Határjárás a HOLDVÖLGY-nél

A Határjárás vagy más néven Határszemle, a 16-18 századig visszanyúló, középkori gazdasági, közigazgatási és jogi hagyományokon alapuló eljárás, ami a Vincellérek számára is egy meghatározó éves esemény volt.

Minden év júniusának első vagy második dekádjában a földhivatali szakemberek, a táblatörzskönyvi nyilvántartások alapján, művelési áganként végezték az ellenőrzést a hegyoldalakon, szántóföldeken egyaránt. Kimagasló szakmai elvárásoknak kellett megfelelni! Hiteles jegyzőkönyvek készültek, rend volt.

Napjainkban efféle vizsgálattal a szőlőhegyeken nem igen találkozhatunk, kivéve a HOLDVÖLGY Birtokot! Hornyák László tiszteletbeli örökös Vincellérünk ez év június 22-én is végigjárta ültetvényeink parcelláit. Jegyzőkönyvet már nem készített, csak felmérte a szőlő állapotát és gondolatot cserélt Erdélyi Károly, jelenlegi Fő Vincellérünkkel, a szőlőben zajló munkavégzésekkel kapcsolatosan.

Éppen hajtást válogattak szakszerűen, fürtzónában. A virágzás utáni intenzív bogyónövekedés fejlődési stádiumában vagyunk, bors és borsó nagyságú szőlőbogyókkal. A vegetatív növekedés, a lombozat növekedése erős, a növényvédelem pedig tökéletes. Fontos szüreti és borászati jelzés számunkra, hogy összességében a Birtok fürthozama és homogenitása nagyon jó. Figyelemre méltó a Zéta, Kabar és Kövérszőlő fajtáink fejlődése, előrehaladott állapota. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a HOLDVÖLGY ültetvények tökéletesen rendben vannak!

A szőlész feladata, hogy együtt érezzen az adott évjáratban „tőkéivel”. Az egyik legnehezebb szakmai feladata pedig, megteremteni a lombozat- és fürt beltartalmi értékeinek egyensúlyát. A HOLDVÖLGY Birtokon a termesztéstechnológia magas szintű ismerete és összefüggéseinek alkalmazása mellett ez pedig könnyedén megoldott.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.