PALACKBA ZÁRT IDŐ AJÁNDÉKBA

A HOLDVÖLGY új alapokra helyezi a tokaji aszú és a borrajongók kapcsolatát − interjú Jójárt Gergő kereskedelmi igazgatóval

A legendás bor, amely világhírűvé teszi Tokajt – és az egyetlen borászat, amely ezt a borkincset minden évben garantáltan elkészíti: így summázható a hatputtonyos tokaji aszú és a mádi HOLDVÖLGY közös története, amely immár 13 egymást követő évjáratot foglal magába.

A kimagasló minőség jegyében a HOLDVÖLGY Culture aszúk minden évjárata nyolc éves érlelés után kerül  forgalomba.  Ez az egyedülállóan igényes, hosszú érlelési periódus hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepcióval is kiegészül, amely teljesen új alapokra helyezi az aszúbor, a borászat és a fogyasztók kapcsolatát. A terv hátteréről és részleteiről Jójárt Gergő kereskedelmi igazgató mesél olvasóinknak.

Jójárt Gergő: − A hatputtonyos Culture aszú a legnemesebb, legértékesebb borunk, ennek a leghosszabb az élettartama – akár száz év – ugyanakkor ennek az elkészítése a legidőigényesebb. A bor életében szinte semmiség az a nyolc esztendő, amíg pinceérlelést kap (két évig hordóban, majd hat évig palackban), de a borfogyasztók életében ennyi idő alatt fontos események sokasága következik be. Olyan pillanatoké, amelyeknek a méltó megünneplésére vagy megörökítésére éppen a hatputtonyos tokaji aszú lenne a legjobb választás. Amikor valaki megházasodik, vagy gyermeke születik, akkor eltűnődik azon, hogy „vajon milyen lesz a fiam, tíz, tizennyolc vagy húszévesen”;  és „milyen közös emlékekre fogunk majd visszaemlékezni a feleségemmel a tizedik, huszadik vagy huszonötödik házassági évfordulónkon”. Ezekhez az ünnepi alkalmakhoz csodálatosan társítható a tokaji aszú, hiszen ez az egyetlen bor, amely végig tud kísérni minket akár egy életen át!

− Érdemes évtizedekre előre gondolkodni, és aszút félretenni későbbi fontos évfordulókra?

J.G: − Mindenképpen, hiszen semmi más nem képes ennyire természetesen, tökéletesen, minőségromlás nélkül, sőt egyre érettebben, gazdagabban megőrizni a számunkra fontos évek ízét, illatát, hangulatát, mint az aszú. Nincs elegánsabb módja egy kerek évforduló megünneplésének, mint ha elő tudunk venni egy – vagy akár több – palackkal az adott év tokaji aszújából, hogy azzal koccintsunk az ünnepen. Sokan vannak, akik hasonlóan gondolkoznak, így például a gyermekük születésekor szeretnének eltenni hat-tizenkét, vagy akár ötven-hatvan palack aszút, hogy minden születésnapon legyen mit felbontani, akár hosszú évtizedeken át.

− Hogyan lehetséges félretenni valakinek mondjuk az idei aszúból, ha az majd csak nyolc év múlva lesz elérhető, és lehet, hogy akkor is csak korlátozott mennyiségben?

J.G: – Pontosan ugyanezt kérdezték tőlünk nagyon sokan az elmúlt években: rengeteg megkeresést kaptunk itthonról is és külföldről is magánvevőktől, akik szerettek volna hozzájutni olyan, számukra fontos évjáratokhoz, amelyek még nincsenek kereskedelmi forgalomban. Ez inspirált minket arra, hogy teljesen átalakítsuk azt, ahogyan az aszú boraink eljutnak a fogyasztókhoz.

− Mi lesz az új koncepció lényege?

J.G: − Mondhatom, hogy igazi aszú-forradalomra készülünk! Olyan lesz ez, mint egy kvantumugrás az aszúértékesítésben: áthidaljuk a nyolcéves érlelési időszakot, méghozzá úgy, hogy egy nappal se rövidítjük le!

A Tokaji Borvidéken egyedülálló módon bevezetjük a hatputtonyos aszúink előjegyzését.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a Culture aszú minden évben korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre a magánvevők számára, hiszen évről évre a készlet egy részét gasztronómiai felhasználásra különítjük el, tekintettel arra, hogy a Culture számos hazai és külföldi étterem és hotel borlapján szerepel. A közeljövőben azonban magánvevőink a fennmaradó készletből előjegyzéssel garantáltan hozzájuthatnak majd a számukra fontos évjáratokhoz. A foglalható maximális mennyiség az adott évjáratban rejlő lehetőségeket is tükrözni fogja, ám az biztos, hogy a legkisebb előjegyezhető mennyiség hat palack lesz. Ezzel a HOLDVÖLGY Culture tokaji aszú szinte azonnal ajándékozhatóvá válik: minden évben december 10-én, az Aszú Világnapján megnyitjuk a lehetőséget az adott év aszújának az előjegyzésére, hiszen addigra már pontosan tudjuk, mennyi aszúszemet szüreteltünk, és abból hány palack aszú készül majd.

Nászajándékba, keresztelőre, születésnapra, évfordulóra – a HOLDVÖLGY Culture aszú aktuális évjárata foglalható lesz már az adott év decemberében, az Aszú Világnapján.

Lepje meg szeretteit a házasságkötésük, vagy gyermekük születésének évéből származó tokaji aszúval, amelyet majd a két éves hordós és hat éves palackos érlelés befejeztével, az aszúszemek szüretétől számított nyolcadik év augusztusában házhoz szállítunk, hogy a családi ünnepeket majd a megfelelő évből származó HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos aszú tegye még emlékezetesebbé.

