Pincelátogatás és borkóstoló | Történelem és innováció | HOLDVÖLGY
Pincelatogatas es borkostolo

HOLDVÖLGY pincelátogatás és borkóstoló – Történelem, hagyományok és innováció

Tudtad, hogy a HOLDVÖLGY pincerendszer legrégebbi ágai a késő-középkorban épültek? Hogy diplomáciai delegációk közkedvelt találkozóhelye volt? És hogy nehéz időkben a mádi és a környékbeli lakosok rejtekhelyéül is szolgált? Páratlanul gazdag történelem tárul fel előtted a pincelátogatás és borkóstoló programunk során. Közben pedig egy térkép segítségével bejárod velünk a közel 2 km hosszú pincelabirintusunkat, díjnyertes boraink után kutatva. Kattints a részletekért és a történelmi érdekességekért!

TÖRTÉNELMI GYORSTALPALÓ – A HOLDVÖLGY PINCE FUNKCIÓI

 

A túra alkalmával jókora szakaszokat járhatunk be a Holdvölgy pincerendszerben, amelynek legrégebbi ágait a késő-középkorban építették. A 19-20. század fordulóján, a járatok egy része a Mádon megalakult „Úribor” Tokajhegyaljai Bornagytermelők Szövetkezetének birtokába került, amelynek 19 alapító tagjából 12 arisztokrata volt (köztük egy herceg, hat gróf és öt báró).

A II. világháború során rejtekhelyként szolgált, melynek hű tanúi a falakba vájt kis oltárok, illetve Magyarország második legnagyobb ismert kürtője. Ez utóbbi a konyhai füst elvezetését biztosította a pincerengeteget óvóhelyként használó mádi és környékbeli lakos számára.

Mai formája 1955-ben jött létre, kilenc, korábban különálló pincejárat egybenyitásával, ekkor már az újonnan alakult állami bortermelő és borforgalmazó vállalatok tulajdonaként. Ezekben az években különböző magyar és szovjet delegációk hivatalos találkozói zajlottak itt, melyeken előszeretettel fogyasztottak tokaji aszút.

További érdekességek és látogatási lehetőségek
pincelatogatas tortenelem

A PINCE MEGÚJULÁSA ÉS JELENE

 

A legutóbbi felújítás és átalakítás a pincében 2011 és 2013 tavasza között, nem kevesebb mint 23 hónapig tartott. Eközben, mindössze hat hónap alatt felépült a Holdvölgy borászat és borszaküzlet üvegépülete. A munkálatok során egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a letisztult vonalvezetésű új épület szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon járatokhoz.

A jelenlegi pincerendszer hossza 1830 méter, melyben 109 pinceág terül el 3 szinten. Érdekesség, hogy a járatok között két négyzetes alaprajzú terem is található. Az egyikben – amely egyben Hegyalja 2. legnagyobb pince terme – egy audiovizuális installáció helyezkedik el. Egy másik, kisebb terem pedig a falba vájt félköríves mélyedésekben 28 palack tokaji szamorodnit rejt a 2008-as évjáratból, amelyek Tokaj-Hegyalja 28 történelmi bortermelő települését szimbolizálják.

pincelatogatas 2023

DÍJNYERTES PINCELÁTOGATÁS ÉS BORKÓSTOLÓ

 

A kincskereső túra alkalmával mindezt részleteiben felfedezheted. A program kétszer is elnyerte Magyarország “Legjobb Pincelátogatás” VinCE Awards díját, valamint korábbi vendégeink visszajelzései alapján a Tripadvisor 2020-as és 2021-es Traveller’s Choice” előkelő címet is. A birtok teljes épületegyüttese pedig 2018-ban bronz érmet szerzett a világ egyik legrangosabb építészeti versenyén, az A’Awards-on.

Az kincskereső élmény mellé jelenleg 2 borkóstoló csomagunk érhető el, 6 boros alapkóstoló és a 8 boros exkluzív kóstoló egy tokaji szúval a sorban. A vertikális aszú kóstolónk viszont egy kicsit máshogy zajlik. A program során is bemutatjuk a pincét, de maga a kóstoló egy külön térben történik az aszú aromák zavartalan élvezetét szolgálva.

A látogatás alkalmával a gyermekeket is szívesen látjuk, számukra meglepetést rejtünk el a járatokban, így amíg a felnőttek az értékes borokat keresik egy térkép segítségével, addig a kicsik is részt vehetnek a kincskeresésben.

BEJELENTKEZÉS
pincelatogatas dijak

Cím: 3909 MÁD, ÁRPÁD U. 13.

E-mail: VISIT@HOLDVOLGY.COM

Telefon:  +36 70 391 46 43