Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk - Holdvölgy

Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk

− HOLDVÖLGY borvacsora-beharangozó beszélgetés Vincze Andrással, a Café 57 étterem igazgató-tulajdonosával

„Az Ötvenhét” – a törzsvendégek csak így emlegetik a neves rózsadombi éttermet: a Pusztaszeri úti Café 57-et, amelynek alapértékei az „egyedi borlap, a diszkréció és a minőség”. Tizenhat évvel ezelőtti megnyitásakor ez volt Budapest első minimalista stílusú bárja, amely a vendégek igényeit követve később kétszintes étteremmé alakult, és mára a főváros gasztronómiai- és bortérképének meghatározó helyszínévé vált. A HOLDVÖLGY története szempontjából érdekesség, hogy itt mutatkoztak be először az akkor még kereskedelmi forgalomban nem kapható boraink 2009-ben.

Március 23-án csütörtökön este 7-től különleges HOLDVÖLGY-borvacsorának ad otthont a Café 57. Az Áldási Péter séf által megkomponált, ötfogásos gourmet vacsora fogásaival harmóniában bemutatkoznak a HOLDVÖLGY tokaji borkülönlegességei:

 • Szent Jakab kagyló, grapefruit, menta
  HOLDVÖLGY Vision 2013 száraz birtokválogatás-bor, a Decanter Asian Wine Awards 2015 verseny egyetlen magyar aranyérmese
 • Tőkehal, Zabayon (passió – mangó), baby spárga
  HOLDVÖLGY Expression 2013 dűlőszelektált tokaji száraz hárslevelű, Becsek-dűlő
 • Kardhal, pankómorzsa – capri bogyó, kamilla, citrom mártás
  HOLDVÖLGY Intuition No.3. 2015 7575 fajta-, dűlő-, parcella-, sőt klónszelektált furmintkülönlegesség (Holdvölgy-dűlő, 7575 klón), kereskedelmi forgalomban még nem kapható
 • Roston sült libamáj, korianderes rizottó, birsalma
  HOLDVÖLGY Intuition No.3. 2013 dűlőszelektált tokaji száraz furmint, Király-dűlő
 • HOLDVÖLGY kupola
  HOLDVÖLGY Culture 2006 hatputtonyos tokaji aszú, amely a HOLDVÖLGY hat évjáratot tartalmazó vertikális aszúkollekciójának részeként rekord áron kelt el 2016-ban az ArtCurial aukciósház monacói luxuscikk- és borárverésén

A borokat bemutatja: Jójárt Gergő, a HOLDVÖLGY kereskedelmi igazgatója.

Regisztráció és asztalfoglalás:
☎ 061/325-6078 vagy 0670/699-3247; 📧 cafe57@cafe57.hu

A Café 57-et 2013 ősze óta – eleinte üzletvezetőként, mára pedig társtulajdonosként és igazgatóként – Vincze András sommelier, vendéglátó- és szállodaipari szakember vezeti, rangos nemzetközi hotelekben és éttermekben szerzett, évtizedes szakmai tapasztalataira támaszkodva. – „Amikor ide kerültem, nagyon motivált, hogy átadhatom a külföldön megszerzett tudásomat” − mondja. – „Nem elég, ha jó a konyhánk vagy jók a boraink, ma már az is ugyanilyen fontos, hogy egy terméket megfelelően tudjunk reprezentálni. Éppen ezért rengeteget fektetek a kollégák képzésébe. Ahogyan egykor én is végigjárhattam külföldön a szakmai ranglétrát az asszisztens felszolgálói munkakörtől egészen a hotel-menedzser képzésig vagy a WSET felsőfokú bortanfolyamáig, ugyanúgy számos lehetőség áll nyitva ma a kollégáim előtt.”

Vincze András középiskolásként, Olaszországban került kapcsolatba a vendéglátással: több nyarat töltött Fizenzében, ahol segédpincérként dolgozott, hogy zsebpénzt gyűjtsön. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte, majd élelmiszer-mérnöki diplomával és olasz felsőfokú nyelvvizsgával a zsebében Új-Zélandra utazott, hogy világot lásson és az angol nyelvet is megtanulja. „Kalandos nyolc hónap volt” – meséli − “mosogattam egy bárban és narancsot szedtem egy ültetvényen.”

