Évjáratjelentés 2023 | Az emberi odaadás és a dűlőkbe vetett hit
évjáratjelentés 2023

Az emberi odaadás és a dűlőkbe vetett hit mindig eredményre vezet – HOLDVÖLGY ÉVJÁRATJELENTÉS 2023

Gondos, lankadatlan figyelem. Tudatos harmóniában létezés a természettel és a szőlővel. A kézi szüret aprólékos megtervezése. Precíz válogatás a minőség érdekében. Minden évben ezzel tiszteljük meg a dűlőket, a szőlőt, és készülő borainkat is. Bizonyos években viszont még mélyebb odaadás szükséges az eredmény érdekében. Így volt ez a 2023-ban is, mely újra egy kihívásokkal teli évjárat volt, főként a gyorsan változó időjárási körülmények miatt. Az év legnagyobb eredménye, hogy a viszontagságok ellenére újra elkészülhet CULTURE 6 puttonyos aszúnk gazdag és koncentrált beltartalommal. 2006 óta minden évjáratban.

ELHÚZÓDÓ HIDEG

 

2023 januárja kifejezetten enyhe és csapadékos volt, a sok évi átlagtól eltérő, háromszoros mennyiségű csapadék hullott le. Alapvetően jól hasznosult, és hatékonyan beszivárgott a talajba, így felkészítve a szőlőt a tavaszi növekedési időszakra. Az időjárás ugyan nehezítette a metszési munkálatokat, de nem hátráltatta, így már időben, március elején zárhattuk ezt a folyamatot.

A március szokatlanul hűvös és ködös volt, bizonyos időszakokban 5-8 celsius fokkal volt hidegebb a megszokottnál. Ez akadályozta a növény nedvkeringésének beindulását, a csapadékos időjárás pedig lassította a további dűlőmunkákat, mint például a kötözést.

MINDEN KÉSÉSBEN

 

Sajnos március után az április sem hozott tényleges felmelegedést, a hónap elején még havazott, tartós hóréteg alakult ki, mely tovább késleltette a fejlődési szakaszt, így a rügyfakadás beindulását is. A szőlő végül csak április 24-én indult fakadásnak a Becsek-dűlőben, mely a sokéves tapasztalatokhoz képest 3 hét lemaradást jelentett. Ráadásul a rügyek megjelenése hektikusan alakult, még adott szőlősorokon belül sem egyszerre kezdődött el. Ez elsősorban szőlészeti szempontból jelentett kihívást, hiszen ha a bogyók nem egyenletesen fejlődnek, nehezebbé válik az optimális szüreti időpontok megválasztása.

A május csapadékos és szeles volt, mely nehezítette és elnyújtotta az ekkor esedékes munkákat, úgy mint a hajtásválogatás, törzstisztítás és permetezés. Utóbbi kifejezetten fontos volt ebben az időszakban, hiszen a heves esőzések és az intenzív szél megnövelték a szőlőbetegségek kockázatát, melyeket tudatos tervezéssel sikerült előrelátóan kezelnünk.

A nyári időszak is hasonlóan indult. 2023 júniusa az átlagosnál hűvösebbnek és jóval nedvesebbnek bizonyult (közel 60 mm-rel több eső esett a borvidéken), a hőmérséklet lassan emelkedett. A virágzás nehezen és vontatottan, csak június 5-én indult el, az első osztályú, történelmi Becsek-dűlőben, a kövérszőlő tőkéin. A tavalyi évhez képest ez 1 hetes lemaradást jelentett a szőlő életében, 2022-ben ugyanis már május 30-án elkezdődött ez a meghatározó folyamat. Hasonlóan a fakadási periódushoz, a virágzás lefolyása sem volt időben egyenletes, táblán, parcellán, de még tőkén belül is voltak eltérések. Már ekkor láthatóvá vált, hogy ez több próbaszüreti alkalmat és mélyebb gondolkodást igényel majd a szüreti időszak előtt és közben.

 

A GONDOS VÁLOGATÁS A KULCS

 

Mindezek után nem volt meglepő számunkra, hogy végül a száraz szüret is később kezdődött el szeptember 7-én, az első osztályú, történelmi Dorgó-dűlőben, a Zéta szőlő szedésével, 17 éves tőkékről. A következő 5 hétben – állandó próbaszüreti alkalmak mellett – pedig minden további fajtából is sikerült szép száraz alapanyagokat szednünk. A folyamat során főként a jelentős mennyiségű csapadék és a magasabb hőmérséklet okozott kihívást, mely elsősorban a furmint, a kabar és a zéta szőlő száraz szüretét érintette érzékenyebben.

