatban élő ember számára fontos üzenetet jelentett, különösen a szőlészeknek. Erre utalnak a Vince napi mondókák is…A szőlő a szentírásban legtöbbször említett, a legtöbb gondoskodást igénylő kultúrnövény, akár több emberöltő növénye is. Tiszteljük és ápoljuk tehát a hagyományokban hozzá kapcsolódó történeteket! Többek között a Vajdasági gazdák szerint is, sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés. A Vince napi pincejárás az újbor kóstolására és az együtt áldomásozásra is kiváló alkalom lehet!

A mai napon a tokaji régióban elmondható, hogy a szőlővesszők állapota ígéretes, a rügyek egészségesek. Ezeken a hegyeken az eddig mért minimum hőmérséklet -14 °C volt, ami kártételt nem okozott.
Vince napján tehát bizakodással tekinthetünk a 2016-os évjáratra, reménykedve egy kiegyenlített időjárásban és egy hasonló jó évjáratban, mint ami 2015 volt.

Végezetül meg kell említenem, hogy a múltban a borvidéknek oly fontos települése volt Mád, hogy a bárók, grófok itt azért gyűltek össze, hogy egész Hegyaljára nézve meghatározzák az adott évjárathoz kapcsolódó szőlő és bor felvásárlási árát.

Vince napján erre is emlékezve kívántatik, hogy e helyről Isten oltalmát kérjük szőlőhegyeinkre, az egész borvidék szőlőművelőire, borászaira, Hegyalja népére!
Úgy legyen!

Hornyák László Vincellér

Amennyiben lemaradt volna erről a különleges Vince napi alkalomról, úgy lehetősége van az évben bármikor eljönni hozzánk és a HOLDVÖLGY csapatának vezetésével felfedezni egyedülálló pincerendszerünket, bort kóstolni és beszélgetni a szőlőről, borról, múltról vagy jövőről egyaránt!
Borkóstolóval egybekötött pincelátogatás ajánlataink >>

Várjuk szeretettel a HOLDVÖLGY-nél!
 

LEMARADT A VINCE NAPRÓL?

BORKÓSTOLÓVAL EGYBEKÖTÖTT PINCELÁTOGATÁS

Egyedülálló élményben lehet része, ha ellátogat hozzánk Mádra: közel 2 km hosszú több száz éves járatok, 108 ág és 3 szint egyedülállóan feltárt komplexuma várja Önt Tokaj-Hegyalján, Mád legkiterjedtebb pincerendszerében.

A modern építészet és több száz évnyi történelem találkozása a Holdvölgy csúcsboraival.

 

Részletek
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.