A tavasz illatai a Nassoldában! - Holdvölgy

A tavasz illatai a Nassoldában!

Ki ne lenne kapható egy kis büntetlen nassolásra? Ahol nem kell számolnunk a kalóriákat, ahol minden falatban ott bújik meg egyidejűleg az egészség és az édes boldogság.  Mindezt belvárosi miliőben, barátságos légkörben, üde, skandináv stílusban, farönk hintán ringatózva, akár egy pohár finom bor mellett – a Naspolya Nassoldában.

 

Mik voltak az alapgondolatok a Naspolya Nassolda megalkotására? Meséljetek Magatokról!

Bárányos Réka: Végzettségünk szerint tervezőgrafikusok vagyunk, és a Naspolya mellett mind a mai napig dolgozunk a szakmánkban is. Négy évvel ezelőtt ismerkedtünk meg közelebbről a nyers-vegán étkezéssel, amely rögtön nagy szerelem lett az életünkben. Annyira beleszerettünk ebbe az étkezési formába, hogy egy radikális döntéssel egy időre teljesen áttértünk a nyers-vegán táplálkozásra. Ezzel nem csak a hús, tojás, tej és tejtermékek kerültek ki az étrendünkből, hanem a sütés-főzés, sőt még a párolás is. A nyersétkezés lényege az alapanyagok kímélete, 42 C fok fölé semmit nem melegítenek, így az étrendet alkotó gyümölcsök, zöldségek és magvak teljes tápértéke megmarad.

 

Novák Ádám: Réka elkezdett kísérletezni a konyhában, és finomabbnál finomabb nyers ételek születtek a keze alatt. Egyértelműen a nyers édességek és aszalványok (granolák, kekszek) lettek a kedvenceink. Nagyon élveztük, hogy folyamatosan olyan finomságokat eszünk, amik vitamindúsak, táplálóak, viszont nem telítenek el, és nem érezzük utána fáradtnak magunkat. Úgy éreztük, hogy ez egy óriási dolog, és szeretnénk másoknak is megmutatni: ha valami teljesen egészséges, az is lehet olyan finom, mint bármilyen ínyenc fogás.

 

Miért éppen a skandináv stílus?

Réka: Erre nagyon egyszerű a válasz: ez a stílus áll hozzánk közel, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezek vagyunk mi. A skandináv dizájn nálunk a természetközeli anyaghasználat és a minimál stílus keverésében jelenik meg, de a térben mindemellett fellelhető a recycling gondolkodásmód és a magyar folklór modern, eddig szokatlan újragondolása is. A stílusok keveréséből egy olyan enteriőr született, amelyben a visszajelzések alapján sok vendégünk tényleg otthon érzi magát. Ehhez az életérzéshez az is hozzájárul, hogy vendégeink magukkal hozhatják kedvenceiket is, ugyanis kutyabarát hely vagyunk.

Hogyan készülnek a Nassolda finomságai?

Réka: Nagyon fontos, hogy minden helyben, a konyhán készül. Nálunk szóba sem jöhet, hogy bármely termékünk beszállítótól érkezzen hozzánk. A nyersétkezés lényege az alapanyagok kímélete, ennek köszönhetően mi olyan tortákat, pitéket és nassolnivalókat árulunk, amelyek telis-tele vannak élő enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Másik fontos elvünk, hogy egy-egy édességünkben nem halmozzuk túl az alapanyagokat és a fűszereket, hogy az ízkavalkád ne nyomja el a minőségi összetevők eredeti ízét. Ebben is egyfajta minimál vonalat képviselünk.

 

Milyen alapanyagokat használtok?

Réka: Ez a másik lényegi kérdés nálunk. Amit csak tudunk, hazai és szezonális termékekből szerzünk be, például az egyik legnagyobb mennyiségben fogyó alapanyagunk a mandula, amit egy magyar őstermelőtől közvetlenül vásárolunk. A kakaóbabtöretet vagy épp a zöldteát érthető módon nem tudjuk magyar termelőtől venni, de most például, amikor kifut az itthon termő leveleskel, akkor a kelchips kikerül a kínálatunkból, és nem vesszük meg külföldit. Ez a receptek kidolgozásakor is szempontunk. Alig várjuk már a tavaszt, amikor újra megjelennek az ízletes hazai gyümölcsök a biopiacon.

 

Kinek az érdeme ezeknek a nem mindennapi édességeknek a megalkotása?

Ádám: Az új receptek Réka találmányai. Csodálom őt a kreativitásáért. Alig várom már, hogy újra legyen Sárgabarackpite levendulával, másik kedvencem a karobos chia puding.

 

Réka: Az új receptek kidolgozásakor törekszem rá, hogy ne klasszikus sütemények nyers verzióját hozzam létre, tehát nem célom nyers zserbó vagy somlói galuska megalkotása. Szeretnénk valami tényleg eredetit és előremutatót létrehozni.

A Nassoldában teljesen természetes módon kérhetünk a desszertünk mellé egy pohár bort is. Milyen elgondolás alapján kínáltok bort az egészséges desszertek mellé? Ez még itthon újdonságnak számít, ha jól tudom.

Ádám: Igen, ez itthon még szintén nem bevett szokás, hogy egy hangsúlyozottan egészséges ételeket kínáló hely borokat is tartson, pedig a tokaji bornak évszázados hagyományai vannak az egészségmegőrzésben. Ez többek között a magas antioxidánstartalomnak és flavonoidoknak köszönhető, de nem alulbecsülendő a botrytises szőlő kifejezetten magas szerotonintartalma sem (ismertebb nevén a boldogsághormon). Ennek az aszúsodási folyamatnak az eredménye, hogy olyan borok születnek, amelyeknek kiemelkedően magasak a beltartalmi értékei.

 

Milyen Holdvölgy borokat kóstolhatnak a vendégek?

Ádám: A Decanter Asia aranyérmes Vision 2013, a Hold And Hollo Dry és Sweet, a 2007-es Signature, az Exaltation (2011, 2012) tételeit, és természetesen az aszú sem maradhatott ki, ez a 2006-os Culture.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL

Miért éppen Holdvölgy borok?

Ádám: Ez egy nagy egymásra találás volt: a Holdvölgy ugyanis pontosan azt képviseli a borok, mint mi a cukrászdák világában. A hagyományostól eltérő, azokat mégis tisztelő, újító látásmód jellemzi a borkészítéshez való hozzáállásukat. A letisztult látvány és ízvilág, modern technológia és az alapanyagul szolgáló gyümölcs szeretete és tisztelete is közös bennünk.

 

A borokat csak az ajándékcsomagok részeként lehet megvásárolni vagy külön is?

Ádám: A fent felsorolt tételek mind elérhetőek nálunk palackkal, a Hold And Hollo Sweet és Dry-t, a Visiont és az Exaltationt pedig pohárban is kínáljuk.

 

A közelgő nőnap alkalmából készültök valamilyen meglepetéssel, különlegességgel?

Ádám: Egy tavaszias ihletettségű finomságunk, a Rózsavizes torta kerül ismét a kínálatunkba. Ez a legnőiesebb, legillatosabb tortánk. A krémesen lágy textúrához és a rózsavizes, citrusos ízhez tökéletesen illeszkedik a Holdvölgy Exaltation 2012-es sárgamuskotálya, amivel együtt kínáljuk. A nőnap ideális alkalom arra, hogy Ön is betérjen hozzánk egy finom és egészséges nassolásra!