Évjáratjelentés 2022 | Egy nehéz évjárat jutalmai | HOLDVÖLGY
évjáratjelentés 2023

EGY NEHÉZ ÉVJÁRAT JUTALMAI – HOLDVÖLGY ÉVJÁRATJELENTÉS 2022

A 2022-es év minden szempontból a nehézségekről szólt. A Világban játszódó szomorú események következményeit, Birtokunk szintjén tovább fokozta a megszokottól extrém módon eltérő időjárás. Több gondolkodás és súlyosabb döntések jellemezték az évjáratot, amelyben elsődleges célunk az volt, hogy alapvető tételeinket megfelelő minőségben tudjuk elkészíteni. Ez kiemelten fontos egyrészt gazdasági szempontból, másrészt pedig elengedhetetlen, hogy a fogyasztóinknak és partnereinknek is kiszámíthatóságot biztosítsunk. Egy ilyen évjáratban viszont egyáltalán nem számítottunk arra, hogy akár több olyan tétel is megszülethet, amelyeket eddig csak kivételes években készíthettünk el, vagy még soha. Emellett pedig ebben az évben is sikerült minden alapanyagot begyűjteni a CULTURE 6 puttonyos tokaji aszúnkhoz, melyet 2006 óta minden évben elkészítünk egyedülálló gyakorlatként a Tokaji borvidéken.

“Ez mind azt mutatja, hogy érdemes a legmagasabb igényességű munkát befektetni az első osztályú, történelmi dűlőkbe. A legnehezebb évjáratok pedig a borok minőségével és mélységével újra és újra igazolják, hogy a több évszázaddal ezelőtti dűlőminősítés megalapozott volt.” – Demkó Pascal, a HOLDVÖLGY alapító tulajdonosa

A TÉLI CSAPADÉK ELENGEDHETETLEN

 

A 2021/2022-es tél alapvetően enyhe és csapadékszegény volt. Ez lehetővé tette, hogy a tőkék metszése a szokásostól jobb ütemben haladjon, viszont hátránnyal is járt: február végéig a talajok nem tudtak kellő mennyiségben vizet magukba zárni a 2022-es tenyészidőszakra. Ez pedig negatívan befolyásolta az elkövetkezendő termelési időszak munkafolyamatait és ráfordítási szükségleteit.

KÉSŐN ÉRKEZŐ RÜGYFAKADÁS, HEKTIKUS VIRÁGZÁS

 

A tavasz csak naptár szerint érkezett meg márciusban, továbbra is a reggeli mínuszok és napközbeni átlagtól elmaradó maximum értékek voltak jellemzőek. A felmelegedés még áprilisban sem maradt tartós és ezt az adatok is jól mutatják: az áprilisi középhőmérséklet 1,94 °C-kal maradt el a sokéves átlagtól (12,65 °C). Ennek következményeként Birtokunkon a rügyfakadás a megszokottól eltérően csak 2 héttel később, április 22-én kezdődött el a Nyúlászó- és Dorgó-dűlőkben. A májusi szárazságnak és melegnek köszönhetően fel tudott zárkózni a növény, így a virágzás már a sok évi átlagnak megfelelően, május 31-én indult el, de korántsem folytatódott kiegyensúlyozottan.

A júniusi középhőmérséklet 2,85 °C-kal haladta meg a sokéves borvidéki átlagot, a csapadék 59,1 mm-rel maradt el a megszokottól, az elmúlt 50 év legmelegebb és harmadik legszárazabb júniusát tapasztalhattuk meg. A gyors felmelegedés és fokozódó szárazság leginkább a vízhiányra érzékeny hárslevelű fürtöket viselte meg, de minden fajtára negatívan hatott. Kevesebb bogyó termékenyült meg, amely azt mutatta, hogy kevesebb termés várható. Ezt gondos fürtritkítással tudtuk némileg ellensúlyozni, de végső megoldást csak az áztató eső jelenthetett volna.

AZ UTÓBBI 100 ÉV LEGSZÁRAZABB ÉS LEGMELEGEBB NYARA

 

A nyár további részében a körülmények csak rosszabbodtak és a szüretig nem is enyhültek. Júliusban szinte minden nap 30°C felett alakultak a hőmérsékleti maximumok, az eső mennyisége pedig 52,0 mm-rel múlta alul a megszokott átlagot (81,4 mm). A hőmérséklet csak augusztus végén csökkent, jelentős esőzés viszont továbbra sem volt. Az adatok alapján ez volt az utóbbi 100 év legszárazabb és legmelegebb nyara.

