Olyanok vagyunk, mint egy darabka külföld itthon - Holdvölgy

Olyanok vagyunk, mint egy darabka külföld itthon

− interjú Bakos Orsolyával, a szegedi Tiszavirág Szálloda, Étterem és Kávézó tulajdonosával

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a HOLDVÖLGY-et a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a HOLDVÖLGY története egy születésnapi ajándékként vásárolt mádi parcellával kezdődött, a Tiszavirág indulását is családi emlékek és a helyhez fűződő érzelmi kötődés motiválta. „A férjem kisfiúként az édesapjával és a nagypapájával sokszor megfordult a korábban itt működő Tiszavirág Zónázóban. Ismerték és szerették ezt a műemlék épületet, ezért jutott eszünkbe, hogy megvásároljuk és új életre keltsük a házat, amikor a város árverésre bocsátotta” – meséli a kezdetekről Bakos Orsi.

A sokáig üresen álló, közel 160 éves épület – amely eredetileg, a XIX. század derekán egy aranyműves mester otthona és műhelye volt − teljes felújítást és átalakítást követően, négy és fél évvel ezelőtt ébredt fel a „Csipkerózsika-álomból”, hogy szállodaként, étteremként és kávézóként kerüljön vissza Dél-Magyarország gasztronómiai és turisztikai térképére. „Egy olyan éttermet akartunk nyitni, ahová mi is szívesen járnánk”. A Tiszavirág mára országosan ismert és elismert vendéglátóhellyé vált, amelyet 2017-ben a Gault Millau étteremkalauz is a régió legjobbjai közé sorolt.

Bakos Orsi érettségi után élelmiszeripari főiskolára ment, ám a gasztronómiához való vonzódása jóval korábbi: első konyhai élményei a nagymamája főztjéhez kapcsolódnak, aki „remekül főzött, még a legegyszerűbb ételekhez is mindig jó minőségű alapanyagot használva”. Az otthoni ízek mellé Londonban érkeztek újabb gasztronómiai impulzusok: „a férjemmel 2001-ben egy kéthónapos londoni utat kaptunk nászajándékba, hogy tökéletesítsük az angol nyelvtudásunkat. Ott kezdtünk el szakácskönyveket gyűjteni és a kinti boltok óriási választékát kihasználva saját örömünkre főzni.” Később, immár kétgyermekes családként a barátaikkal rendszeresen rendeztek tematikus vacsorákat otthon, végigkóstolva-végigfőzve számos nemzet ételeit. „Az ételek, italok és a hozzájuk kapcsolódó közös együttlét akkor vált az életünk egyik legfontosabb részévé”. Családias légkör, minőségi hazai alapanyagok és kísérletező jellegű, kreatív nemzetközi étlap: később ugyanez lett a Tiszavirág Étterem sikerének a kulcsa is, ahol Orsi − háziasszonyként − harmadmagával felel a ház üzemeltetéséért egy szinte családként működő, harmincfős csapat élén, a konyhát pedig Kurucz Attila séf neve fémjelzi.

Tradíció és modern design találkozása

Ahogyan a HOLDVÖLGY ultramodern borászati épülete belesimul a mádi tájba és tökéletesen illeszkedik az alatta húzódó, több száz éves történelmi pincerendszerhez, ugyanígy a Tiszavirág is harmonikusan ötvözi az eredeti, városképi jelentőségű műemlékház romantikus stílusjegyeit az újonnan hozzáépített, üvegfalakkal határolt épületrészek modern belsőépítészeti megoldásaival. A ház földszintjén kávézó, étterem és konferenciaterem, az udvaron látványkonyha, a pincében szauna és tepidárium, az emeleten pedig 12 egyedi hangulatú hotelszoba kapott helyet. Átgondoltság, igényesség és tudatosság jellemzi a Tiszavirágot, s ezt sugallják a weboldalukon és közösségi médiában közzétett stílusos épület- és ételfotók is.

A ház berendezése Orsi ízlését tükrözi, így a remek stílusérzékkel összeválogatott designbútorok mellett nagy szerep jut a hagyományoknak is. „Talán a néptáncos előéletem miatt is, fontos volt számomra, hogy megőrizzünk valamit a ház múltjából. Vallom, hogy nincs jövő a múlt maximális tisztelete nélkül”. A ház legelső, ékszerész tulajdonosára különböző arany, ezüst és bronz kiegészítők és díszítések utalnak, az évtizedekkel ezelőtt itt működő cipészműhelyre pedig a hallban, a kanapé mellett látható suszterszék. „A mostani reggeliző-kávézó helyiségben valaha kalapszalon volt, erre emlékeztet egy kedves egykori szegedi kalaposmestertől, Kiss-Dózsai Rózsa nénitől kapott két darab, fából készült kalaptartó fej”.