Ezek után egy ismerőse Dublinba invitálta a Four Seasons (mára megszűnt) szállodájába, felszolgálónak. Innen egyenes út vezetett a nemzetközi szállodaláncon belül Argentínába, Buenos Airesbe, majd vissza Dublinba, ahol szállodavezetésből szerzett diplomát. Ezek után bejárta Dél-Amerika, majd több mediterrán ország szállodáit, sőt, Görögországban – egyedüli magyarként – egy nagy presztízsű szakmai iskolában megszerezte a ’butler’ vagyis komornyik képesítést is. „Ott tanultam meg a szivar-konyak párosításokat, a különböző vastagságú és évjáratú szivarok végének a levágásához kapcsolódó szabályokat, az angol-orosz-francia szerviz-etikettet, valamint a tökéletes bőröndcsomagolás fortélyait is” – meséli. Ezek után elvégezte a WSET felsőfokú bortanfolyamát, majd vendéglátó igazgatóhelyettesként dolgozott.

Nyolc év világjárás után úgy érezte, elérkezett az idő, hogy hazajöjjön, és itthon hasznosítsa a tudását. Hazaérkezve, mielőtt üzletvezető lett a budapesti Café 57-ben, két évig dolgozott szállodavezetőként, irányítva egy frissen átalakított hajdúszoboszlói wellness szálloda sikeres újraindítását.

A Café 57-ben Vincze András vezetésével komoly szakmai műhelymunka folyik, az étlap mellett nagy hangsúlyt fektetnek a borokra is. „A borlapunkat nem nagykereskedő írja, tudatosan és folyamatosan keressük, ami új, jó és egyedi. Az elmúlt években 3-400 borral dolgoztunk, jelenleg körülbelül 100 tételt tartunk, ezek jelentős részét poharazzuk is” – mondja Vincze András, aki érkezése után, 2014-ben újratervezte a Café 57 borlapját, csaknem négyszeresére bővítve a korábbi szortimentet.

A dinamikus borlapon ma a legjelentősebb hazai borvidékek mellett kisebb tájegységek, bortermelő települések ritkaságszámba menő borait is megtalálhatjuk, amelyek között estéről estére profi sommelier segíti a vendégek eligazodását. „Cél, hogy a borlapon mindig legyen olyan bor, ami csak nálunk van a városban” – mondja Vincze András, akinek a keze munkáját dícséri, hogy a fehérborok egyharmada Tokajt képviseli. „Hiszek Tokaj-hegyaljában” – mondja.

„A borvidékről gyönyörű, sós, ásványos furmintok származnak, sok a valódi kuriózum Mádon, Tállyán. A bortérséget szubregionálisan, sőt, dűlőkre, parcellákra bontva is érdemes megismerni. A Café 57-ben hat pincészettel dolgozunk együtt, rendszeresen tartunk tokaji borvacsorákat, amikor a séfünk az őt megihlető borokhoz egyedi ételkreációkat készít. Tokaj-hegyalja büszke lehet ránk”.

A fél évente teljesen megújuló, és közben is folyamatosan frissülő nemzetközi jellegű étlap fogásait Áldási Péter séf – aki emellett az étterem társtulajdonosa is − mindig az aktuálisan, frissen kapható alapanyagokból készíti el, hetente egyedi séf-ajánlattal is kiegészítve a választékot. Vincze András szerint a Café 57 filozófiája három alappillérre épül: vendég-orientáltság, minőség, diszkréció. „Jól kell csinálni mindennap, soha nem lehet kihagyni” – mondja. „Számunkra a vendégek jelenléte a legjobb visszajelzés. Büszkék vagyunk rá, hogy jó hírünk van a városban. Keményen dolgozunk azért, hogy napról napra stabil legyen a törzsvendégeink köre, továbbá évről évre növelni tudjuk az újonnan idelátogató vendégek számát is.”

HOLDVÖLGY-borok a Café 57 borlapján:

EXPRESSION

Tokaji száraz hárslevelű 2012 Becsek dűlő

Tovább

INTUITION No1.

Tokaji édes zéta szamorodni 2007 Holdvölgy dűlő

Tovább

HOLD AND HOLLO SWEET

Tokaji édes házasítás 2008

Tovább