Szőlészeti és Borászati Évjáratjelentés 2020 | HOLDVÖLGY

Évjáratjelentés 2020

Kihívásokkal és döntési helyzetekkel teli éven vagyunk túl, amikor a gyors és hatékony reagálás kulcsfontosságú szereppel bírt.

A SZŐLÉSZ SZEMÉVEL

 

Az év elején a csapadék sokszor elmaradt, így már február közepére befejezhettük a metszési munkálatokat. A szárazság komoly nehézségeket okozott május közepéig, melynek következtében a szőlő lassabban fejlődött.

A későn érkező virágzás parcelláink egyes tőkéinek gyümölcsein is diverzifikáltan jelentkezett, és már ekkor sejthettük a szüret kezdete is ki fog tolódni az elmúlt évek átlagához képest.

Medárd csapadékos hetei és a növény szempontjából jégesővel felérő június végi szelek komoly mennyiségi gondokat vetítettek elő.

A növény érési dinamikáját is nyomon követve 2020. szeptember 17-én Sárgamuskotály gyűjtésével kezdtük meg száraz szüretünket a történelmi I. osztályú Nyulászó-dűlőben.

Az aszúsodás robbanékonyan jelentkezett: csúcsborunk 15. évjáratának alapanyaga szeptember 17-től fokozatosan érkezhetett be a borászatba.  

Száraz tételeink alapanyagát az erős botritizálódás miatt, szeptember 17. és október 24. közötti időszakban,  rendkívül munkaigányes tőkén-, illetve válogatóasztalon történt szortirozással terhelten, az utóbbi három év átlagához képest körülbelül fele mennyiségben sikerült betermelni.

Az októberi átlagtól nedvesebb időjárás és a november elejére jelzett csapadék hatására október 24-et követően már csak édes borainkra szánt gyümölcsöt szüreteltünk. 

Az utolsó HOLDVÖLGY szüreti nap október 30-ra esett. Sárgamuskotályt szüreteltünk, édes alapanyagot gyűjtöttünk.

Bár az év a mennyiségi terveinkbe korán beleszólt, a mindig türelmes válogatási beavatkozások – mind a tőkén, mind a préselés előtt – lehetővé tették, hogy továbbra is azok a magas minőségű száraz és édes borok készülhessenek el, melyek történelmi termőhelyeink, szőlőfajtáink és szakmai elhivatottságunk legkiválóbb lenyomataiként kerülhetnek palackba.

A 2020-as évjárat az időjárás adatainak tükrében:

 

A BORÁSZ SZEMÉVEL

A 2020-as évjárat kihívása a szélsőséges nyár végi, őszi időjárás miatti lassú szőlőérés volt. 

A szőlőben kialakult intenzív gyümölcs illatokat és ízeket megörökölték a borok is, melyek a lendületes, feszes szerkezettel párosulva hosszan tartó ízélményt ígérnek. A határozott savkarakter időtálló szerkezetté fog szelídülni a hordós érlelésnek és a seprőn tartásnak köszönhetően.

HOLDVÖLGY borok, amelyek biztosan elkészülnek a 2020-as évjáratból:

  • Vision 2020 – száraz birtokválogatás
  • Meditation 2020 – száraz furmint, Király-dűlő
  • Expression 2020 – száraz hárslevelű, Becsek-dűlő
  • Exaltation 2020 – késői szüretelésű sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő
  • Culture 2020 – 6P aszú

HOLDVÖLGY borok, amelyek nagy valószínűséggel el fognak készülni:

  • Intuition No1. 2020 – édes zéta szamorodni, Holdvölgy-dűlő
  • Intuition No2. 2020 – száraz sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő
  • Intuition No4. 2020 – félszáraz kabar, Holdvölgy-dűlő

HOLDVÖLGY borok, amelyek óvatos optimizmussal el fognak készülni:

  • Eloquence 2020 – édes szamorodni

AJÁNLÓ:

CULTURE 2020 ELŐJEGYZÉS

6 PUTTONYOS TOKAJI ASZÚ 

Tovább

MEDITATION 2019

TOKAJI SZÁRAZ FURMINT, KIRÁLY

Tovább

PINCELÁTOGATÁS ÉS KÓSTOLÓSÉTA

AJÁNDÉKJEGY

Tovább