Sikeres szüretet zártunk, 2017. kitűnő évjáratnak ígérkezik - Holdvölgy

Sikeres szüretet zártunk, 2017. kitűnő évjáratnak ígérkezik

Nagy örömmel jelentjük, hogy 2017. november 29-én szerdán befejeztük a szőlőfeldolgozást, erjesztőtartályba került az utolsó csepp is a HOLDVÖLGY leendő, 2017-es évjáratú boraiból. Az idei igazán kiváló évjáratnak ígérkezik, mind a szőlő mennyisége, mind a termés minősége szempontjából!

Összesen 93 napig tartott a szüret és a termés feldolgozása a HOLDVÖLGY-nél: 26 hektáron szüreteltünk, mind a 6 tokaji szőlőfajtából, hogy idén is elkészülhessen a teljes HOLDVÖLGY borpaletta a száraz fajta- és válogatásboroktól a félszáraz gyöngyözőn és a késői szüretelésű édes borokon át egészen a hatputtonyos aszúig.

A HOLDVÖLGY-birtokon a szőlőápolás és a szüret is sok szempontból másképp zajlik, mint a legtöbb más borászatnál. „Mivel mind a hatféle tokaji szőlőfajtát termesztjük, így eleve hat különböző fajta érési és aszúsodási idejéhez kell igazodnunk; másrészt ebből a hat fajtából 10-12 különböző borhoz kell megfelelő mennyiségű és minőségű termést biztosítanunk száraztól az édesig” – mondja Erdélyi Károly szőlész.

Ahogyan soha nincs két egyforma évjárat, úgy soha nincs két egyforma szüret sem. Némileg minden évben más az időjárás, így máskor következnek be a szőlőnövény fejlődési fázisai, és máshogy alakul az érés vagy az aszúsodás. A HOLDVÖLGY szüretelő csapatának tagjai nagy odafigyeléssel dűlőnként, fajtánként és leendő bortípusonként mindent külön szüretelnek, nemcsak az aszúszemeket szedve külön, hanem a száraz boralapanyagból kézzel kiválogatva a még nem teljesen aszúsodott, de már botritiszes szőlőszemeket. A termést préselés előtt még egy speciális rázóasztalon is megtisztítjuk a levelektől, ágaktól, vagy éppen a katicabogaraktól, hogy a présbe és onnan végül majd a borba csak a lehető legtisztább szőlőgyümölcs kerüljön. A külön szüretelt szőlőfajtákat külön is erjesztjük, ennek is köszönhető a HOLDVÖLGY borainak egyedi, letisztult stílusa.

Idén szeptemberben nehezítette a munkánkat, hogy Mádon az elmúlt ötven év átlag csapadékának a két és félszerese esett, miközben érdekes módon a hegygerinc túloldalán, Tállyán más borászatok teljesen száraz időben tudtak szüretelni. „Az egész éves, precíz és alapos növényvédelemnek és gondozásnak köszönhetően az esőzés végül nem rontotta a gyümölcs minőségét” – mondja Erdélyi Károly kollégánk, aki csapatával idén is az első rügyek kipattanásától az érett aszúszemek szüretéig gondoskodott az egészséges és zamatos termésről, mindenben Gincsai Tamás főborászunk keze alá dolgozva.

„Borászként nekem a szüret az év legintenzívebb időszaka” – mondja Gincsai Tamás. „Ilyenkor mindig előre gondolkozom, és a kész bort látom magam előtt. Megpróbálom már a szőlőfürtben meglátni, az ízeiben előre megérezni, hogy milyen lesz az a bor, amit majd hónapokkal, vagy akár évekkel később a palackba szeretnék zárni”.

A leendő borok stílusának finomhangolását szőlész és borász szoros együttműködése teszi lehetővé. „Minden a szüreti időpont tökéletes megválasztásán múlik. Ez persze korántsem véletlenszerű, előtte boronként-szőlőfajtánként többször próbaszüretelünk, laborálunk, és kóstolunk. Ha minden egybevág, tökéletes az analitika, és kóstoláskor mi magunk is azt érezzük, hogy érett és kellően illatos-zamatos a szőlő, csak akkor fogunk neki a szüretnek” –mondja Gincsai Tamás.

A HOLDVÖLGY-ről borbarátaink már tudják, hogy vannak bizonyos boraink, amelyeket csak az arra legalkalmasabb évjáratokban készítünk el; és olyan boraink is vannak, amelyekkel viszont időnként meglep és megajándékoz minket az időjárás és a szőlőgyümölcs.

2017 abszolút teljes és különleges év volt, hiszen az alap borválasztékunk mellett idén elkészülhettek olyan HOLDVÖLGY-ritkaságok is, mint az Intuition No. 1 zéta szamorodnink (2007, 2008, 2013 után negyedszer); és az Intuition No. 3 T8/7575 klónszelektált száraz furmintunk, amely a 2015-ös, első évjárata után idén ismét tartályba kerülhetett.

„Amellett, hogy elkészült a teljes, sőt, bővített HOLDVÖLGY-borpaletta, számomra a legnagyobb öröm az, hogy sikerült ismét hatputtonyos aszút készítenünk” – mondja Gincsai Tamás főborász. „Azzal, hogy tartályba került a HOLDVÖLGY Culture 2017 aszú, tizenkettőre bővült az egymást követő hatputtonyos aszú évjárataink sora. Mivel idén az elmúlt éveknél háromszor több aszúszemet sikerült szüretelnünk, így többszörösen is be van biztosítva a leendő Culture aszúborunknak nemcsak a minősége, hanem a mennyisége is”.

A rekord mennyiségű terméssel idén a HOLDVÖLGY borászat elérte teljes kapacitását, számunkra pedig a szüret végeztével elkezdődik a hosszú és türelmes várakozás időszaka. Külön szüretelt és préselt boraink most tartályban erjednek, hogy majd bortípusonként más-más időtartamig további acéltartályos vagy tölgyfahordós érlelést kapjanak, és fajtaborként vagy házasításként kerüljenek palackba, majd az ott eltöltött optimális palackérlelés után a borrajongók poharába.

Tags: