Szőlészünk, Erdélyi Károly jelenti:

– meglepetéseket és kihívásokat hozott eddig 2018

Hogy milyen borok kerülnek majd a poharunkba a 2018-as évjáratból? A szőlő még sokat alszik kint a hegyen a szüretig, de az évjárat felénél járva nagyon sok minden már megfigyelhető.

Például az, hogy 2018 sok szempontból máris a meglepetések és kihívások éve: alig egy hónappal azután, hogy március végén még havat lapátoltunk a HOLDVÖLGY-birtokon, április végén szinte minden átmenet nélkül beköszöntött a nyáriasan meleg idő, azóta pedig szokatlanul hamar és nagy iramban következnek be a szőlőnövény fejlődési fázisai.

Téli esők után kemény fagyok, majd rövid tavasz után máris nyár…

A tél első fele enyhe volt, sok csapadékot hozott, mégpedig nem hó, hanem eső formájában, amely 40-50 cm mélyen elraktározódott a talajban. Márciusban váratlanul és hirtelen erős lehűlés következett: −13 fokra hűlt az idő, havat is kaptunk, sőt, a Bodrog egyetlen hét leforgása alatt befagyott. Azonban amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is múlt a nagy hideg, és mondhatni végigsöpört Tokaj-hegyalján a tavasz, amely szinte azonnal át is adta a helyét a nyárnak.

A talajban bőségesen felhalmozódott csapadékvíz mellett a korán jött meleg és a sok napsütés is rendkívül gyors fejlődésre serkentette a növényeket. Országszerte megfigyelhető, és nemcsak a szőlőnél, hanem a különböző gyümölcsfáknál is, hogy a megszokottnál korábban következett be és gyorsabban véget is ért a rügyfakadás, a virágzás, és általánosságban erőteljesebb a hajtások és a gyümölcsök növekedése.

Mádon sincs ez másképp: gyorsan és intenzíven nő a szőlő, amelyet június második hetében – a megszokottnál négy héttel korábban – már el is elkezdtünk visszavágni (csonkázni, tetejelni), hogy biztosítsuk a későbbiekre a jobb művelhetőséget.

Szeszélyes időjárás – még precízebb növényvédelem

A nappali középhőmérséklet is magasabb az ilyenkor megszokottnál: az átlagos 25 Celsius fok helyett nemritkán máris 30-32 fokot mutat a hőmérő higanyszála. A szőlőbogyók a legtöbb fajtánál már zöldborsó nagyságúak. A fürtök a fürtzáródás állapotába kerültek, már függőlegesen lefelé lógnak, sőt, a HOLDVÖLGY-ültetvényen a kabar szőlőnek már a másodtermésű fürtjei is túl vannak a virágzáson és a fürtök záródásán.

Mivel országosan gyakoriak mostanában a nyári záporok, zivatarok, ami júniusban megszokott dolog, így természetesen az idén is fel kell készülnünk az esőzésekre, illetve arra, hogy nőhet a szőlő-kórokozók megjelenésének a veszélye. Ahogyan a HOLDVÖLGY tizenkét éves fennállása alatt minden évben, úgy 2018-ban is a növény fejlődésére és az időjárás váratlan fordulataira is állandóan figyelve, precízen és alaposan ápoljuk és védjük a HOLDVÖLGY ültetvényeit egészen a várva várt szüretig.

BORAJÁNLÓ:

VISION

Tokaji száraz birtokválogatás 2015

A bort kiváló beltartalmi értékű, válogatott alapanyagokból, a “nagy” 2013-as évjárathoz hasonlóan 65% furmint, 25% hárslevelű és 10% kabar összetétellel készítettük el. Illatát játékos őszibarack és körte uralja, melyet virágos jegyek egészítenek ki. Ízében a piros grapefruité a főszerep, üde, ropogós zöldalmával és érett mangóval kiegészülve. Kedves ásványossága és tökéletes sav-cukor egyensúlya végtelenné, harmonikussá és ezáltal emlékezetessé teszi a bor citrusos lecsengését.

További részletek
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.