Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk

− HOLDVÖLGY borvacsora-beharangozó beszélgetés Vincze Andrással, a Café 57 étterem igazgató-tulajdonosával

„Az Ötvenhét” – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az „egyedi borlap, a diszkréció és a minőség”. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. A HOLDVÖLGY története szempontjából érdekesség, hogy itt mutatkoztak be először az akkor még kereskedelmi forgalomban nem kapható boraink 2009-ben.

Március 23-án csütörtökön este 7-től különleges HOLDVÖLGY-borvacsorának ad otthont a Café 57. Az Áldási Péter séf által megkomponált, ötfogásos gourmet vacsora fogásaival harmóniában bemutatkoznak a HOLDVÖLGY tokaji borkülönlegességei:

 • Szent Jakab kagyló, grapefruit, menta
  HOLDVÖLGY Vision 2013 száraz birtokválogatás-bor, a Decanter Asian Wine Awards 2015 verseny egyetlen magyar aranyérmese
 • Tőkehal, Zabayon (passió – mangó), baby spárga
  HOLDVÖLGY Expression 2013 dűlőszelektált tokaji száraz hárslevelű, Becsek-dűlő
 • Kardhal, pankómorzsa – capri bogyó, kamilla, citrom mártás
  HOLDVÖLGY Intuition No.3. 2015 7575 fajta-, dűlő-, parcella-, sőt klónszelektált furmintkülönlegesség (Holdvölgy-dűlő, 7575 klón), kereskedelmi forgalomban még nem kapható
 • Roston sült libamáj, korianderes rizottó, birsalma
  HOLDVÖLGY Intuition No.3. 2013 dűlőszelektált tokaji száraz furmint, Király-dűlő
 • HOLDVÖLGY kupola
  HOLDVÖLGY Culture 2006 hatputtonyos tokaji aszú, amely a HOLDVÖLGY hat évjáratot tartalmazó vertikális aszúkollekciójának részeként rekord áron kelt el 2016-ban az ArtCurial aukciósház monacói luxuscikk- és borárverésén

A borokat bemutatja: Jójárt Gergő, a HOLDVÖLGY kereskedelmi igazgatója.

Regisztráció és asztalfoglalás:
☎ 061/325-6078 vagy 0670/699-3247; 📧 cafe57@cafe57.hu

A Café 57-et 2013 ősze óta – eleinte üzletvezetőként, mára pedig társtulajdonosként és igazgatóként – Vincze András sommelier, vendéglátó- és szállodaipari szakember vezeti, rangos nemzetközi hotelekben és éttermekben szerzett, évtizedes szakmai tapasztalataira támaszkodva. – „Amikor ide kerültem, nagyon motivált, hogy átadhatom a külföldön megszerzett tudásomat” − mondja. – „Nem elég, ha jó a konyhánk vagy jók a boraink, ma már az is ugyanilyen fontos, hogy egy terméket megfelelően tudjunk reprezentálni. Éppen ezért rengeteget fektetek a kollégák képzésébe. Ahogyan egykor én is végigjárhattam külföldön a szakmai ranglétrát az asszisztens felszolgálói munkakörtől egészen a hotel-menedzser képzésig vagy a WSET felsőfokú bortanfolyamáig, ugyanúgy számos lehetőség áll nyitva ma a kollégáim előtt.”

Vincze András középiskolásként, Olaszországban került kapcsolatba a vendéglátással: több nyarat töltött Fizenzében, ahol segédpincérként dolgozott, hogy zsebpénzt gyűjtsön. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte, majd élelmiszer-mérnöki diplomával és olasz felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében Új-Zélandra utazott, hogy világot lásson és az angol nyelvet is megtanulja. „Kalandos nyolc hónap volt” – meséli − “mosogattam egy bárban és narancsot szedtem egy ültetvényen.”

