Baráti körtől a (bor)történelemig

– Interjú dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikussal

A hazai borszakma meghatározó személyiségei közé tartozik, akinek a véleményét kortól, nemtől függetlenül minden borász, sommelier és vendéglátó elfogadja és elismeri. Három évtizede foglalkozik borral, ott bábáskodott sok jeles magyar borászat és bor születésénél. „Felelősen kell bánni azzal, amit a föld és a szőlő ad, a tudást pedig tovább kell adni” – vallja dr. Mészáros Gabriella szakíró, nemzetközi borszakértő.

A Borkollégium társalapítójával és vezető oktatójával otthonában beszélgettünk, amelyet szinte mindenki ismer, aki valaha borismereti tanfolyamra járt Magyarországon, hiszen sokáig ebben a Pasaréti úti lakásban működött az első magyar boriskola. Az egykori „tanterem” falán Somogyi Győző festőművész alkotása idézi a hazai borszakma hőskorát. A Hét Borbírák Rendje című festményről daliásan néz le ránk hét jeles férfiú történelmi öltözékben, ikonszerűen ábrázolva; köztük Gabriella férje, oktató- és szerzőtársa: dr. Rohály Gábor borakadémikus.

Borkultúra születik: egy nő az „Alapító Atyák” között

„Somogyi Győző szerint akkor lett volna teljes ez a kép, ha engem is odafestett volna föntre, kis szárnyas angyalka képében” – mondja vendéglátónk nevetve. A festmény azt az asztaltársaságot ábrázolja, amellyel az eredetileg ügyvédként dolgozó Gabriella és akkor még orvosként tevékenykedő, emellett hobbiborász férje a Balaton-felvidéki nyaralójuk környékén először kezdett el pincéket látogatni és bort kóstolni a nyolcvanas évek végén. „Lelkesen ismerkedtünk a kis magánpincék boraival, amik nem jutottak el a fogyasztókhoz, hiszen akkoriban a boltokba és az éttermekbe csak a nagy állami borkombinátok csapnivalóan rossz borai kerülhettek”.

Az itt-ott megtalált „pincekincsekből” otthon rendszeresen tartottak kóstolókat. „Amíg a férfiak a nagy asztalnál elemezték a borokat, mi feleségek oldalt, a ’macskaasztalnál’ beszélgettünk. Néha nem állhattam meg, és közbeszóltam, ha úgy hallottam, hogy mást mondanak, mint amit én a pohárban érzek, ezt persze legtöbbször méltatlankodva fogadták. Az urak közül háromnak volt saját szőlője és bora. Egyszer szerveztem egy olyan vakkóstolót, amikor beválogattam a sorba a saját borukat, illetve az egyik bort betettem még egyszer. Születtek mindenféle eredmények: senki nem ismerte föl sem a saját borát, sem azt, hogy kétszer is ugyanazt a bort kóstoltuk − ami amúgy teljesen normális dolog −, de ez volt az, ami arra inspirálta a ’Hét Borbírát’, hogy engem is meghívjanak a nagy asztalhoz” – idézi fel mosolyogva a kezdeteket Gabriella.

Amit ez a baráti kör elindított, az ma már (bor)történelem. Hamarosan csatlakoztak hozzájuk villányi borászok is, rendszeresen beszélgettek, kóstoltak, és gyakorlatilag ők tették le a mai magyar borkultúra, valamint a borleíró szaknyelv alapjait. Ők szervezték 1990-ben az első hazai borismereti tanfolyamot − akkor még osztrák vendégelőadók részvételével −, ezzel megnyitva az utat az alapfokú borismereti- és a sommelier-képzés előtt. Sok más kezdeményezésük mellett ők alapították meg 1991-ben az Év Bortermelője-díjat is. Miközben rendszeresen jártak külföldi szakmai utakra, 1995-ben Mészáros Gabriella és Rohály Gábor útjára indította a nagy sikerű, és a mai napig mértékadó, 16 kiadást megért Borkalauz című évkönyvet, amelyben elsőként rendszerezték és ismertették a magyar borvidékek termését.

Mészáros Gabriella szerint az ízek és illatok iránti érzékenysége, továbbá a borok iránti szeretete gyerekkori élményekre vezethető vissza. „Én a borokhoz a konyhán keresztül érkeztem meg: édesanyám sokat és nagyon jól főzött, és nem a só-bors-paprika háromszögben képzelte el az ízesítést. Nálunk teljesen természetes volt a kakukkfű, a rozmaring, a kapor, a majoranna, a friss zöldségek és kevésbé ismert alapanyagok használata: a mai napig meghatározóak a gyerekkori íz- és illatemlékeim. Apukám pedig a munkája miatt sokat utazott vidékre, és mindig hozott valami finom ”pince kincsét”. Sose felejtem el: még egész kicsi voltam, amikor kaptam tőle egy pohár aljában egri bikavért. Lehet, hogy csak képzelődöm, de a mai napig itt érzem a számban az ízét. Valószínűleg jó tanninos lehetett, mert tényleg vérszínű, szinte fekete volt” – emlékezik.

