Napjaim a szőlőben – - Holdvölgy

Napjaim a szőlőben –

Hornyák László Vincellér

„A vincellér etimológiai meghatározása: „szőlőhöz és emberhez értő, aki a borászatban is jártas vala”.

Nos, manapság a legnagyobb dolog az emberhez értés.

Ha birtokolja is a szakmai ismeretek tárházát, számolni kell a naponta, órák alatt változó időjárás hatásaival és a csúcsminőséget előállító, cselekvő emberrel. Én is, mint a többi vincellér szőlőtőke közelben töltöm mindennapjaimat hóban, fagyban és a kánikulai, perzselő hőségben egyaránt. Embert próbáló feladatot jelent a szélsőséges időjárás hatásainak védelme a szőlő megóvása, védelme érdekében. A nap már az előtte levő napon elkezdődik, ami másnap vagy megvalósítható vagy nem. A hegyoldalak „műhelyei” nyitottak és ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ebből kifolyólag viszonylag gyakori, ha egy napot újra kell tervezni, ez pedig azonnali döntéshozást igényel a részemről.

A reggeli munka mindig szóbeli és gyakorlati bemutatással indul. 7 dűlő, 20 parcella, 6 szőlőfajta, változó sortávolságú ültetvények munkáinak napi szintű rangsorolása komoly kihívást jelent a számomra.

Mindennap körbejárom a birtokot, legalább is annak egy részét. Néhány tőkét megsimogatok, a többieknek a kalapomat emelem. Szeretek az ültetvények között időzni, úgy ismerem a területet, mint a tenyeremet. A szőlőtőkék meghálálják a gondoskodást és a sok odafigyelést. Én is megnyugvásra lelek közöttük, ha feszített a munkatempó.

Az Birtokközpont irodájában délutánonként fordulok meg feladataimat ellátni, adataimat és feljegyzéseimet rendszerezni, stb. A számítógépemmel nem vagyok jó barátságban, de tudom, hogy a világ szakmai és egyéb történéseinek ismerete az innováció igen fontos része.

Birtokunk filozófiája nem ismer megalkuvást. A Cél a vegetáció minden idejében a legmagasabb szintű szakmai munkavégzés és bemutatás. Hitelességünk záloga a hibátlan szőlőgyümölcs szüretelése a borászati technológia elvárása szerint.

A nap befejező szakaszában ezeknek a törekvéseknek megvalósítását ellenőrzöm. A siker erőt ad a szőlőhegy holnapi járásához, a tőkékkel való újratalálkozáshoz, gondozásukhoz.”