Nyár végéig a hajtásnövekedés folyamatosan lassult, kocsonyás és magas polifenol tartalmú bogyók alakultak ki, miközben a cukortartalom erősen emelkedett, és egyre több töppedt (vízhiányos) szőlőszem jelent meg a fürtökön. Ez mind a száraz alapanyagaink átlagosnál korábbi szedését sürgette, amelyet augusztus 24-én kezdtünk el a zéta fajta gyűjtésével és szeptember 8-án zártuk a száraz furmint szüretével. A körülmények ellenére a vártnál jobb termés született, tiszta, zamatos ízű gyümölccsel.

HOLDVÖLGY ÉVJRÁRATJELENTÉS 2022

AZ ÉDES SZÜRET NEHÉZSÉGEI

 

Ezután 3 hetes esőzés következett, a sokévi átlag mennyiség háromszorosa hullott le, amely jelentős következményekkel járt. A cukorfokok csökkentek, a botritiszesedés pedig hamarabb kezdődött el és nehezen fokozódott, hiszen a nyirkos, párás, ködös időjárás folyamatosan visszahígította a szőlőszemeket. Ráadásul az extrém nyári szárazság és meleg miatt vastagabb szőlőhéj alakult ki, melyet nehezebben tört át a gomba, és ez szintén az egészséges aszúsodást hátráltatta. Várnunk kellett tehát az édes alapanyagok szüretével, amely így a megszokotthoz képest 3 héttel később, október 10-én kezdődött a Nyúlászó-dűlőben és több fázisban haladt.

Az első aszúszemeket csak október 19-én kezdtük el gyűjteni, így biztosítva a HOLDVÖLGY minőséget tokaji aszú csúcsborunkhoz. Ezután a szüret már folyamatosan lassult és időigényesebbé vált, hiszen a száraz szüretben már érintett parcellákat kellett újra átjárnunk a további borainkhoz szükséges édes prés mennyiségek eléréséhez. A folyamatot november 4-én zártuk a Becsek- és a Király-dűlőben.

PRECÍZ SZŐLÉSZETI ANALITIKA, KREATÍV BORÁSZATI MUNKA

 

Egyértelműen kijelenthető, hogy a 2022-es évjárat lényegesen bonyolultabb volt a korábbiaknál, hiszen az időjárás miatt nem látott mértékben esett egybe a különböző fajták érése. Csapatunk rendszeresen végzett próbaszüreteket, hogy a lehető legpontosabb szőlő analitikák alapján a megfelelő napokon és mennyiségben takarítsák be az alapanyagokat.

Az évszázados szárazság jelei nem csak a fürtökön, hanem a bogyók feldolgozásakor is megmutatkoztak. A kipréselt lényeredék és a must mennyisége is kevesebb volt 2022-ben. Az édes alapanyagok a szokásosnál sűrűbbnek bizonyultak, amely nehezítette a préselést, és a must ülepedését. Ennek ellenére gondos és kreatív borászati munkával újra egy színes borportfóliót tudunk majd felmutatni, melyben vélhetően újdonságok is helyet kapnak.

HOLDVÖLGY BOROK, AMELYEK BIZTOSAN ELKÉSZÜLNEK A 2022-ES ÉVJÁRATBÓL:

 
 • Vision – száraz birtokválogatás
 • Meditation – száraz furmint
 • Expression – száraz hárslevelű
 • Intuition No2. – száraz sárgamuskotály
 • Eloquence – édes szamorodni
 • Exaltation – édes sárgamuskotály
 • Intuition No1. – édes zéta szamorodni
 • Culture – 6 puttonyos tokaji aszú
 • Hold and Hollo Uppp – félszáraz gyöngyözőbor
 • Hold and Hollo Dry – száraz válogatás
 • Hold and Hollo Sweet – édes birtokválogatás

HOLDVÖLGY BOROK, AMELYEK ÓVATOS OPTIMIZMUSSAL ELKÉSZÜLHETNEK:

 
 • Intuition No4. száraz kabar
 • Intuition No5. édes hárslevelű szamorodni
 • Intuition No9. édes furmint szamorodni

A 2022-es évjáratjelentésünk itt letölthető.

ÉVJÁRATJELENTÉS 2022
évjáratjelentés 2022 levél

A HOLDVÖLGY évjáratjelentés 2022 riport adatainak forrása: Tarcali Kutatóintézet – havi jelentések hírlevélbe formájában (https://www.tarcalkutato.hu)