Mád: mandulavirágzás méhecskékkel

Csodálatos hírünk van: megjött a tavasz Mádon! A Nyulászó-dűlőben álló mandulafácska virágba borult, és szépséges rózsaszín virágai között megjelentek az első méhek is! Bár a szőlő beporzásában zümmögő kis barátaink nem vesznek részt, hiszen a szőlő virágait a szél porozza, mégis mindig örömmel nyugtázzuk a jelenlétüket a környék fáin, bokrain; gondosan ügyelünk rájuk, és kizárólag méhkímélő technológiákat használunk a szőlőművelés során.

A fagy múltával, ahogy nő a levegő és a talaj hőmérséklete, a szőlőtőkékben elindul a nedvkeringés: a metszés által ejtett sebeknél „könnyezik”a növény. Érdekesség, hogy egyetlen tőke ilyenkor 3-6 liter, sőt, egy nagyobb méretű tőke akár 20 liter vizet is elcsepegtet a talajba. Ez soknak tűnhet, de teljesen természetes folyamat; a nedvcsepegés nem jelent különösebb veszteséget a növény számára. A könnyezés ugyanakkor csalhatatlan jele annak, hogy közel már a rügyfakadás is: ahogyan a szőlővesszők telítődnek vízzel, a téli álmot alvó rügyek is duzzadni kezdenek, vattaszerűvé válnak, majd kifakadnak, és előbújik a hajtáscsúcs.

Ez persze egyelőre még odébb van: tartósan melegebb (+10 fok feletti) nappali hőmérséklet kell hozzá, hogy majd április közepén vagy a hónap második felében bekövetkezzen. Az elmúlt évtizedben a rügyfakadás legkorábban március 25-én kezdődött, tavaly pedig április 19-én. Idén is nagy örömmel és munkára készen várjuk, hogy a 7 dűlőnk 22 parcellájában mind a hat csodálatos tokaji szőlőfajta új életre sarjadjon. Hiszen − ahogyan mondani szoktuk − egy új évjárat kezdete a szőlő számára a megújulás, élni akarás időszaka, a szőlő művelői számára pedig a tenni akarásé, amikor évről évre eltölt bennünket a magas minőségű termés reménye.

Borajánló:

HOLD AND HOLLO Dry

Tokaji száraz válogatás 2015
 

Tovább

HOLD AND HOLLO Uppp

Fehér félszáraz gyöngyözőbor 2016

Tovább

EXALTATION

Tokaji édes sárgamuskotály 2014 Nyúlászó

Tovább
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.