− Mi a garancia arra, hogy sok év elteltével palackba és forgalomba kerül, és így valóban a fogyasztók birtokába jut egy adott év éppen csak leszüretelt, friss aszútermése?

J.G: − A mindenkori aszú évjárat elkészültére Tokaj, ezen belül is Mád; továbbá a  HOLDVÖLGY szakmaisága a garancia. A HOLDVÖLGY-birtok történelmileg minősített, kiváló osztályozású és változatos termőhelyei; a hat tokaji szőlőfajta mindegyikének tudatos használata, ezen belül a történelmi furmint meghatározó szerepe; szőlészünk és vincellérünk több évtizedes tapasztalata; a legkorszerűbb technológiák és a félezer éves érlelőpince együttes használata; továbbá az elmúlt 13 évjárat során kivétel nélkül mindig sikeresen elkészített, kiváló minőségű HOLDVÖLGY Culture aszúk jelentik a biztosítékot arra, hogy a jövőben is minden meghirdetett évjáratban el fogjuk készíteni a hatputtonyos tokaji aszú borunkat.

Ezt egészítjük ki azzal, hogy hamarosan előjegyezhetővé tesszük a kereskedelmi forgalomban még nem kapható, 2011-2018 évjáratú HOLDVÖLGY Culture hatputtonyos tokaji aszúinkat. Ezzel gyakorlatilag páratlan lehetőséget, és már 13 összefüggő évjárat borkincseit helyezzük a boraink iránt érdeklődő és elkötelezett fogyasztók kezébe.

Demkó Pascal alapító-tulajdonos gondolatai a tokaji aszúról:

A világ legelső zárt borvidékén, a több száz éve történelmileg minősített, világszínvonalú dűlőkön, a hat tokaji szőlőfajtára, továbbá a legkorszerűbb technológiára és maximális szakmaiságra  támaszkodva nem fordulhat elő, hogy egy évjáratban nem készül el Tokaj legfontosabb, ikonikus bora, a hatputtonyos aszú.

A HOLDVÖLGY elkötelezetten és évről évre tényekkel is alátámasztva, nemzetközi borversenyek díjai által is hitelesítve vallja: nincs gyenge évjárat, csak nehézségekkel teli évjárat van, amikor lehet, hogy kevesebb tud készülni az aszúból, de elkészül, méghozzá ugyanolyan kiváló minőségben, mint a kedvező időjárású, bő termésű évjáratokban. Az új előjegyzési rendszer is erre a bizonyosságra épül, és ezt a kiszámíthatóságot kívánjuk megadni a bennünket megtisztelő aszú-jegyző vásárlóink számára.

− Az időben előrehozott előjegyzési lehetőség mellett milyen egyéb előnyöket kínál a HOLDVÖLGY a Culture aszúval kapcsolatban?

J.G: − Mindenek előtt fontos megemlíteni, hogy az előjegyzett aszúk elkészültére nem csak ígéretet teszünk, hanem szerződésben is kötelezettséget vállalunk. Az előjegyzési rendszert 2019. február első hetében, a Furmint Február alkalmából nyitjuk meg az érdeklődők számára. Aki szeretne aszút előjegyeztetni magának, az ettől az időponttól a webshopunkon megteheti majd, mégpedig a 8 évvel későbbre tervezett forgalmi árnál kedvezményesebb, előjegyzési áron. Az előjegyzésről a HOLDVÖLGY kiállít egy igazolást, amely kimondja, hogy a lefoglalt palackmennyiséget az aszúszemek szüretétől, áztatásától és préselésétől számított nyolcadik év augusztus 15. napja után házhoz szállítjuk. Az eddig hátralevő időszakban pedig tökéletes körülmények között, mádi pincerendszerünkben elvégezzük a borok érlelését; rendszeresen tájékoztatást küldünk a borok fejlődéséről (a főborászunk által két évente írt, részletes aszúérlelési jegyezetek segítségével), továbbá amennyiben nemzetközi versenyen indítjuk a bort az érlelési idő vége előtt, ennek az eredményéről szintén közvetlen tájékoztatást küldünk.

− Jóval többről van tehát szó, mint egy egyszerű kereskedelmi modellről.

J.G: − Ez igaz: a HOLDVÖLGY-nél mindig arra törekszünk, hogy folyamatosan ápoljuk a kapcsolatot mindazokkal, akik érdeklődnek, illetve elköteleződtek a boraink iránt. Azt valljuk, hogy a „Tokaji” nem csupán bor, hanem jóval több annál, így a forgalomba helyezése sem jelenthet pusztán egy bejegyzést vagy egy árcédulát a webshopunkban. A HOLDVÖLGY számára óriási megtiszteltetés, hogy egyre többeket elkísérhetünk borainkkal ez életük nagy pillanataiban. Azt szeretnénk, hogy az odáig vezető út – a borok kiválasztása, előjegyzése, a róluk való folyamatos tájékozódás lehetősége már önmagában is élményt és értéket jelentsen. Erre az útra invitáljuk most meg a tokaji aszú iránt fogékony borrajongókat: tartsanak velünk, válasszák ki a számukra fontos évjáratokat pontosan akkor, amikor az számukra a legalkalmasabb. Minden egyébről pedig majd mi gondoskodunk!

BORAJÁNLÓ:

hv_culture_06_termek

CULTURE

Tokaji 6 puttonyos aszú

Tovább
No Comments

Post a Comment