Gabriella maga is remekül főz: „Egy előadásokkal, tanítással töltött hosszú nap után engem nem az alvás pihentet, hanem az, ha bevonulok a konyhába egy kicsit főzni.” És hogy a borok vagy a főzés mellett miben leli még örömét? „A zenében! Nem tudok élni nélküle, nálam mindig szól valami jó zene, akármit csinálok” – meséli, és elárul egy titkot is: „kislány koromban operaénekes szerettem volna lenni! Még énekórákra is jártam, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy egyáltalán nincs hangom” – mondja mosolyogva.

Az első külföldi tanfolyamoktól az itthoni iskolaalapításig

„Sokat köszönhetünk az osztrák kollégáknak és az ottani színvonalas bor-oktatási rendszernek” – mondja Gabriella. „Először Gábor íratkozott be a WSET ruszti központjában professzionális borismereti tanfolyamra, később én is csatlakoztam hozzá, és 1999-ben első magyarként én szereztem diplomát. Azóta sokan lettünk: ma már évente 8-10 magyar hallgatójuk van”.

1996 fordulópont volt: miután már évek óta szerveztek különböző kurzusokat, ebben az évben Mészáros Gabriella és Rohály Gábor intézményesített formában is megalapította Magyarország első boriskoláját, a Borkollégiumot. Az oktatási központ igazi szellemi műhellyé nőtte ki magát, alapítása óta csaknem kétezren tanultak itt, köztük számos közismert sommelier, borász, szállodai szakember és borkereskedő.

A Borkollégium 2005-ben megszerezte a londoni székhelyű WSET akkreditációját is, miután már hosszabb ideje sikerrel használta saját tankönyvei mellett a világszervezet oktatóanyagait.

Évente 300-400 új hallgatót képeznek különböző szinteken, és Gabriellának nagy vágya, hogy ez a szám jelentősen megnövekedjen. Meggyőződése, hogy a minőségi borkultúrához tudatos fogyasztók kellenek. „Ausztriában évente tízezer ember végez borismereti tanfolyamot, nem véletlen, hogy ott akár 100-200 euróért is el lehet adni rizlingeket vagy velteliniket, hiszen a borrajongók pontosan tudják, mi van a palackban, és miért kerül annyiba” – mondja.

Kellenek a borárverések!

Mészáros Gabriella évek óta tevékenyen részt vesz a Nagy Tokaji Borárverés előkészítésében, mint a Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottságának a tagja. Arra bátorítja a borrajongókat, hogy akár licitálás nélkül is látogassanak el a rendezvény nyílt kóstolónapjára, és kóstolják meg az árverési tételeket „elsősorban azért, mert ezek a tételek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba. Csak a szerencsés licitáló élvezheti majd őket – és esetleg a kiválasztottak, akikkel megosztja a kincseit”.

A HOLDVÖLGY idén már nem először vesz részt a Nagy Tokaji Borárverésen: 2017-ben a dűlő-, parcella- és klónszelektált Intuition No.3 T8/7575 furmintunk került kalapács alá. A tételt a WineLovers ütötte le a Borkollégium részére, így borunk oktatási célra bekerülhetett a neves boriskola borkészletébe.

2018. április 21-én pedig az Intuition No.1 2013 édes zéta szamorodni borunkkal indulunk az árverésen. Ez a borkülönlegesség a HOLDVÖLGY 12 éves történetében csak négy évjáratban készült el. Az előző évjárata a 2008-as volt, amelyet idén a Külügyminisztérium Borválogatásának Grand Superior kategóriájába is beválogatott a Mészáros Gabriella által vezetett nemzetközi zsűri.

A Nagy Tokaji Borárverés szerepéről Mészáros Gabriella így vélekedik: „Ez egy kitűnő alkalom Hegyalja változatosságának a megmutatására. Sok kicsi terület van a borvidéken, amelyeket sem a termelők, sem a fogyasztók nem tudnának igazán megismerni, ha nem lenne lehetőség részt venni ezekkel a mikrotételekkel az árverésen. Óriási dolog, hogy megismerhetjük a kereskedelmi forgalomba nem kerülő, vagy legalábbis egyelőre még nem elérhető borokat! Nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb éppen az árverésnek köszönhetően derülne ki, hogy Tokaj talaja összetettebb, mint Burgundia elsőrendű dűlői. Ahhoz azonban, hogy ez kiderüljön, és bizonyítható legyen, nagyon sok parányi mikrotétel szükséges, amely a talajadottságoknak megfelelően képes tükrözni mindazt, amire a borvidék képes!”

Borajánló:

INTUITION No1.

Tokaji édes zéta szamorodni 2008

Tovább

MEDITATION

Tokaji száraz furmint 2015 Király-dűlő

Tovább
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.