Kortyolható illatok és parfümmé varázsolt ízek – interjú Felhősi Attila kreatív bártenderrel 

Kortyolható illatok és parfümmé varázsolt ízek

– interjú Felhősi Attila kreatív bártenderrel

Bártenderként nem csupán koktélokat kever: egyedülálló italkompozícióiban színek, formák, illatok, emlékek és érzések kelnek életre meghökkentő formájú, szinte kisplasztikának is beillő poharakba töltve. Felhősi Attila meggyőződése, hogy a vendéglátásnak az italoknál és ételeknél jóval többről: élményekről, gondolatokról, kreativitásról és szenvedélyről kell szólnia.

A fiatal szakember az utóbbi három évben a budapesti Kempinski Hotel Blue Fox bárjának vezető bártendereként dolgozott, ahol idén júliusban debütált a teljesen saját koncepcióra és receptekre épülő, ’Elysium’ fantázianevű koktéllapja. A steampunk stílusban illusztrált, magától kinyíló, ’popup’ koktélmenü tizenegy merész megjelenésű és egyedi összetételű különlegessége a hazai és külföldi vendégek körében egyaránt nagy sikert aratott, a Blue Fox pedig felkerült a főváros legnépszerűbb és legelismertebb vendéglátóhelyeinek térképére.

A kifinomult ízekre és illatokra épülő kompozíció 5 érzést, 5 élményt és ezek egy keverékét idézi fel olyan fantázianevekkel, mint például Feledés, Vadság, Halhatatlanság, a Fenyőerdő Íze, vagy éppen a HOLDVÖLGY borainak felhasználásával készített Eső Utáni Utca (Street After Rain) és a Hold Íze (Taste of Moon) nevű kompozíciók.

Az Eső Utáni Utcát egy külön ehhez a koktélhoz iparművészek által tervezett, utcaburkolatot idéző, lapos, szürke, vastag falú csészében szervírozzák. Attila nem másból készített a kőcsészék szélének bevonására esőillatot idéző parfümpermetet, mint mákból, karobból, ehető falevelekből és a HOLDVÖLGY Exaltation késői szüretelésű sárgamuskotályából.

A Hold Íze egyik alkotóeleme a HOLDVÖLGY Meditation 2012 furmint, egy másik pedig egy különleges, Moonshine nevű whiskey, ezt a koktélt a Holdfázisokra emlékeztető poharakban szervírozzák.

„Az Elysium nem úgy pattant ki a fejemből, mint egy isteni szikra” − mondja. „Másfél éves kutatómunka előzte meg, ez idő alatt 10 ország koktélbárjaiban rengeteget kóstoltam és figyeltem. Rájöttem, hogy hihetetlenül sok impulzus ér minket minden pillanatban különböző színek, textúrák, illatok formájában, ám csak töredékükre gondolunk ízként. Azon gondolkoztam, mi lenne, ha a számomra izgalmas érzeteket italban fogalmaznám meg” – meséli a kezdetekről. „A koncepcióm lényege a kikapcsolódás: hiszen mi másért jönnének az emberek be egy koktélbárba, ha nem azért, hogy kikapcsolódjanak? Ez pedig érzelmek és élmények segítségével valósul meg. Sok kísérletezéssel megpróbáltam megalkotni a különböző élmények ’ízét’, amihez rengeteg párlatot, parfümöt, szirupot és növényi kivonatot készítettem saját kezűleg, így született meg az Elysium.”

Felhősi Attila 27 éves, Kispesten született. A vendéglátással testvére éttermében ismerkedett meg, ahol rendszeresen besegített a konyhán. Végigjárt minden lépcsőfokot, volt feketemosogató, felszolgáló, sushiséf, pizzaszakács, dolgozott mexikói étteremben, és sütött gyrost a Balatonnál. 23 évesen végezte el élete első bártender tanfolyamát Bíró Tivadarnál. Ezek után pultos és mixer volt különböző budapesti vendéglátóhelyeken, majd elvégezte a a Boutiq’Bar tulajdonosa, Nagy Zoltán nevével fémjelzett London Bar Academyt, amely meghozta számára a szakmai kiugrás lehetőségét. 2014-ben került a Kempinski Hotelben működő Blue Fox The Barba, amelyet Tóth Zoltán F&B igazgató támogatásával rövid idő alatt sikeresen átalakított és felfuttatott. Az első, kollégáival közösen elkészített új koktéllap után 2017-ben megalkotta a minden szempontból úttörő és formabontó, saját koncepciójára és receptjeire épülő, óriási sikerű „Elysium” koktélsorozatot.

A koktélokon kívül Attilának két másik nagy szenvedélye van: a gasztronómia és a pszichológia. Előbbivel kapcsolatban azt mondja, az italokkal való munka nem homályosította el benne a főzés szeretetét, és a séf szakma iránti tiszteletet. „Mint egy divatőrültnek a cipőgyűjteménye, olyan nekem a gasztronómia: gyakorlatilag a fizetésem 96%-át étteremben költöm el. Ha felfedezek egy menüt korábban soha nem látott étel- vagy ízpárokkal, bármi áron beülök, hogy megkóstolhassam. A mai napig jobban tudok zokogni a meghatottságtól egy különleges fogás, mint egy különleges kevert ital fölött” – fogalmaz tréfásan.

Pszichológiával öt éve kezdett el komolyabban foglalkozni. „Rengeteget olvasok az emberi gondolkodásról és viselkedésről. Kedvenc szerzőim közé tartozik Dr. Buda László, Oliver Burkeman, Alan Watts, vagy újabban az agykutatással foglalkozó Bruce Lipton”. Érdeklődését, és az elmúlt években megszerzett tudását magánemberként és bártenderként is kamatoztatja. „Hiszem, hogy amit gondolunk, azzá válunk, ezért fontos, hogy a megfelelő dolgokra koncentráljunk. Mindegy, hogy az ötcsillagos Kempinskiben, vagy egy siófoki gyrososnál dolgozom, ha szeretem, amit csinálok, akkor az átsüt a munkámon. Ha a mindennapi munkánk pozitívumaira fókuszálunk, előbb-utóbb kialakul a szenvedély. Ha pedig ezt megtanuljuk szavakba önteni, akkor a lelkesedésünket át tudjuk ruházni a többi emberre. Bennem ég a tűz, imádom a munkámat, és ezt a szállodai kollégáimnak tartott, italokkal kapcsolatos tréningeken át is tudtam adni, mindenkivel meg tudtam szerettetni a szakmát” – mondja.

Felhősi Attila előtt a közeljövőben újabb kihívások állnak: „A Kempinski után most egy új csapathoz csatlakozom külföldön, akik megkerestek, és felkértek, hogy találjam ki egy világszínvonalú bár koncepcióját. A leendő munkahelyemnek még a falai sem állnak, én pedig mindenben szabad kezet kaptam a berendezés és stílus megálmodásától kezdve az itallap megtervezéséig. Óriási ez a feladat, de érzem, hogy pont ez az, amivel foglalkoznom kell, mert itt fogok a legtöbbet tanulni. Nevünk még nincs, de majd ha lesz, a weboldalunkra a név alá ez a 4 szó biztosan oda lesz írva: Élmény – Pszichológia – Kreativitás – Szenvedély.”

Borajánló:

MEDITATION

Tokaji száraz furmint 2015
Király-dűlő

Tovább

EXALTATION

Tokaji édes sárgamuskotály 2013
Nyúlászó-dűlő

Tovább