Életre fakad a szőlő! - Holdvölgy

Életre fakad a szőlő!

Egy új évjárat kezdete élni akarás,megújulás a hegyoldalakon. Tenni akarás, egy magasabb minőség reménye jellemzi ezt az időszakot a szőlőhegyen. A hosszan tartó, kemény, nemritkán -19C fokos hidegek után fokozott várakozás előzte meg a szőlő rügyeinek mozdulását. A márciusi melegrekordok − a napi átlaghőmérséklet tartósan 10 C fok fölé emelkedése, valamint a talaj 7-8 C fokra melegedése – gyors, látványos eredményt hozott.

Az utóbbi tíz év legkorábbi rügyfakadása március 25-étől volt megfigyelhető. A fenológiai fázisok skáláján mérve jelenleg a rügy zöld hajtáscsúcsának és a 3.-4. levelecskének a megjelenését tapasztalhatjuk. Művelésmódra, a tőkék korára, illetve a magasabb vagy mélyebb fekvésekre tekintet nélkül a tőkék ígéretesen fakadnak.

A korai fajták között is vezet a kövérszőlő fejlődése a Becsek-dűlőben. Ez a fajta április 10-én “besorzott”, vagyis a leveles hajtások már jól jelzik a szőlő sorát. A régi mondás úgy tartja: ha Szent György napján (április 24-én) besorzik a szőlő, jó évjárat remélhető. Nos, a kövérszőlő esetében ez az idén két héttel korábban bekövetkezett.

A HOLDVÖLGY 22 parcellájában a soron következő termésszabályozó munkaművelet a hajtásválogatás lesz. A birtok ültetvényeinek startja jó esély a győzelemre, de a szüretig még akad feladata a szőlésznek, hiszen minden új évjárat új kihívásokat tartogat növény és ember számára egyaránt.