Legjobb pincelátogatás 2016 díjat kapott a Holdvölgy pinceséta: Önt is várjuk szeretettel! - Holdvölgy

Legjobb pincelátogatás 2016 díjat kapott a Holdvölgy pinceséta: Önt is várjuk szeretettel!

Nagy örömünkre a Holdvölgy pincerendszere kapta a legjobb pincelátogatás díját az idei Vince Awards gálán. A díj a pincerendszer látványvilága és hangulata mellett elismeri a Holdvölgy munkatársai által vezetett egyedi és élménydús borkóstoló séta magas színvonalát is. Vegyen részt Ön is a Holdvölgy pincesétán és borkóstoláson, várjuk jelentkezését!

A Holdvölgy pincészetben, amely Mád legkiterjedtebb, csaknem 2 km hosszú pincerendszere, képzeletbeli időutazáson vehetnek részt a vendégek, miközben végigkóstolják a borkínálatot. Az egyórás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban.

A Holdvölgy borász, szőlész által vezetett kalandos földalatti sétáján térképes kincskeresés vezeti el a borrajongókat a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz. A kóstolón összesen 5-7 különböző bor szerepel, attól függően, hogy a normál, vagy az exkluzív borsort választják a vendégek. A kóstolt borok között hazai és nemzetközi borversenyeken aranyérmet nyert száraz és édes tételek hirdetik a mádi dűlők, a Holdvölgy egyediségét.

A sort a Holdvölgy 2013-as száraz fehér birtokválogatás bora, a Vision nyitja, amely a 2015. évi Decanter Asia Wine Awards aranyérmese volt, de külön figyelmet érdemel a 2012-es Exaltation sárgamuskotály is, amely szintén 2015-ben aranyérmet és Top 10-es minősítést kapott a Muscats du Monde muskotály világversenyen.

A séta egyik legérdekesebb része egy kiváló akusztikájú termen vezet keresztül, ahol egy kortárs képzőművészek által készített audiovizuális installáció segítségével meghallgathatjuk Mád legjellemzőbb hangjait a tücsökciripeléstől és harangzúgástól kezdve egészen a szőlőben dolgozó szüretelők metszőollóinak csattogásáig vagy kedélyes beszélgetéséig. A hangok a mennyezeten elhelyezett, kisebb-nagyobb gömbökből áradnak felénk, amelyek egyszerre idézik fel a mádi dűlők fölött úszó bárányfelhőket és a környék kincseit: magukat a szőlőfürtöket.

A pinceséta a kincskeresésen és a gyönyörű fehérborok kóstolásán túl történelmi visszatekintésre is alkalmat ad, így lesz teljes a képzeletbeli időutazás. A legrégebbi pinceágakat a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán évszázadokon át bővült mai hosszára a különleges pinceegyüttes, amely 1955-ben, kilenc különálló járat összenyitásával nyerte el mai 1830 méteres hosszát, melyben 109 pinceág 3 szinten terül el.

A legutóbbi átalakítás a pincében 2006-tól kezdődően nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. A legmodernebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a Holdvölgy borászat és borszaküzlet ultramodern üvegépülete szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez.

Érdekesség, hogy a mádi Holdvölgy pincerendszer egyik elődje egykoron az 1903-ban megalapított Tokaj-Hegyaljai Bortermelők Szövetkezete tulajdonában volt. A szövetkezet első tagjai a legfelsőbb társadalmi osztályból kerültek ki, a 19 alapító tag közül 12 arisztokrata volt (egy herceg, 6 gróf és 5 báró). Az Uribor néven ismertté vált szövetkezet Hegyalja egyik legnagyobb bortermelőjévé vált.

Amikor az 1945-ös földosztások után a tagok szőlőbirtokait felszámolták, a különleges adottságú mádi pincerendszer részei az újonnan alakult állami bortermelő és borforgalmazó vállalathoz kerültek. Ennek az időszaknak az emlékeivel is találkozhatunk a pincesétán: egy kisebb, négyzetes alakú teremben zajlottak ugyanis az 1950-es években különböző magyar és szovjet delegációk hivatalos találkozói, amelyek során – ahogyan akkoriban mondták – a „két nép megbonthatatlan barátságát” jónéhány üveg tokaji aszú elfogyasztásával is erősítették. A terem falába vájt félköríves mélyedések igazi kincseket rejtenek: 28 palack tokaji szamorodnit a 2008-as évjáratból, szimbolizálva Tokaj-Hegyalja 28 történelmi bortermelő települését.

A képzeletbeli időutazás végén a vendégek bepillantást nyerhetnek a Holdvölgy borászatába is, ahol a tradicionális szőlőművelés eredménye találkozik a legmodernebb borászati technológiával. Célunk nem más itt, mint az egyes évjáratok esszenciáját palackba zárni a Holdvölgy száraz és édes borkülönlegességeiben. Mindezt Mád 7 történelmi dűlőjének 22 parcellájából kézzel szüretelt, kimagasló minőségű szőlőből.

Legnagyobb büszkeségeink, az elmúlt évek mindegyikében elkészített hatputtonyos tokaji aszúink is itt születnek: itt válogatják gondos kezek egyenként az aszúszemeket, itt áztatjuk be őket 24 órán keresztül az azonos évjáratú legszebb furmint borunkba, majd innen kerül az aszú minimum 2 évre a zempléni tölgyből készült hordókba, hogy végül palackozott formában, Culture névre keresztelve akár több száz évig is megőrizze kiváló minőségét.

Akik szeretnék a felejthetetlen Holdvölgy-élményt palackba zárva elvinni magukkal, a séta és borkóstolás után ellátogathatnak a Holdvölgy borszaküzletébe, hogy kedvenc tételeikből vásároljanak akár saját részre, akár szeretteiknek ajándékba. A borok díszdobozban vagy ajándéktasakba csomagolva is hazavihetők.
A Vince Awards 2016 zsűrije által Magyarország legjobb pincelátogatásának választott Holdvölgy pinceséta és a borszaküzlet egész évben várja a látogatókat.

Fedezze fel ön is!
További részletekért és bejelentkezéshez kattintson ide!
 

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL