Szőlészeti és Borászati Évjáratjelentés 2021 | HOLDVÖLGY

Évjáratjelentés 2021

A 2021-es szüreti ciklusunk során az időjárás végleteivel kellett szembenéznie szőlészeti csapatunknak. A történelmi, első osztályú mádi dűlők ebben a nehéz évjáratban is sikeresen bizonyították megbízhatóságukat.

A SZŐLÉSZ SZEMÉVEL

 

Az év eleji időjárás lehetővé tette, hogy a metszést szokatlanul korán kezdjük, így már január végére befejezhettük ezeket a munkákat. Lényeges fagyok nem voltak. A február a sokévi borvidéki átlaghoz képest enyhébb (közel 2 fokkal volt melegebb a február, mint az 50 éves átlag), ám csapadékosabb volt (februári átlag 31,9 mm, míg 2021 februárjában a műszerünk 53,6 mm-t mért).

Az enyhe tél után szokatlanul hűvös tavasz érkezett és június elejéig nem is értük el tartósan – 4 napot meghaladóan – a szokásos hőmérsékleteket (a havi átlagok lemaradásai az elmúlt 50 év átlagához képest: március 0,8 °C, április 2,5°C, május 2,1°C). Az országban minden termesztett növény – így a szőlő is nálunk – 2-3 hét késéssel kezdte a tenyészidőszakát. 

A Birtokon a rügyfakadás április 30-án kezdődött el (átl. 04.05-04.10 között). A hűvös és csapadékos hetek azonban visszafogták a hajtások fejlődését. 

A virágzás szintén későn, június 16-án vette kezdetét, mely két hetes késést jelentett a sokévi átlaghoz képest.

Június eleji szokatlanul hideg időt a hónap végén hőség és 120 éves melegrekord követte. A nyár folyamán többször volt szabályos mérőállomás által mért +35°C  feletti hőmérséklet a Birtokon. Lényegesen kevesebb csapadék hullott (2021 nyarán 203mm – átlagosan 300mm szokott), magas páratartalom mellett. 

A szőlőtőkék hajtásai csak elenyésző részben érték utol magukat a tartós meleg hatására, az év eleji jelentős lemaradást nem tudták maradéktalanul behozni, így a termés fejlődése sem tudott meghatározó módon faragni a kezdeti hátrányból.

A 2021 évi HOLDVÖLGY szüret így a sokéves átlaghoz képest később (átl. 08.14-08.30 között), a zéta szőlő szedésével indult szeptember 14-én a mádi Dorgó-dűlőben. 

A száraz alapanyag szüretét nehezítette a meleg száraz szeptember és az időnként 30 fokot is elérő hőmérséklet. Ez a kettős hatás a szemek töppedését, vízvesztését idézte elő. Az érési folyamat késése továbbá a szokásosnál magasabb savtartalmat, nehezen emelkedő cukorszintet eredményezett. A beinduló botrytiszesedés nyomása végül tovább nehezítette a száraz alapanyagok szüreti napjainak optimális kijelölését. Ezek eredményeképp a szokásosnál több munkaidőt igénylő válogatás, kisebb hozamok de egyben kiváló szőlőgyümölcs minőség jellemezték száraz tételeink szüretét. 

A 2021 évi száraz szüretet – a többévi átlaghoz képest 3 héttel később – október 11-én hárslevelű szürettel zártuk a Becsek-dűlőben.

Az aszúszemek kézi szedése szeptember 27-én kezdődött, míg az aszú alapborhoz a furmintot október 20-án és 21-én szüreteltük. Az érési folyamat késedelme megnehezítette az édes szamorodni boraink alapanyagául szolgáló fürtök begyűjtését: az ősszel csökkenő napos órák száma már csak részben tette lehetővé a szokásos mennyiségek szüretét. A feldolgozott szőlő adatai végül optimálisak voltak, a sokéves átlagnak megfelelő, kiváló minőségűek. 

Az utolsó, édes borainkhoz gyűjtött szőlőfürtök október 29-én érkeztek be a borászatba. A november eleji esőzések nem hagytak teret a késő őszbe nyúló szüretnek.

Aszúszemek szedésével, november 2-án zártuk a 2021 évi szüretet.

A 2021-es évjárat az időjárás adatainak tükrében:

 

A BORÁSZ SZEMÉVEL

A 2021-es szüreti időszak során a késedelmes érési folyamat, a szeptember elején 30 fokot is elérő meleg, majd az esőzések, a bogyókban koncentrálódott magas savtartalom, a fürtök érettségéhez képest korai botrytiszesedés jelentettek kihívást. Ezeknek a paramétereknek a precíz lekövetésével folyamatosan sikerült az adott bortételeknek megfelelő optimális szüreti időpontokról dönteni és így kiváló alapanyaggal hozzáfogni a borászati munkákhoz. A szokásosnál kisebb hozamok miatt egyes tételeink ebben az évjáratban nagy valószínűséggel nem kerülnek lepalackozásra. 

A 2021-es évjárat borainak karaktere feszes, dinamikus és kristálytiszta. A magasabb savszerkezet hosszú érlelési potenciált és eltarthatóságot eredményez.

HOLDVÖLGY borok, amelyek biztosan elkészülnek a 2021-es évjáratból:

 • Vision 2021 – száraz birtokválogatás
 • Expression 2021 – száraz hárslevelű, Becsek-dűlő
 • Intuition No3. 2021 – száraz furmint T8/7575, Holdvölgy-dűlő
 • Exaltation 2021 – késői szüretelésű sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő
 • Eloquence 2021 – édes szamorodni
 • Culture 2021 – 6P Tokaji Aszú
 • HOLD AND HOLLO Dry 2021 – száraz válogatás
 • HOLD AND HOLLO Uppp 2021 – félszáraz gyöngyözőbor

HOLDVÖLGY borok, amelyek óvatos optimizmussal elkészülhetnek:

 • Meditation 2021száraz furmint, Király-dűlő
 • Intuition No2. 2021sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő

HOLDVÖLGY borok, amelyek biztosan nem készülnek el a 2021-es évjáratból:

 • Signature 2021édes birtokválogatás
 • HOLD AND HOLLO Sweet 2021 édes válogatás

AJÁNLÓ:

CULTURE 2021 ELŐJEGYZÉS

6 PUTTONYOS TOKAJI ASZÚ 

Tovább

MEDITATION 2021

TOKAJI SZÁRAZ FURMINT DŰLŐVÁLOGATÁS

Tovább

PINCELÁTOGATÁS ÉS KÓSTOLÓSÉTA

AJÁNDÉKJEGY

Tovább

INTUITION NO2. 2021

TOKAJI FÉLSZÁRAZ SÁRGAMUSKOTÁLY, NYULÁSZÓ-DŰLŐ

 

Tovább