„Magyarország és a világ legszebb borait kínáljuk Keszthelyen”

– páros interjú a Pampetrics fivérekkel: Áronnal és Milánnal

Sikeres borkereskedők: egyikük bor-nagykereskedést, másikuk a szülővárosuk főutcájában hangulatos és kiváló választékú borbárt vezet, emellett főszervezője a hetedik éve megrendezett, nagy sikerű „A bor összehoz Keszthelyen” borfesztiválnak. A július 6-8. között tartandó rendezvényen a HOLDVÖLGY is részt vesz majd. Ez alkalomból most örömmel mutatjuk be olvasóinknak keszthelyi partnereinket, a Pampetrics testvéreket.

A családunk már a kilencvenes évek óta foglalkozik italkereskedéssel – mondja az ifjabb testvér, Áron, aki a bor-nagykereskedést és raktárat vezeti. – A szüleink akkoriban társtulajdonosok voltak egy nagykerben, így mi gyakorlatilag ebben nőttünk fel, kamaszkorunktól sokat voltunk bent a cégnél, segítettünk nekik. 2005-ben jött létre a nevünkkel fémjelzett családi vállalkozás, a Pampetrics Borkereskedés.

Édesanyánk a cégvezető. Évtizedek óta kereskedelemmel foglalkozik, rengeteget tanultunk tőle, és azóta is mindent megbeszélünk vele, közösen járunk kóstolókra és pincelátogatásokra is – veszi át a szót Milán, aki a keszthelyi főutcában működő Pampetrics Borbárt vezeti.

Mindkét fiú kereskedelmi- és vendéglátóipari iskolát végzett. Áron ezután rögtön a családi vállalkozásban kezdett dolgozni. – A boros szakmát szüleinktől, borkóstolókon, pincelátogatásokon, borászokkal beszélgetve tanultam meg, és rengeteget olvastam: mindenféle szakkönyvet és szaklapot, amit csak meg tudtam szerezni − mondja. Szükség is van alapos szakmai tudásra, hiszen a Pampetrics Borkereskedés 1200 bort forgalmaz a világ minden tájáról. Több mint 1000 magyar bort tartanak és körülbelül 200-féle külföldit. − Az összes magyar borvidék megtalálható nálunk Szekszárdtól Tokajig, de mivel a Balaton mellett vagyunk, ezért természetesen hangsúlyosan nagyobb a választékunk badacsonyi, csopaki, boglári borokból. Tokajt többek között a HOLD AND HOLLO bormárka, és a HOLDVÖLGY nagy édes és száraz borai is képviselik nálunk – mondja Pampetrics Áron.

Tokajt jól ismerik a vendégek a Balaton mellett is: − Egyre több helyi étterem és szálloda vesz fel a borlapjára tokaji borokat, amelyek iránt a nagykerben és a borbárban egyaránt komoly érdeklődést tapasztalunk – mondja Pampetrics Áron és Milán egybehangzóan. − A magyar vendégek főleg a száraz furmintot, hárslevelűt keresik, emellett a hölgyek körében népszerű az édes sárgamuskotály is. A külföldi vendégek előszeretetettel kóstolják meg és vásárolják a hagyományos, édes tokaji borokat, mint például a szamorodni, de megfelelő ajánlással fel lehet kelteni az érdeklődésüket a száraz borok iránt is.

„A HOLDVÖLGY-borait azért ajánljuk, mert egyedülállóan kristálytiszták, továbbá azért, mert teljes szépségükben mutatják meg mind a hat tokaji szőlőfajtát, és a különböző mádi dűlők egyedi arcát.”

Az idősebbik testvér, Milán a vendéglátóipari iskola után szakácsként Svájcba, egy neves étterembe ment szerencsét próbálni. Hat év után tért vissza Magyarországra, nemzetközi boros- és gasztronómiai tapasztalatokkal felvértezve: − Az volt a szerencsém, hogy nem sokkal a megérkezésem után a kinti főnököm nyitott egy boréttermet és vinotékát, ahová átkérhettem magam a másik étterméből, mivel a borok érdekeltek igazán. Három évvel később már én vezettem a vinotékát és az éttermet is. 2015-ben jöttem haza, azóta a Pampetrics Borbárban tevékenykedem a keszthelyi sétálóutcában.

A borbár kínálata több mint 500 féle bor, ebből 200 külföldi és 300 magyar: − Azt szoktam mondani, hogy a nagykereskedésünk választékának a „krémje” kapható a borbárban, ahol Magyarország és a világ legszebb borait kínáljuk. – mondja Milán. − A külföldi borok közül olasz, francia, portugál, spanyol, osztrák, német és újvilági tételeket is tartunk, a hazaiak között pedig sok az egyedi, korlátozott mennyiségben elérhető különlegesség. Vinotékaként is üzemelünk, vagyis lehet a polcról vásárolni, de mivel egyúttal borbár is vagyunk, így helyben is el lehet fogyasztani a kiválasztott bort, illetve a kínálatunkban különböző falatkák, minőségi szárított sonkák, sajtok, olívabogyók is szerepelnek. Télen hat, nyáron 8-10 asztallal várjuk a vendégeket. Legnagyobb örömünkre sok a visszajáró törzsvendégünk, még a külföldi turisták közül is van, aki már évek óta minden nyáron eljön – jellemzi a borbárt Pampetrics Milán, aki napi munkája mellett évről évre lelkesen koordinálja a nagy sikerű „A bor összehoz Keszthelyen” borfesztivált is.

A fesztivál úgy indult, hogy hét éve a sétálóutca üzlettulajdonosai azon gondolkoztak, hogyan tudnák egy kicsit fellendíteni a forgalmat, és több látogatót vonzani ide. Ekkor merült fel, hogy szabadtéri borkóstoló rendezvényt kellene szervezni – meséli. Eleinte kizárólag az üzlettulajdonosok állták a szervezési és marketingköltségeket, de az utóbbi időben már az önkormányzat is támogatja a rendezvényt, amelyet idén már harmadszor tartanak meg a rangos „Keszthelyfest”-tel egy időben, ahhoz kapcsolódva. – Ilyenkor három napra megmozdul a város, de rengetegen jönnek az egész Balaton-régióból, sőt, az ország távolabbi pontjairól is, hogy megkóstolják a több mint 20 kitelepülő borászat borait, megismerkedjenek és beszélgessenek a borászokkal, és élvezzék a belvárosban rendezett koncerteket.

2018. július 6-7-8: Keszthelyfest és A bor összehoz Keszthelyen borfesztivál
Várja Önöket a HOLDVÖLGY csapata Keszthelyen, a Főtéren!
Standunknál kóstolható lesz a HOLDVÖLGY és a HOLD AND HOLLO bormárkák teljes választéka!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.