Szeptember második felében, közel fél havi mennyiségnek megfelelő eső esett a területeken, a hónap pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján országos viszonylatban a legmelegebb szeptemberünk volt 1901 óta. A bogyók elkezdtek felrepedni és idő előtt beindult a botritiszesedés (nemes rothadás). Az édes tételek szempontjából ez ugyan kedvező volt, de a száraz alapanyagok szedését egyértelműen nehezítette, hiszen a HOLDVÖLGY minőség megőrzése végett csak tiszta, egészséges fürtöket használhattunk. Intenzív fürttisztítás, precíz válogatás és több időráfordítás jellemezte ezt az október 10-ig tartó, száraz szüreti időszakot.

A nemes rothadás korai megjelenése ellenére a cukorfokok csak nehezen indultak emelkedésnek, és október elejére érték el a HOLDVÖLGY minőségnek megfelelő értékeket a kései melegnek köszönhetően. Első osztályú aszúszemeink gyűjtését így csak október 2-án kezdtük el a furmint és kövérszőlő fajtákkal, és október 18-án zártuk. Nem volt zavartalan ez az időszak, ugyanis október közepén egy pár napos, intenzíven csapadékos periódus köszöntött be, mely során 40 mm-t meghaladó eső zúdult a dűlőkre. A szőlőbogyók beltartalma felhígult, a botritizálódás fokozódott. Egy-egy parcellát többször is végig kellett járnunk, hogy a megfelelő érettségű bogyókat tudjuk begyűjteni késői szüretelésű, szamorodni és aszú borainkhoz, hiszen mindegyik más beltartalmat kíván. Ennek a hatása a borászatban is érezhető volt, többletmunkát eredményezve a szőlőfürtök fogadása, préselése és a must kezelése során. A 2023-as szüret november 10-én, az első osztályú, történelmi Holdvölgy-dűlőben ért véget.

A 18. CULTURE TOKAJI ASZÚ ÉVJÁRAT

 

A kihívások ellenére szép és tiszta alapanyagok állnak rendelkezésünkre a 2023-as tételek elkészítéséhez, melyeknek viszont csak egy része készülhet el. Aminek pedig leginkább örülünk, hogy vezető tételünk a CULTURE 6 puttonyos tokaji aszú is újra elkészülhet koncentrált aszúbogyókból, gazdag beltartalmú bort adva. A mádi, történelmileg klasszifikált dűlők így megint bizonyították minőségüket és képességüket.

A 2023-ban szüretelt, első osztályú alapanyagokból készülő aszú borunk, 6 palackos előjegyzésben már megrendelhető a PRECULTURE programunk keretein belül.

CULTURE 2023

AZ ÉVJÁRAT ÉRTÉKELÉSE BORÁSZATI SZEMPONTBÓL

 

A borok kívánt alkohol-íz-illat-beltartalom egyensúlyának eléréséhez minden esetben szükségünk van a megfelelő kiinduló cukortartalomra. 2023-ban ennek elérése a cukorfokok stagnálása miatt kifejezetten nagy kihívásnak bizonyult, így ameddig csak lehetett, vártunk a szüreti időpontokkal.

A 2023-as évjáratban a korai fajtákat frissesség, nagy intenzitás jellemzi, melyek szép savgerinccel rendelkező, közepes testű borokat adnak. A száraz dűlős tételekben pedig még egyértelműbben visszaköszönnek majd a terroir adta jellegzetességek és dinamikák, rendkívül gazdag ízvilág és feszes savak mellett. Édes boraink kifejezetten karakteres és vibráló élményeket tartogatnak, melyek közül egyértelműen kiemelkedik az aszúbor. Testességét, teltségét a lenyűgözően koncentrált cukortartalom adja, miközben savtartalma mégis légies és végtelen érzetet kölcsönöz a tételnek.

HOLDVÖLGY BOROK, AMELYEK BIZTOSAN ELKÉSZÜLNEK A 2022-ES ÉVJÁRATBÓL:

 

VISION száraz birtokszelekció
MEDITATION száraz furmint
EXPRESSION száraz hárslevelű
HOLD AND HOLLO UPPP félszáraz gyöngyözőbor
HOLD AND HOLLO DRY száraz válogatás
HOLD AND HOLLO SWEET édes válogatás
INTUITION No2. száraz sárgamuskotály
INTUITION No4. száraz kabar
INTUITION No8. fordítás
CULTURE 6 puttonyos tokaji aszú

ÉVJÁRATJELENTÉS 2023 LETÖLTÉSE
KORÁBBI CULTURE ÉVJÁRATOK
évjáratjelentés 2022 levél

A HOLDVÖLGY évjáratjelentés 2023 riport adatainak forrása: Tokaji Kutatóintézet – havi jelentések hírlevél formájában