Új év – új élet! Évzáró beszélgetés Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnokkal - Holdvölgy

Új év – új élet! Évzáró beszélgetés Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnokkal

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte idén a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt nekünk alábbi, évzáró beszélgetésünkben.

December elején jelentetted be a Facebook oldaladon, hogy a Four Seasons Hotel Kollázs Éttermében eltöltött évek után most váltasz, és új kihívásokra készülsz. Sok jókívánságot és gratulációt kaptál, az egyik komment szerint „biztos, hogy ezt a döntést a szakmai utad szinte megkövetelte”.

Igen, ez eléggé találó megfogalmazás, a váltással a célom valóban egyfajta szakmai továbblépés. A lehető legszélesebb körben szeretném megosztani az elmúlt években megszerzett tapasztalataimat, mivel úgy érzem, hogy az eredményeim csak félsikerek maradnának, ha a tudásomat nem adnám tovább. Szeretnék dolgozni a magyar borok presztízsén és minőségén, a minőségi vendéglátás színvonalának az emelésén.

Emellett a váltásnak személyes okai is vannak: két éves a kislányom, mostantól szeretnék vele és a feleségemmel jóval több időt tölteni. Tíz éve dolgozom a vendéglátásban, aminek a legszebb része, hogy élményeket szerzünk a vendégeknek. De eközben mi magunk rengeteg élménytől elesünk. A szállodai vendéglátásban dolgozókra ez fokozottan igaz, egy hotelnek az év 365 napján, szünet nélkül működnie kell, így nekem sem volt az elmúlt tíz évben jószerivel egyetlen ünnepem sem. Idén viszont hihetetlenül élveztem, hogy végre együtt lehetett a család karácsonykor, sőt, én is kivehettem a részemet a bevásárlásból, főzésből, a karácsonyi készülődésből. Az pedig egyenesen példa nélkül álló eset, hogy szilveszterkor sem fogok dolgozni! Nem is vágyom sehová, ahogyan a születésnapomat és a karácsonyt, úgy a szilvesztert is jól fog esni végre családi körben, csendesen eltölteni. Ami pedig utána jön: új év – új élet! Sokkal családbarátabb időbeosztással.

Elárulod, hogy a Four Seasons után mi lesz a következő állomás?

Konkrétumokat egyelőre még nem mondhatok, de hamarosan minden kiderül, és nagy bejelentések várhatók! – mondja mosolyogva. − Mivel az elmúlt években nem is kettesével, hanem hármasával szedtem a lépcsőfokokat, ezért most muszáj egy picit lassítanom. De az biztos, hogy azokat a dolgokat, amiket igazán szeretek, amikről azt gondolom, hogy van értelmük és értéket teremtenek, azokat folytatni fogom! Az anyagi siker nálam soha nem volt központi szervezőelv, mindig is olyasmivel szerettem foglalkozni, amiben hiszek. Éppen ezért a távlati terveim között szerepel a vendéglátás, tanácsadás, tréning és a kereskedelem is, valamint a hazai bormárkák tudatos imázsépítése itthon és külföldön.

Az ifjúsági sommelier VB után nem merült fel annak a lehetősége, hogy hosszabb időre külföldre menj dolgozni?

De igen, több állásajánlatot is kaptam, többek között az első helyezett sommelier kollégától is.

De azt gondolom, hogy örökös magyar sommelier bajnokként van egyfajta felelősségem az egész magyar bor-gasztro szcénában vagy -szakmában. Biztos, hogy az én személyes karrierem vagy szaktudásom szempontjából jobb lenne, ha külföldön folytatnám, de a hazai szakma fejlesztéséhez itthon van rám szükség. Itthon vagyok, de így is sokat tapasztalok a világból, próbálom magamat nemzetközi sztenderdekkel mérni és képezni. Abban hiszek, hogy mindezt most egy picit haza kell hozni, megmutatni, és nem pedig elmenni.