Ezek után egy ismerőse Dublinba invitálta a Four Seasons (mára megszűnt) szállodájába, felszolgálónak. Innen egyenes út vezetett a nemzetközi szállodaláncon belül Argentínába, Buenos Airesbe, majd vissza Dublinba, ahol szállodavezetésből szerzett diplomát. Ezek után bejárta Dél-Amerika, majd több mediterrán ország szállodáit, sőt, Görögországban – egyedüli magyarként – egy nagy presztízsű szakmai iskolában megszerezte a ’butler’ vagyis komornyik képesítést is. „Ott tanultam meg a szivar-konyak párosításokat, a különböző vastagságú és évjáratú szivarok végének a levágásához kapcsolódó szabályokat, az angol-orosz-francia szerviz-etikettet, valamint a tökéletes bőröndcsomagolás fortélyait is” – meséli. Ezek után elvégezte a WSET felsőfokú bortanfolyamát, majd vendéglátó igazgatóhelyettesként dolgozott.

Nyolc év világjárás után úgy érezte, elérkezett az idő, hogy hazajöjjön, és itthon hasznosítsa a tudását. Hazaérkezve, mielőtt üzletvezető lett a budapesti Café 57-ben, két évig dolgozott szállodavezetőként, irányítva egy frissen átalakított hajdúszoboszlói wellness szálloda sikeres újraindítását.

A Café 57-ben Vincze András vezetésével komoly szakmai műhelymunka folyik, az étlap mellett nagy hangsúlyt fektetnek a borokra is. „A borlapunkat nem nagykereskedő írja, tudatosan és folyamatosan keressük, ami új, jó és egyedi. Az elmúlt években 3-400 borral dolgoztunk, jelenleg körülbelül 100 tételt tartunk, ezek jelentős részét poharazzuk is” – mondja Vincze András, aki érkezése után, 2014-ben újratervezte a Café 57 borlapját, csaknem négyszeresére bővítve a korábbi szortimentet.

A dinamikus borlapon ma a legjelentősebb hazai borvidékek mellett kisebb tájegységek, bortermelő települések ritkaságszámba menő borait is megtalálhatjuk, amelyek között estéről estére profi sommelier segíti a vendégek eligazodását. „Cél, hogy a borlapon mindig legyen olyan bor, ami csak nálunk van a városban” – mondja Vincze András, akinek a keze munkáját dícséri, hogy a fehérborok egyharmada Tokajt képviseli. „Hiszek Tokaj-hegyaljában” – mondja.

„A borvidékről gyönyörű, sós, ásványos furmintok származnak, sok a valódi kuriózum Mádon, Tállyán. A bortérséget szubregionálisan, sőt, dűlőkre, parcellákra bontva is érdemes megismerni. A Café 57-ben hat pincészettel dolgozunk együtt, rendszeresen tartunk tokaji borvacsorákat, amikor a séfünk az őt megihlető borokhoz egyedi ételkreációkat készít. Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk”.

A fél évente teljesen megújuló, és közben is folyamatosan frissülő nemzetközi jellegű étlap fogásait Áldási Péter séf – aki emellett az étterem társtulajdonosa is − mindig az aktuálisan, frissen kapható alapanyagokból készíti el, hetente egyedi séf-ajánlattal is kiegészítve a választékot. Vincze András szerint a Café 57 filozófiája három alappillérre épül: vendég-orientáltság, minőség, diszkréció. „Jól kell csinálni mindennap, soha nem lehet kihagyni” – mondja. „Számunkra a vendégek jelenléte a legjobb visszajelzés. Büszkék vagyunk rá, hogy jó hírünk van a városban. Keményen dolgozunk azért, hogy napról napra stabil legyen a törzsvendégeink köre, továbbá évről évre növelni tudjuk az újonnan idelátogató vendégek számát is.”

HOLDVÖLGY-borok a Café 57 borlapján:

EXPRESSION

Tokaji száraz hárslevelű 2012 Becsek dűlő

Tovább

INTUITION No1.

Tokaji édes zéta szamorodni 2007 Holdvölgy dűlő

Tovább

HOLD AND HOLLO SWEET

Tokaji édes házasítás 2008

Tovább
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.