Elindult a visszaszámlálás a szüretig: várjuk, hogy beérjen a szőlő! - Holdvölgy

Elindult a visszaszámlálás a szüretig: várjuk, hogy beérjen a szőlő!

– Erdélyi Károly, a HOLDVÖLGY szőlészének képes beszámolója

A júniusi virágzást követően július második felében a HOLDVÖLGY termőterületein megtörtént a zsendülés, vagyis elkezdett érni a szőlő. Ez a fontos változás először a zéta-kabar-muskotály-kövérszőlő négyesénél volt észrevehető: ezeken a szőlőfajtákon pillantottuk meg idén elsőként az érés első jeleit, ahogyan a sötétzöld, kemény tapintású bogyók színe világosabb kékeszöldre váltott. Ettől kezdve a szüretig a bogyók megpuhulnak, színük fajtától függően világoszöldre vagy sárgászöldre változik, méretük eléri végleges nagyságát, továbbá kiteljesedik a gyümölcs cukortartalma, ízei, aromái elérik a mádi termőterületre jellemző csodálatos gazdagságot.

A Tokaji Borvidék az ország legészakibb borvidéke, így – bár lehet, hogy másutt ilyenkor már javában szedik az irsait vagy a csabagyöngyét −, nálunk Mádon, a HOLDVÖLGY-birtokon leghamarabb augusztus közepén-végén indul a szüret a korai érésű tokaji fajtákkal (zéta, muskotály, kabar). Az időpontot természetesen minden évben jelentősen befolyásolhatja az időjárás.

Az idei évjáratról eddig elmondható, hogy átlagon felül csapadékos volt. Június második hete óta nem volt olyan hét, hogy ne esett volna legalább 10 mm eső, de az is előfordult, hogy egy hét alatt 25-30 mm csapadék hullott Mádon. Emellett a megszokottnál nagyobb volt a forróság is: az egész országot sújtó hőhullámok Mádot is elérték. Az utóbbi hetekben többször is előfordult, hogy már reggel 8 órakor 30 fokot mutatott a hőmérő higanyszála kint a szőlőben. A sok eső és a forróság együttesen rendkívüli párát eredményezett, így fokozottan kellett védekeznünk a lisztharmat és egyéb károsítók ellen.

Mindezeknek a nehezítő tényezőknek az ellenére szőlőink állapota az egész éves ápolásnak és aprólékos, mindenre kiterjedő gondozásnak, szakmaiságnak köszönhetően kiváló.

Most kezdődik a szőlész és borász csapatunk számára az év legmozgalmasabb időszaka: folyamatos az érés, a gyümölcs tulajdonságait naponta mérjük és ellenőrizzük, fokozottan figyeljük az időjárás-előrejelzéseket. Minden szempontból bizakodva tekintünk a hamarosan meginduló próbaszüretelést követő igazi szüreti időszakra. A szüreti munkánk a korai fajták szeptember körül esedékes szüretétől egészen az édes borok alapanyagának októberi, sőt, akár november közepén-végén bekövetkező késői szüretéig tart majd. Közben pedig kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy – ahogyan 2006 óta minden évben – úgy ebben az évjáratban is sikerüljön gondos és többszöri válogatással kiváló alapanyagot szüretelnünk a Tokaji Borvidék legnemesebb borához, a hatputtonyos tokaji aszúhoz.

Borajánló:

HOLDVÖLGY SUMMER 2017

Nyári HOLDVÖLGY válogatásunkba 2015-ös évjáratú száraz borainkból, valamint egyik legkedveltebb édes borunktól tettünk egy-egy palackkal, melyeket ajándék díszdobozban adunk át.

A csomag tartalma:

VISION
Tokaji száraz birtokválogatás 2015 – 75cl

MEDITATION
Tokaji száraz furmint 2015 Király-dűlő – 75cl

EXALTATION
Tokaji édes sárgamuskotály 2013 Nyúlászó dűlő – 50cl

További részletek