Ami persze nem jelenti azt, hogy ne utaznál gyakran épp a szakma kapcsán külföldre, hiszen nemrég jöttél haza Sanghajból,ahol te prezentáltad a ProWine China nemzetközi bor- és szeszesital szakvásáron a programban részt vevő magyar borászatok által kiküldött tételeket.

Igen, és nagy örömömre a látogatók nagyon jól fogadták a magyar borokat! Szívesen veszek részt ilyenfajta országimázs-építő és márkaépítő tevékenységekben. Meggyőződésem, hogy ami Svájcnak a csokoládé meg az óra, az Magyarországnak nyugodtan lehetne a bor, csak ehhez nagyon oda kéne figyelni! Ehhez maximális tervszerűség és tudatosság kell, valamint perspektivikus látásmód. Magyarország pici bortermelő ország, a világpiachoz képest kevés borral, ebből adódóan szerintem nekünk a szuperprémium és a prémium kategóriában kellene indulnunk, hiszen a hozzánk képest hatalmas mennyiségeket termelő országok, például Chile boraival árban úgysem fogjuk tudni felvenni a versenyt. Unikális, egyedi dolgokra kellene fókuszálnunk, összekötve a borokat a turizmussal, és az ország felé, a kultúrája és az európaisága felé irányítani a külföldiek figyelmét. A tengeren túliak és az ázsiaiak számára ugyanis Európa az, ami érdekes, ami vonzó.

A magyar prémium borok igazi nemzetközi áttöréséig hosszú még az út. Sőt, a minőség és a tudatosság terén egyelőre még itthon is bőven van teendő! Például nemrégiben voltam egy szakmai konferencián, ahol hazai, vulkanikus talajról származó borokat elemezgettünk, és sajnos a bemutatott 12 borból 9 teljesen értékelhetetlen volt, 3 pedig átlagos, úgy, hogy nem volt a 12 bor között egyetlen tokaji sem. Úgy gondolom, hogy ez nettó szakmai hiba. Nem lenne szabad magyar vulkanikus borokról beszélni úgy, hogy Tokajt kifelejtjük.

Kiváló végszót adtál ahhoz, hogy feltegyük a kérdést: mit gondolsz Tokajról mint borvidékről, akár hazai, akár nemzetközi összehasonlításban?

Tokajban számomra az a legvonzóbb, hogy ez az egyetlen a 22 hazai borvidék közül, amelyik úgymond a „nemzetközi sztenderdeknek” is megfelel. Kezdve onnan, hogy szabályozva van, hogy pontosan mettől meddig tart a borvidék, vagy mit lehet ott termelni. A 22-ből itthon csak egy ilyen van. Ezért Tokaj egy sokkal könnyebben kommunikálható történet, nem beszélve arról, hogy valóban az egész világon egyedi. Miközben ma erősen uniformizálódó borkészítés zajlik a világban, és mondhatni Siklóson ugyanolyan bort lehet készíteni, mint Maipuban, Tokaj teljességgel leutánozhatatlan.

Sem a talajt nem lehet utánozni, sem pedig mesterséges körülmények között nem lehet felszaporítani úgy a botrytis cinereát, hogy életképes maradjon a természetes élőközegén kívül. Bizonyos mennyiségben persze beszélhetünk botritiszről Sauternes-ben vagy a Moser-völgyében, de ott is más a páratartalom, mások a szőlőfajták, a klónok, a talaj, minden. Tokaj ettől az egyediségtől gyönyörű, és ettől van vonzereje.

Ezen túlmenően mindig el szoktam mondani, hogy szerintem minden borvidéken az a legfontosabb, hogy tiszta borok készüljenek, mert csak akkor tudunk a finomságokról, nüanszokról beszélni, ha egy bor tiszta. A HOLDVÖLGY borok tiszták, és ez szerintem követendő. Sok hazai borászat számára példaértékű lehet akár a pincehigiénia, akár a klón- és parcellaszelekció, illetve az, hogy az alapbortól a szortiment legtetejéig minden tétel kiegyensúlyozott és jó minőséget képvisel.