Időjárás, szőlő és népi hiedelmek – Medárd napja

A szőlő védelmében kiemelten fontos időszakot jelentenek a nyári hónapok. Ilyenkor dől el, hogy a tavaszi védekezésekkel megalapozott munkát sikerrel fejezzük-e be a szüretig. Az utóbbi években már megszokhattuk, hogy a globális felmelegedés következtében egyre változékonyabb és szélsőségesebb lesz időjárásunk, ami jelentősen kihat a szőlő fejlődésére. Ennek egyik kiemelten fontos időszaka június, ami a népi tapasztalatok alapján is sok veszélyt rejteget magában, hiszen júniust tartják az év egyik legzivatarosabb hónapjának.

„A 100 éves naptár szerint szép idő lesz, ha Szent János bogara igen fénylik, ha az égen sok bárányfelhő létez, ha a dongók este sűrűn repülnek. Rossz idő vagy sok eső szokott lenni, ha sok béka jő elő, ha macskák nyalják, tisztítják magukat, ha a tyúkok porban fürdenek, ha a kutyák füvet rágnak, ha a vakondok magasra túrnak.”

A meterológiai statisztikák szerint viszont a nyugati szél gyakorisága ebben az időszakban jelentősen megnő és a vele érkező hűvösebb és nedvesebb légtömegek kedvező feltételeket teremtenek a csapadékképződésre, heves záporok-zivatarok kialakulására. Ez a folyamat gyakran már május közepétől elkezdődik és kisebb nagyobb megszakításokkal júniusban folytatódik. Tetőpontját június első felében éri el. A magyar geográfia legnagyobb tudósainak egyike, Cholnoky Jenő professzor nevéhez fűződik ennek az időjárási jelenségnek a megnevezése: „európai monszunjelenség”.

Az egyszerű emberek megfigyeléseinek is hasonló alapja lehetett, ami szerint megalkotódott a Medárd napi jövendölés: „Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik”.

A negyven napos nagy eső nem tenne jót a szőlőnek, viszont a tőkék száraz gyökerei meghálálnák a csendes kisebb esőket. Tehát várjuk az esőt, mint éltető forrását a természetnek, ellenben bizakodóbbak lennénk, ha ma, június 8-án sütne a nap, mert ez esetben „jó gyümölcstermés várható”, tartja a jóslat egy további részlete.

HOLDVÖLGY WEBSHOP

DÍJNYERTES BOROK OTTHONRÓL

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.