klímaváltozás hatása a szőlőre és borokra

Klímaváltozás hatása a szőlőre és a borkészítésre

A klímaváltozás napjainkban már kézzel fogható tény. Az éghajlat szőlőtermesztésre és borkészítésre gyakorolt hatásait ugyan nem tudjuk befolyásolni, de nem ülhetünk ölbe tett kézzel, időben fel kell ismerni a változásokat és alkalmazkodni kell az új körülményekhez.

Előrejelzésként szolgáló vizsgálatok alapján a napfényes órák száma egyértelműen emelkedni fog hazánkban. A csapadékhullás intenzitása várhatóan nőni fog, a csapadékot adó napok gyakorisága azonban csökkeni. A gondot az okozhatja a szőlő fejlődésében, hogy a rövid idő alatt hulló sok csapadék egy része elfolyik és ezáltal nem hasznosul. Számítanunk kell extrém időjárási szélsőségek megjelenésére, mint például az erős viharok, jégesők, korai és késői fagyok, aszályos periódusok. A szőlő nagyon érzékenyen reagál ezekre a változásokra, és ebből adódóan igen sérülékeny is.

A globális klímaváltozás hatásai már napjainkban is jelentős eltéréseket mutatnak a szőlő fejlődési szakaszaiban: pl. a virágok, az intenzív hajtásnövekedés eredményeként, a megszokottnál korábban nyílnak, lerövidül a virágzás időszaka és a termésérés ideje is korábbra tevődik át.

A klímaváltozás miatt vélhetőleg azok a szőlőfajták kerülnek majd előtérbe, amelyek jól bírják a szárazságot, valamint azok az idősebb ültetvények, melyek életkora átlagosan 20 év felett van. Gyökérzetük mélyebbre tör és így jobban ellenáll a szélsőségesebb időjárási viszonyoknak, stabilabban szállít magas minőségű szőlőtermést. Az egyes fajták szárazságtűrő képessége különböző, így eltérő mennyiségi és minőségi terméssel reagálnak a vízhiányos körülményekre.
A szőlő növény képes a párologtatás csökkentésére, a levelek fonáki oldalán levő légrések összezárásának segítségével.

A gyengébb szárazságtűrésű fajták esetében az átlagosnál nagyobb jelentősége van a különböző fitotechnikai munkáknak: a hajtásválogatás, a tetejezés, a hónaljhajtások időbeni visszacsípése. A levelezés és a fürtritkítás segítségével pedig befolyásolhatjuk a tőkék vízháztartását, ugyanis segítségükkel csökkentjük a tőkék párologtató felületét. Ezekkel a beavatkozásokkal megváltoztathatjuk a lombozat fényviszonyait, hőmérsékletét és a fürtök fényellátottságát.

A bor minőségét is jelentősen befolyásolja a klímaváltozás. A nagy és hirtelen hőmérsékleti különbségek hatnak a szőlő érésére és megváltoztatják a bor alkoholtartalmát és érzékszervekkel meghatározó jellemzőit. Az átlaghőmérséklet emelkedésével javulhat a beérési mustfok. A meleg időben intenzívvé válik a színanyagok képződése és a szabad aminosavak lekötődése. A csapadékos és az aszályos években is előfordultak kitűnő évjáratok, azonban általánosságban elmondható, hogy az aszály erőssége jelentős befolyásoló tényező a borkészítés folyamán.

Gincsai Tamás Főborász gondolatai a klímaváltozás kapcsán HOLDVÖLGY-re fókuszálva:

A klímaváltozás hatásait az egymás után következő évjáratok szélsőséges eltérésében tapasztalhatjuk meg. 2014 hűvös jellege és extrém csapadékos időjárása ugyanúgy próbára tette a szőlőt és a szőlő művelőjét is, mint 2015 hosszú hónapokon át tartó légköri aszálya és forrósága.

Az időjárásban évről-évre tapasztalható változékonyság komoly kihívást jelent a szőlésznek és a borásznak is, hogy minden évjáratban magas minőségű szőlő kerüljön be a borászatba, és itt boraink ugyanabban a stílusban készülhessenek el. Ezt a fajta munkát legjobban a svájci órakészítők konzekvens precizitásához lehetne hasonlítani, mert a HOLDVÖLGY-nél is óramű pontossággal kell a munkákat szervezni ahhoz, hogy minden tökéletes időzítéssel és hatékonysággal legyen elvégezve.

Talán az egyik legjobb példa az időzítésre a 2015-ös Hold And Hollo UPPP 2015 Zéta Gyöngyöző borunk, mely hamarosan, június végén fog debütálni 2249 palackkal. A rendkívüli, Zéta szőlőfajtából készült bor egyediségével, különlegességével, frissességével és limitált példányszámával az idei nyár igazi befutója lesz!

Gondos odafigyelés, előre tervezés, szakszerű precíz munkavégzés, kreatív megoldások és a klímaváltozás máris az előnyünkre fordítható.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.