Rezedaillat árad a HOLDVÖLGY-birtokon: virágzik a szőlő! - Holdvölgy

Rezedaillat árad a HOLDVÖLGY-birtokon: virágzik a szőlő!

Ismét reflektorfényt kér magának a kövérszőlő: a HOLDVÖLGY mádi birtokán április 10-én elsőként ez a kevéssé ismert tokaji szőlőfajta hajtott ki, friss zöld levélkéivel előre jelezve a közelgő tavaszt, május 30-án pedig szintén elsőként kezdett el virágzani. Néhány napon belül várhatóan az egész birtokon, minden szőlőfajtánál beindul a virágzás.

Mivel a szőlő önporzó növény, vagyis megporzásában a rovarok nem játszanak szerepet, a virágok ezért kevésbé feltűnőek, zöld színűek. Csak a mézfejtők, a nektáriumok sárgák. A nektáriumok nektárt nem termelnek, de virágzáskor rezedára emlékeztető, kellemes illatot árasztanak.

„Úgy tartja a mondás, hogy innentől fogva még sokat alszik kint a szőlő szüretig” – mondja Erdélyi Károly, a HOLDVÖLGY szőlésze. „A szőlészek, borászok számára most kezdődik igazán a szezon: elindul a szőlőfürtökön a bogyók intenzív növekedése, amikor fokozottan figyelnünk kell egyrészt a növényvédelemre, másrészt a lombozat és a majdani termésfürtök mennyiségének a megfelelő beállítására”.

A virágzást megelőzően már elvégeztük a tavaszi időszak legfontosabb zöldmunkáját: a hajtásválogatást, amellyel szabályozható a termés mennyisége és minősége. Egy hajtáson általában 1–3 fürt található. A hajtásválogatással kialakított, ritkább lombozatú tőkéken eredményesebb a virágok megtermékenyülése, a termés kötődése, a bogyók jobban növekednek, szebben színeződnek és hamarabb érnek meg, mint a sűrű lombbal fedett tőkéken.

A HOLDVÖLGY ültetvényein tavalyhoz képest picit később indul a virágzás, amiben szerepet játszik a két tavaszi fagyhullám. Szerencsére azonban az már most látszik, hogy nem lesz fagykár által okozott terméskiesésünk. Az ültetvények állapota jó, folyamatosan végezzük az ilyenkor szükséges növényvédelmi munkákat, és bízunk benne, hogy ebben az időjárás is a segítségünkre lesz, és idén elkerülik Mádot mind a nagy szárazságok, mind pedig az özönvíz-szerű esőzések.