Tradíció és modern design találkozása

A Tiszavirág vendégköre – márcsak a hotel miatt is – nagyrészt külföldiekből áll. A szomszédos országokból a városba érkező és itt megszálló üzletemberek mellett az éttermet is nagyrészt a Szegeden tanuló vagy itt dolgozó külföldiek töltik meg, a magyar vendégek aránya egyharmadra tehető . „Olyanok vagyunk, mint egy darabka külföld itthon” – mondja Bakos Orsi. Néhány sztenderd magyar, illetve szegedi fogás mellett Kurucz Attila séf és csapata lendületes nemzetközi konyhát visz: „kísérletező, ambiciózus módon igyekeznek lépést tartani a hazai élvonallal, ugyanakkor valamit megőrizni a helyi hagyományokból” – írja róluk a Gault Millau étteremkalauz.

A nívós étlapot rendszeresen és sűrűn változó borlap egészíti ki. „Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a borválaszték is tükrözze az alapkoncepciónkat: a rugalmasságot és családiasságot”, ennek jegyében a Tiszavirágban ritkaságszámba menő, kis palackszámban készült tételek is elérhetőek. A HOLDVÖLGY évek óta szerepel a borlapon: a borainkról Orsi először egy újságcikkben olvasott, ami alapján budapesti irodánkban került sor az első kóstolásra. „A mai napig emlékszem, hogy a borok stílusa mellett a palackok megjelenése is megfogott: úgy éreztem, ezek a borok ugyanazt az igényességet és választékosságot sugallják, amelyre mi is minden téren törekszünk”.

Százra tehető a Tiszavirág által kínált borok száma, döntő többségük magyar borvidékről származik, ezen belül sok a kuriózum jellegű pincészet. „Amellett, hogy a külföldi és magyar vendégeinkkel is igyekszünk alaposabban megismertetni a magyar borvidékeket és a legérdekesebb borfajtákat, a minőségi boroknak a szállodában is igyekszünk teret adni, például azzal is, hogy aki online foglal szobát, ajándékba kap egy palack magyar bort érkezéskor”.

A Tiszavirág Étterem borlapján a HOLDVÖLGY évek óta képviseli Tokajt, jelenleg a következő borokkal: Meditation 2009 és 2012 tokaji száraz birtokfurmint; Intuition No.1 2008 zéta szamorodni; HOLD AND HOLLO Sweet 2008 édes válogatás, Dry 2013 száraz válogatás és UPPP 2016 gyöngyözőbor.

Top gasztro tipp − Kurucz Attila séf a HOLDVÖLGY boraihoz az alábbi Tiszavirág-specialitásokat ajánlja:

  • Ponty, hajdina, jus – HOLD AND HOLLO Dry 2013 válogatás
  • Borjúfartő, bébi zöldségek, füstölt hagyma − HOLDVÖLGY Meditation száraz furmint 2012
  • Szőke csoki mousse, zellerfagyi, kávémorzsa − HOLDVÖLGY Intuition No.1 2008 zéta szamorodni

Tokaj és Szeged: közelebb, mint gondolnád − XXIII. Szegedi Borfesztivál május 12-21.

A HOLDVÖLGY és a Tiszavirág évről évre partnerként egymást erősítve, egymás termékeit a vendégeknek ajánlva vesz részt a rangos Szegedi Borfesztiválon.

A május 12-től tíz napon át tartó szegedi bornapokon a teljes HOLDVÖLGY és HOLD AND HOLLO borpalettát bemutató, 182. számú HOLDVÖLGY standtól idén is érdemes lesz átsétálni a Tiszavirág 160. számú standjához, amely ezúttal is az elmúlt években töretlen népszerűségnek örvendő „Tiszavirág hot doggal” (sajtos krajinai kolbász saját sütésű bagettben) és „Tiszavirág hamburgerrel” (100% angus marhahúsból, marhafaggyúval készített húspogácsa saját sütésű zsemlében) várja a borfesztivál vendégeit!

Bővebb információ a fesztiválról: http://szegediborfesztival.hu